DÜNYA:
Devr-i Alem'e Uluslararası ödül

16 Aralık 2015 Çarşamba 17:59

 

Uluslararası Radyocular Birliği’nden Devri Alem’e ödül

 

Devr-i Alem Belgesel programı olan çeyrek asırdır kültür ve medeniyet coğrafyamızı gezip, belgeselleştirerek ekranlara getirmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar birçok resmi ve özel kurumdan ödül aldık. Ancak ilk kez Uluslararası bir sivil toplum örgütünden ödül alacağız.

 

Genel Merkezi Ankara’da bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde örgütlenmesini tamamlayan, 1450 üyesi ile Türkiye’nin en büyük medya sivil toplum örgütleri arasında yer alan Uluslararası Radyocular Birliği’nin bu yıl 7’incisi düzenlediği Alkışı Hakedenler Ödül Töreni 17 Aralık 2015 günü akşam Ankara’da düzenlenecek.

 

Ödülün veriliş tarihi de ayrı bir anlam taşıyor. Mevlana’nın 17 Aralık Şebu Arus anma toplantıları tarihini de denk gelen ödül töreninde birçok ödül alacak isimle bir arada olacağız. Devri Âlem Belgesel programının 2014 yılının en iyi belgeselci ödülünü kazanması bizler için gerçekten anlamlı ve önemli. Çünkü derneğin uluslararası çalışmalarını yakinen biliyorum. Yönetimini tanımıyorum. En son Türk Dünyası Eskişehir Kültür Başkenti etkinliklerinde, Türk Dünyası Müzik Şöleni isimli bir program düzenlemişlerdi. Derneği bu programdan tanıyorum. Uluslararası çalışma yapan böyle bir sivil toplum örgütünden ödül almak belgeselcilik azmimizi daha da kamçılayacak. Yapılan çalışmaların kadir şinas vefalı kurum ve kuruluşlardan takdir görmesi, ödüllendirilmesi, sorumluluğumuzu daha da arttırıyor.

 

İRU GENEL BAŞKANININ PROGRAM MESAJI

 

Uluslararası Radyocular Birliği (IRU) tarafından bu yıl 7’incisi düzenlenecek olan Alkışı Hakedenler Ödül töreni Ankara’da yapılacak. Ankara Pulsaklar İlçesi’nde bulunan Selçuklu Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan programda ödüller sahiplerini bulacak. 7 kişi ile birlikte Ankara’da kurulan Uluslararası Radyocular Birliği geleneksel olarak düzenlediği ödül töreninde birçok isme ödül verdi. 1450 üyesi olan sivil toplum örgütünün bu yıl düzenleyeceği törende de birçok konu yine gündeme gelecek.

 

IRU Genel Başkanı Yusuf Erbaş yayınladığı davet mesajında, “Mikrofon Liderlerinin Gücü Uluslararası Radyocular Birliği tarafından düzenlenen 7’inci Alkışı Hakedenler Ödül Töreni, Radyo ve TV’lerden canlı yayınlar ile bu yıl Ankara’da sahiplerini buluyor.  Hayata bağlılıkları ile daima pozitif olan ve toplum psikologluğu yapan biz radyocular, 2014 yılında yaptıkları ile Alkışı Hakeden değerli kuruluş ve isimleri taçlandırıyoruz. Türkiye’den doğan İRU güneşi bugün Amerika, Avustralya ve İngiltere’ye uzanarak 4 kıtada hizmetleri ile Türk Radyoculuğun dünya klasmanında söz sahibi olması için ciddi çalışmalar yapmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Törenimizde Bayırbucak Türkmenlerine destek olmak için, ilk kez duyuracağımız bir kardeşlik adımını atacağız” dedi.

 

DEVRİ ALEM PROGRAMI DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDA

 

40 yıllık gazetecilik hayatımızın 25 yılını belgeselci olarak geçirmekteyiz. Belgeselciliğe başlayalı çeyrek asır olmuş. 40 yıl önceki gazeteciliğe ilk başladığım heyecanı hep dip diri taptaze tuttum. Bu mesleği hiçbir ekonomik, siyasi çıkara da dayandırmadım. Belgeselciliğin çok önemli bir sorumluluk olduğu inancındayım. İsterseniz belgeselciliğe nasıl başladım ve nasıl belgeselci olduğum ile ilgili daha önce bu köşede yer alan yazımın bir bölümünü buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

NEDEN VE NASIL BELGESELCİ OLDUM?

