Kocaeli, Sakarya ve Düzce bölgesinin fatihi olarak bilinen ve 90 yaşında bu bölgeye gelip, bu bölgenin Osmanlı’ya katılmasını sağlayan Akçakoca Gazi’nin ismini taşıyan Düzce’de Akçakoca İlçesi, Sakarya’da Koca Ali ilçesi olmasına rağmen Akçakoca Gazi bugüne kadar tanınıp bilinmedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu anlamda bir çalışma yaparak, “Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu” düzenledi. Bir çok akademisyenin katıldığı sempozyumda bizde yerimizi alarak Akça Koca Gazi’yi anlattık.
Fakat Akça Koca Gazi’ye Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu ve Kocaeli Valisi Sayın H. Basri Güzeloğlu dışında kimse sahip çıkmadı.
Sempozyum sadece hazırlanan bildirge kitaplarıyla ve basılan materyallerle kaldı. Bu projeyi ve Akçakoca Gazi’yi maalesef Kocaeli’ye mal edemedik.
Bölgemizin fatihi olarak anılan Akça Koca Gazi’nin şuanda Kandıra’nın Babatepe bölgesinde bir Anıt Mezarı bulunuyor. Buraya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu ilgi göstererek bir mescit ve çevre düzenlemesi yapılması noktasında çalışma yaptı. Kocaeli Valisi Sayın H. Basri Güzeloğlu’da şuanda Akça Koca Gazi’nin gerçek mezarı ile ilgili bir araştırma yapıyor.
Fakat bu çalışmalar yeterli değil. Akça Koca Gazi’ye vefa borcumuzu ödememiz için yapılan bu çalışmaları Kocaeli’ye mal etmemiz gerekiyor. Akçakoca Gazi ile ilgili düzenlene sempozyum için hazırladığımız bildiriyi http://www.yenigebze.com.tr/Haber-8621-akcakoca-gaziye-vefa-sempozyumu.html adresinden okuyabilirsiniz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.
100 tarihçi Gazi Akça Koca için buluştu (3 Mayıs 2014)
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hem kent hem de ülke tarihi açısından büyük önem taşıyan 1.Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, ülkenin ileri gelen tarihçi ve yazarlarını bir araya getirdi. Sempozyumda Kocaeli’den çok sayıda Osmanlı padişahının geçtiği ve konakladığı ifade edildi.
Sempozyuma Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, çok sayıda akademisyen, tarihçi, araştırmacı ve yazar katıldı.
'KENTİN TARİHİNE SAHİP ÇIKTIK'
Kentin tarihi ve kültürel mirasına mimari eserlere sahip çıkarak saygı gösterdiklerini de belirten Başkan Karaosmanoğlu “Kocaeli’nde göreve geldiğimizde sadece 17 eser restore edilmişti. Bu çok büyük bir eksiklikti. Kolları sıvadık ve çalışmaya başladık. Pek çok tarihi mirası restore ettik. Sırrı Paşa Konağı, Portakal Hafız Mescidi gibi 10 yılda 65 eseri restore ettik. Tarihi Kentler Birliği’nden uygulama ödülü aldık” bilgisini verdi.
BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Kocaeli ile ilgili çok kitap yazıldığını fakat basılmadığını söyleyen Prof Dr. Özer Ergenç “Kocaeli’nin böyle bir eksikliği gidermesi de gelecek açısından çok büyük önem taşıyor. Kocaeli tarihine sahip çıkmalı. Tarihçiler için de bu durum önemli bir fırsattır”diye konuştu. Son konuşmacı Prof. Dr. Afyoncu ise Türkiye’nin son yıllarda önemli gelişme kaydettiğini belirterek “Ancak en son kültürel alan kaldı. İnşallah mahalli idareler ve üniversite desteğiyle bu alanı da geliştireceğimize inanıyorum” dedi.
KAHRAMAN KONUŞMA YAPTI
Sempozyumun üçüncü gününde Gebze ile ilgili sunum yapan Gazetemiz kurucusu İsmail Kahraman, "Tarihi seyir içinde adı bir kaç kez Gelbize 'den adını alan Gebze, Marmara Bölgesi'nin doğusunda İzmit Körfezi'nin kuzey kesiminde yer alan, zengin bir tarihi geçmişe sahip, ekonomisi, sanayi ve ticaret dayalı, Türkiye'nin hızla gelişen ve büyüyen bir ilçesidir. Kara, deniz, hava ve demiryollarının birbirleriyle kesiştiği önemli bir kavşak noktasında bulunmaktadır. Gebze tarih boyunca İstanbul'un Anadolu ile bağlantısını sağlayan yol üzerinde önemli bir konaklama merkezi olmuştur. Günümüze kadar gelen pek çok tarihi kalıntı, Gebze'nin çağlar boyunca önemli bir yerleşim merkezi olduğunu doğrulamaktadır. Gebze'den bir çok ünlü gelip geçti. Kimler mi? Kartacalı komutan Anibal , Malkoçoğlu Mehmet Bey , Balçıklı Ethem , Zenbilli Ali Efendi , Şair Mehmet Nergisi , vezirler, paşalar ve daha niceleri. Her gelen ölümsüz bir miras bırakıp gitti. Mezarları da yok oldu gitti. Sadece mezar taşları var. Çünkü Gebze'nin asırlık selvi ağaçları ile süslü tarihi mezarlığı 1935 yılında sökülüp yerine park yapıldı . Bugün bu parkta sadece Malkoçoğlu Mehmet Bey türbesi kalmıştır. Parkta oturup çaylarını içenlerin bir çoğu burada tarihi bir mezarlık olduğunu bile bilmiyor. Sökülüp rastgele atılan mezar taşları Gebze sevdalısı insanların çalışmaları sonucunda girişimi ile koruma altına alınarak yeni mezarlıkta sergilenmiştir." Dedi.
ÜNİVERSİTELER ÇALIŞMA YAPMALI
Daha önce basında yer alan sempozyumun haberlerini sizinle paylaştım. Evet, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Valisi H. Basri Güzeloğlu’nun özel ilgisi ile yapılan çalışmaları yürekten kutluyor. Bu konuda Sakarya Valiliği, Düzce Valiliği ve Kocaeli Üniversitesi’ne de büyük görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Akça Koca Gazi’ye vefa borcumuzu ödemek ve kubbede hoş seda bırakmak için ciddi çalışmalar yapılmalı.