Geçtiğimiz günlerde araştırma ve yakından değerleme için Çanakkale Biga’daydım. Kocaeli’nin yatırım üssü ve olmazsa olmazı nasıl Gebze olmuş ise, Çanakkale bölgesi içinde vazgeçilmez üs Biga’dır.
Bölgemizden birçok yatırımcı, kurum ve fabrikalar Biga bölgesinden ciddi anlamda yıllardır arazi alımı yapmakta. Biga konumu ve arazi genişliği ile yatırımcıların ve işletmelerin dikkatini çekmektedir. Tekirdağ ve Balıkesir’i çevreleyen yüz ölçümüne sahip Çanakkale, yeni açılan Osmangazi köprüsü ve otoyolları ile Biga ilçesine Kocaeliden karayolu ulaşımı ile 2.5 saat gibi kısa bir sürede ulaşılabilmekte.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın katılımı ile temeli atılan 1915 Çanakkale köprüsü ile Lapseki ilçesi yıllardır artan değer artışı ile temel atma töreni sonrası yatırımcıların göz bebeği haline geldi. Lapseki ilçesinde köprü projesine sahip olan bir ilçe. Bu nedenle yaklaşık 4 – 5 senedir Kocaveli, şahinli, subaşı köyleri araziler m2 fiyatları 2 – 3 tl lerden bugün m2 fiyatları 150.00 – 200.00 tl lere alıcı bulmaktadır.
15 Yıl Önceki Gebze ‘BİGA’
Çanakkale ve çevresinde arazi toplayan büyük gruplar arasında Alarko Holding, Alara Grup, Çolakoğlu Grubu, Doğtaş ve İÇDAŞ’ın isimlerini saymak mümkün. Bölgede ülkemizdeki bir çok lokomotif kuruluş çeşitli yatırımlar yapmakta. İçdaş’ın Rüzgar enerjisine dayalı santrali, Alarko ve Cangiz inşaat’ın ortak oluşumu ile Cenal elektrik üretim A.ş. ile karabiga santrali, İçdaş’ın deniz ticaretine yön verdiği liman sahaları. Bölgede ayrıca Çet raporları alınarak Karabiga bölgesine yapılması planlanan Lojistik depolama alanı bilinmekte.
Gebze’nin 15 yıl önceki konumunu sergileyen Biga birçok yatırıma ve yatırımcıya ev sahipliği yapmakta. Gebze gibi deniz ulaşımı konusunda ve arazi genişliği ile sanayicinin dikkatlerini çeken Biga bölgesi Gebze bölgesinde artan arazi ve fiyat artışından dolayı ciddi yatırımları üstüne çekmektedir.
Konut Projeleri Artış Göstermekte
Biga bölgesi Sanayi, lojistik depolama, enerji üretimi gibi lokomotif kuruluşlara ev sahipliği yapmakta. Ancak bölgede üretim sahaları inşaa edilirken bölgede hızla ilerleyen değerlenme ve artan nüfus artışı sebebi ile konut projeleri ile iş yeri projeleri için talep günden güne hızla artmakta. Yaptığım gözlemlemeler sonucunda Biga şehir merkez mahalleleri konumunda bulunan Ada, Sakarya, Cumhuriyet mahalleleri adeta şantiye sahasına dönmüş durumda. Adeta boş arazi merkez mahallelerde kalmamış, eski 2 3 katlı yapılara yıkılarak yerine yeni binalar inşaa edilmekte.
Karabiga – Örtülüce Yatırımcı Hareketliliğinde
1500 kişi çalışma kapasitesi olacak ve 2018 yılında faaliyete girmesi planlanan Cenal Elektrik Üretimi Santraline ev sahipliği yapan ve ayrıca kurulması planlanan lojistik depolama projesine sahip Karabiga bölgesi araştırmalarımız neticesinde 4 – 5 yıl önce 0.70 Kuruş gibi m2 fiyatlarına sahip araziler bugün 40 dolara kadar yatırımcısına ulaşmaktadır.