 

Türkiye hızla gelişiyordu. Artık rahmetli Özal iktidara gelmişti. 12 Eylül askeri darbenin etkisi azalıyor ve Türkiye her sahada kalkınıyordu. Özal’ın o meşhur “Transformasyon” sözleri kulaklarda çınlıyordu. Otoyollardan, telekomdan bahsediliyor, Türk parası koruma kanunu değişiyordu. Artık cebinde 10 dolar bulunanlar tutuklanmıyordu. Deyim yerindeyse Türkiye dünyayı tanıyordu. Video kaset kiralayıcılarından alınan beta ve VHS kasetler ve o kasetleri gösteren video cihazları ile kahvelerde video filmler renkli olarak izleniyordu. Tercüman gazetesinin de Gebze muhabiri idim. Tercüman gazetesi kupon karşılığı renkli televizyon kampanyası başlatmıştı. Türk medyası bunu konuşuyordu. Kuponları topladık. Televizyon almak istediğimizde kuponlar elimizde patlamıştı. Gazete, televizyonları dağıtmıştı ama 10 binlerce insan televizyon yerine hava almıştı. Müthiş bir hayal kırıklığına uğramıştım. Kuponlarımı alarak Tercüman gazetesinin Topkapı merkezde bulunan, şuan bir oto galeri olarak kullanılan binasının yolunu tutmuştum. Yurt haberler müdürü ile görüşerek “ben televizyonumu almak istiyorum” diye tutturmuştum. İnatçı ve ısrarkardım. Müdür ne derse ikna olmuyordum. O mücadele ile televizyonuma sahip oldum. Renkli televizyonumu sırtıma alarak Topkapı’dan kalkan Gebze dolmuşlarına binerek eve gelmiştim. Televizyonumu kurmuştum ve belgesellerimi izlemeye başlamıştım.

 

“DÜNYA’DA TÜRK VAKIF MEDENİYETLERİ BELGESELİ” KADER ANIM OLMUŞTU”

 

Tarih 80′li yılların sonlarıydı. TRT’de müthiş bir belgesel var. Ufkumuzu açan, ekranlara bütün izleyicileri bağlayan bir belgesel. Dünya da Türk Vakıf Medeniyeti’nden söz ediyordu. Artık bu belgeselin müdavimi olmuştum. Yapımcılığını Şenol Demiröz’ün, sunuculuğunu Çetin Tekindor’un yapım ve teknik koordinatörlüğünü Mesut Günebakanlı’nın yaptığı belgeseli izlediğimde artık belgeselci olma kararımı çoktan vermiştim. Ben de bu tür belgeseller yaparak kültür ve medeniyet tarihimize hizmet etme kararı almıştım. Ama nasıl? Tam o yıllarda kameraya da sahip oluyordum. Beta  büyük kasetlere çekim yapan bir kameram olmuş artık. TRT için çektiğim görüntülü haberleri kasetlerle Gebze’den otobüslere veriyordum. Kasetler Topkap’ıdan TRT’deki görevliler tarafından alınıyordu. Gebze bölgesinin haberleri renkli olarak yayınlanıyordu.  Halen 80′li yıllarda çektiğim kasetler ve kamera belgesel yayıncılık kültür merkezi ve arşivinde en güzel şekilde muhafaza ediliyor. Bu tarihten itibaren artık kameram yanımdaydı. Her türlü detayı çekerek görüntüleri saklamaya başlamıştım. Dağda, yaylada, şehirde çektiğim görüntü kasetlerinin birçoğu bugün arşivlerde yer almakta.

 

BELGESELCİ HOCAMLA TANIŞIYORUM

 

Bir gün menzilhane meydanındaki bodrum katta bulunan gazetemizin idare merkezine genç, dinamik, 30 yaşlarında bir beyefendi gelmişti. Sohbete başlamıştık. Kendisi Gebze’den evli olduğunu ve TRT’de çalıştığını söylemişti. Heyecanlanmıştım. Sohbet koyulaşınca beni televizyon ekranlarında büyüleyen meşhur Dünya’da Türk Vakıf Medeniyetleri belgesellerinin yapım ve teknik koordinatörü Mesut Günebakanlı olduğunu öğrendim. Heyecanımı gizleyemiyordum. Belgeseli büyük bir mutluluk içinde izlediğimi söylemiştim. Mesut bey “Bu belgesellerin VHS kopyasını hediye ederim” deyince sevincim artmıştı. Mesut beyin o yıllarda hediye ettiği kaset kopyalarını defalarca izlemiştim. Her izlediğimde de kendimi Osmanlı kültür coğrafyasını gezer hissetmiştim. Mesut bey sadece Osmanlı coğrafyası içerisinde bulunan Bulgaristan’ın belgeselini çekemediğini söylemişti. Bulgaristan’daki sosyalist yönetim izin vermemişti. Onun dışındaki Osmanlı coğrafyasındaki kırka yakın ülkeyi gezerek Türk kültür ve vakıf eserlerini belgeselleştirdiklerini söylüyordu. Ben daha o yıllarda kafama koymuştum. Bulgaristan’ı ben belgeselleştirmeliydim.

