banner1001
 www.eminsert.com / heminsert@gmail.com

Üçüncü bin yılda, dünyadaki hızlı değişim döneminde yerli ve milli olma adına Türkiye ve İslam ümmetine büyük vazifeler düşüyor. Bilindiği üzere tapu kadastroda nirengi noktası diye bir tabir vardır. Ölçüm için kullanılır. Aslında Türkiye de jeopolitik ve sosyo kültürel anlamda dünya üzerinde böyle bir nirengi noktasıdır.   

Batının inişe geçmesi ve doğunun yükselişinde, Türkiye'nin denge ve odak rolü vardır. Ancak Türkiye kendi içindeki netleşmeyi sağlayarak, üzerine düşen role uygun davranmalıdır. Türkiye topyekûn bir açılım, ihya, inşa ve yapılanma ile sağlıklı bir zeminden harekete geçmelidir.

Türkiye, “ol mahiler ki derya içredir, deryayı bilmezler” misali içinde yaşayanların farkında olmadığı kadar, dünyada ve bölgesinde çok önemli bir konuma sahiptir. Türk ve İslam âlemi, Türkiye'den çok ciddi beklenti içindedir. “Yiğit düştüğü yerden kalkar” atasözüne uygun, tarihi ve sosyal arka plana yakışır tutumlar hemen kabul görebilecektir. Maddi mukaddes emanetler bizde olduğu gibi, manevi emanetler de bizdedir.

Türkiye, Akdeniz havzasındaki sahip ve hâkim güçtür. İran, Irak, Suriye, Rusya ve Amerika, Filistin ve İsrail arasındaki olayları yönlendirebilecek bir güce sahiptir. Duruşunu biraz daha netleştirip, iç dinamiklerini daha etkin kullanabilecek Türkiye, dünya gündemini şekillendirip, istikamet belirleyebilir. Bu şimdilik sadece fiziki ve jeopolitik durumuyla ilgilidir.

Tarihi görevini ve insan kaynaklarını tam devreye alacak bir Türkiye çok daha etkin olabilecektir. Türkiye, yerli ve milli bir anlayışla eğitim, kamu, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası arasında koordineyi sağlayabilir ve kaynaklarını etkin kullanırsa çok kısa sürede önemli mesafeler alabilecektir.

Türkiye, dünya çapında kendisinin bile tam farkında olmadığı bir güce sahiptir. Ancak uluslararası ismi ile bile bu gücünü inkâr eder bir durumdadır. Kendini inkâra son verip sosyo-kültürel, ekonomik, üretim, sosyo-politik değer ve gücünü devreye almalıdır. Bunun için ilk yapması gerekenlerden biri “hindi” manasına gelen “Turkey” kullanımından vaz geçmektir. Zira Türkiye yılbaşı sofrası servisi olma noktasını çoktan aşmıştır. Birleşmiş milletlerin yeniden yapılanmasındaki “Dünya beşten büyüktür” sözünün altı ve etrafı iyi doldurulmalıdır.

Türkiye özüne uygun tavır takınmadığında bölgesinde de ciddi rahatlama olamaz. Türkiye durumunu başkalarının verdiği role göre ayarlama lüksüne sahip değildir. İyi bilinmelidir ki, kendine değer vermeyene hiç kimse itibar etmez.

 

Türkiye'nin Vizyonu

Türkiye'nin vizyonu nedir? Ne olabilir? Rastgele yayınlanan haritalarda topraklarımız üzerinde birilerinin gözleri olduğu net olarak ortadadır. Türkiye toprağı paylaşılacak bir ülke midir? Veya sadece birilerinin hedefine ulaşabilmeleri için geçilecek köprü müdür? Yoksa kökünden beslenip yeni meyveler verecek, çok değerli yer altı, yer üstü ve manevi değerlere sahip bir ülke midir? Türkiye önce kendi misyon ve vizyonunu net bir şekilde ortaya koymalı ve bu uğurda maddi ve manevi kalkınma yolunda ilerlemelidir. 

Lobiler son devir siyasetini direk etkileyen unsurlar olarak gündemdedir. Türkiye olarak bizim karşı veya kendi olmaya yönelik lobi faaliyetimiz var mı? Biz kendi davamızı hangi zeminlerde ne kadar savunabiliyoruz? Yoksa daima savunma psikolojisi ile güçlü konumumuzu zayıflatıyor muyuz? Dışa dönük güçlü açılımlar yapabilecekken kendi içimizdeki yapay çekişmeler ile güç ve kan kaybına mı uğratılıyoruz?

Tarihte beraber barış ve huzur içinde yaşayan azınlıklar bizi sırtımızdan vurmasına rağmen, hala nasıl dünya kamuoyunu Türkiye aleyhine şartlandırabiliyor? Bizim dış işleri ve üniversitelerimiz ne yapıyor?

Türkiye kendine göre politika üretmeli ve ciddi açılımlar yapmalıdır. Büyük olmak laf ile değil icraat, strateji ve projeksiyon ile mümkündür. Üçüncü bin yılda insanlığın huzur ve refahı, Türkiye’nin maddi ve manevi inkişafı ile mümkün olacaktır.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934