Bigaya bağlı Örtülüce Köyü ile sınırda olan Karabiga arasında kurulması planlanan lojistik depolama alanı civarındada yatırımcılar ciddi yerler toplamakta. Örtülüce köyünde yaptığım araştırmalar doğrultusunda, köylünün bölgede yaklaşık 13.000 dönüm sahip olduğu arazilerin şimdiye kadar yaklaşık 5.000 dönümü satılarak yatırımcının eline geçmiş durumda.
Karabigaya Cenal Elektrik Üretim A.Ş.
Köylerden 600 dönüm arazi toplayan Alarko’nun Cengiz inşaat ortaklığı ile kurulan Cenal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Karabiga’da kurulacak 1320 MWe gücünde, 9.900 GWh/yıl üretim kapasiteli, ithal kömüre dayalı enerji üretim santrali kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Bu santralın 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bu santralin kuruluş aşamasında iki kriter ön plana alınmıştır. Birincisi çevre dostu bir santral olması, ikincisi ise verimlilik faktörüdür.
İçdaş Biga Rüzgar Enerjisi Santrali
İçdaş Biga Rüzgar Enerjisi Santrali, Çanakkale'nin Biga ilçesi civarında Keçibayırı Tepe - Muhittin Tepe - Zeytin Tepe - Boz Tepe - Hacıdede Tepe - Güllüdere Tepe -Küçükalan Tepe - Üçyollar mevkiinde kurulmuş olup, Lisans Kurulu Gücü 60 MW ve lisansta öngörülen yıllık üretim miktarı 210.240.000 kWh/yıl'dır. Projenin Gold Standart Sertifikası alarak Gönüllü Karbon Piyasası'nda yer alması için çalışmalar başlatılmıştır. Projenin yaklaşık 113.530 Ton Karbon Emisyon Azaltımı sağlaması beklenmektedir.
İçdaş Liman
İÇDAŞ 1 Limanı toplamda 1655 metre yanaşma yeri uzunluğuna sahip iki iskele ve bir rıhtımdan oluşmaktadır. Ebatlarına göre aynı anda 12 ila 20 gemi yanaştırma kapasitesine sahiptir
İÇDAŞ 2 Limanı toplamda 624 metre yanaşma yeri uzunluğunda tek iskeleye sahiptir. En az 27 metrelik su derinliğe sahip olan limanımız bu özelliği ile Türkiye’deki en büyük dökme yük gemisi kabul tesislerinden birisi olmuştur.
Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP
Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan ve çalışmaları uzun zamandır devam eden Trans Anadolu doğalgaz Boru Hattı Projesi Azerbaycan doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlıyor. Toplam uzunluğu bin 850 kilometre. Bunun 19 kilometresi Marmara Denizi'nin altından geçecek. TANAP projesi ile Avrupa'ya geçecek doğalgazı taşıyacak borular ise tamamen yerli üretim ile elde ediliyor.
Karabiga bölgesinde gözlemlediğim ve altyapı çalışmaları devam eden TANAP projesi hakkında detaylı bilgiyi video da izleyebilirsiniz.
Evet değerli okurlarım Türkiyenin yeni yatırım ve cazibe merkezi Biga bölgesini bir köşe ile anlatmak mümkün değil. İlerleyen günlerde sizler için Biga bölgesinde yatırım yapabileceğiniz bölgeler hakkında araştırma ve gözlemlemelerimi aktaracağım. Sizler için Biga Belediyesi envanterlerinden yararlanarak genel Biga tanıtımını aktarayım. Sağlıcakla kalın..
BİGAYI TANIYALIM
Biga Türkiye’nin Marmara Bölgesinin güneybatı bölümünde yer alan, Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1331 km² dir. İlçe merkezi coğrafi konumu 27 derece 15 dakika doğu boylamı ile 40 derece 13 dakikalık kuzey enleminin kesiştiği noktadır.
Biga antik çağlardaki adı Granikos olan Kocabaş Çayının sol yamacında eğimli bir yüzey üstünde kurulmuştur. Yakın zamanda Kocabaş Çayının sağ yanı doğu yakası da yerleşime açılmıştır.
İlçenin doğusunda Balıkesir’in Gönen ilçesi, batısında Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, güneyinde Çanakkale’nin Çan ve Yenice ilçeleri, kuzeyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.
İlçe Çanakkale’ye Lapseki üzerinden 84 km. uzaklıktadır. İlçe toprakları Marmara Denizine kıyı ise de ilçe merkezi denizden 15 km. güneyde iç kesimdedir.
EKONOMİ
Biga ilçesi jeopolitik öneminin yanında ekonomik açıdan da Çanakkale ekonomisinin lokomotifi konumundadır. İlçe ekonomisinin ana belirleyici unsuru tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin Çanakkale genelinde üretilen toplam miktarın % 50 kadarı Biga’da üretilir. Tarım genellikle makine ile yapılmakta olup, üst düzeyde teknolojiden yararlanılmaktadır.
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, günebakan, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. Cevizli lokumu, peynir helvası ve köftesi meşhur olan Biga’mızda üretilen “peynir tatlısı” ülkemizin dört bir yanında talep gören bir gıda mamulü haline gelmiştir.
İlçemizin ana gelir kaynağı “tarım ve hayvancılık” olmakla birlikte son yıllarda sanayi sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bazı sanayi kuruluşları Biga’dan dünyanın bir çok ülkesine üretmiş oldukları mamulleri ihraç etmektedirler.
Ticari hayat Biga’da çok canlıdır. İlçe merkezinde yaklaşık 3500 adet irili ufaklı işyeri mevcut olup ülke genelinde üretilen yada ithal edilen tüm mal ve hizmetleri Biga’da bulmak mümkündür. İnsanı çalışkan ve girişimci bir ruha sahiptir.
İlçede tarıma dayalı sanayi gelişme göstermekle birlikte, sanayi kuruluşları İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş., DOĞTAŞ Mobilya Fabrikaları, DEMKO Salça Fabrikası, Yalçın Tesisat Plastik Malzemeleri A.Ş., Güneş Gıda Sebze Kurutma Fabrikası, Biga Kalsit Sanayi, Bulteks Tekstil Ltd. Şti., Omya Madencilik A.Ş., Yem Fabrikaları, Un Fabrikaları , Süt İşleme Tesisleri, Deri İşleme Tesisleri olarak dağılım göstermiştir.
Tarım ve hayvancılıktaki modernizasyon ve buna bağlı olarak üretim potansiyelinin yükselişi, Bakacak ve Taşoluk Barajlarının devreye girmesi ile binlerce dönümlük yeni arazilerin sulanabilir olmasıyla ilçemiz adeta bir gıda cenneti olmaya adaydır.
Organize sanayi bölgesindeki fabrika bacalarının bir bir yükselişi İÇDAŞ ve DOĞTAŞ gibi büyük sanayi kuruluşlarının yatırımlarını arttırarak devam etmeleri giderek şehrimizin bir sanayi merkezi,
Ayrıca yaklaşık 4000 öğrencinin eğitim gördüğü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Biga Meslek Yüksek Okulu ile, ilçemiz ülkemizin önemli kültür merkezlerinden biri olmaya namzettir.
Biga ilçe merkezi modern şehir yaşamına dair bir çok sorununu aşmış, bazı şehir donatıları açısından ilkleri gerçekleştirmeyi başarmıştır.
Biga'ya Ulaşım:
Biga’nın transit bir yol ve kavşak üzerinde olması, Bursa ve İstanbul’a 3 saatte, İzmir’e 6 saatte, Edirne’ye 4 saatte, Ankara’ya 8 saatte otobüsle ulaşım imkanı vermektedir. Bandırma 40 dakikalık bir mesafede olduğu için deniz otobüsüyle Yenikapı’ya geçilebilmekte ve raylı sistemde Atatürk Uluslararası Havaalanı’na kolayca ulaşılabilmektedir.
Son yıllarda Çanakkale-İstanbul-Ankara hattında hava yolu da açılmış olup ulaşım daha da kolaylaşmıştır.
Çanakkale-Karacabey duble yol çalışmalarının sonuçlanması, Çanakkale-Bandırma demiryolunun açılması, İstanbul Yenikapı-Karabiga İDO hızlı feribot seferlerinin yapılıyor olması ile ulaşım daha da kolaylaşacak, şehrimizin sosyo-ekonomik durumu büyük ölçüde değişecektir.
karabiga çok değrli bir yer izmirin aliağası olacak sanayi için arsa her şey var