 

BULGARİSTAN’DA BELGESEL ÇEKMEK

 

Tarihler 1998, uzun uğraşlardan sonra Bulgaristan dış işleri bakanlığından belgesel çekim izni alıyor ve Mustafa Ablak arkadaşımla birlikte çekim yapmak üzere sponsor arıyoruz. Ama bulmak ne mümkün? Sadece Artı Ajans’ın sahibi BetaCam kamera ile ışık ve kasetlerimize sponsor oluyor. Kendi aracımıza binerek Bulgaristan’a gidiyoruz. Büyük tehlike ve badireler atlatarak  485 yıl Osmanlı idaresinde kalan Bulgaristan’ın Osmanlı kültür mirasının belgesellerini çekiyoruz. Türkiye’ye döndüğümüzde telefonum çalıyor. Arayan o yıllarda Dış İşleri Bakanlığı Basın Sözcüsü olan büyük elçi Sermet Atacanlı’ydı. Sermet Atacan’lı Bulgaristan’da belgesel çektiğimizi Türkiye’nin Sofya Büyük Elçiliği’nden öğrenmiş. Türkiye Devlet’i adına bizden çektiğimiz belgeselin bir kopyasını istemişti. Çünkü Bulgaristan’daki Türk eserleriyle ilgili devlet arşivi bomboştu.

 

Bir başka gün telefonum yine çalmıştı. Arayan; bizlerin belgeselci olmasına vesile olan Dünya’da Türk Vakıf Medeniyetleri belgeselinin yapımcısı İstanbul Kültür a.ş ve Trt’nin eski Genel müdürlerinden Şenol Demiröz’dü. Şenol bey’de Vakıflar Genel Müdürlüğü için hazırladığı bir belgeselde Bulgaristan’da çektiğimiz belgesel görüntülerinden yararlanmak istediğini söylüyordu. Beni asıl heyecanlandıran ve duygulandıran ise neredeyse 20 yıldır görüşemediğim benim belgeselci olmamda adeta kader anım olan  Dünyada Türk Vakıf Medeniyeti belgeselinin teknik ve yapım koordinatörü Mesut Günebakanlı ile bir araya gelmemiz oldu.

 

Geçen hafta telefonum çaldı. Arayan belgeselci hocam ve halen Trt’de eurovision şarkı yarışmaları, üniversiteler arası kış sporları gibi Uluslar arası işlerin koordinatörlüğünü yapan Mesut Günebakanlı idi. Belgesel yayıncılık kültür merkezinde devri alem programı stüdyolarında kendisiyle hasret giderdik. Belgesellerimizden bir kısmını hediye ettim. Bu vesileyle bir talebesi olarak teşekkür ettim. Bu teşekkürü ifa için bu yazıyı kaleme alırken neden ve nasıl belgeselci olduğumu da siz değerli okurlarımla paylaşarak tarihe not düşüp zamana noterlik yaptım.

 

İşe öyle hızlı başlamışız ki artık dur durak bilmiyoruz. Bugün Dünya’nın 70′e yakın ülkesini ve Türkiye’nin neredeyse tüm illerini elimizde kameramız ve fotoğraf makinemizle adım adım gezerek yüzlerce televizyon programı ve onlarca belgesel hazırladık. Hazırladığımız belgeseller bir çok televizyon kanalında Devr-i Alem adı ile yayınlanmasına imkan sağlayarak kültür ve medeniyet tarihimize vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Amacımız para, pul makam, mevki, şöhret ve “desinler” değil.

 

Televizyon kanallarından telif ücretleri bile almıyoruz.  Bizim amacımız şu fani dünyada baki kalan gök kubbede hoş sedalar bırakmak. Gök kubbede hoş sedalar bırakarak bizden sonra bu idealler için koşacak gençlere bir nebze de olsa örnek olabilirsek ne mutlu…

 

6.ALKIŞI HAKEDENLER ÖDÜLLERİ LİSTESİ

 

Alkışı Hakeden Valisi :  Alaaddin YÜKSEL –Ankara Valisi

Alkışı Hakeden Kaymakamı : Şevket CİNBİR – Gölbaşı Kaymakamı

Alkışı Hakeden Bürokratı : İbrahim ŞAHİN-TRT Genel Müdürü

Alkışı Hakeden İletişim Ödülü : Ankara Ünv. Radyo İLEF

Alkışı Hakeden STK’sı : TUKÇEV-Beyhan ASLAN

Alkışı Hakeden Turizm Elçisi : Yavuz Öztok

Alkışı Hakeden  Mankeni(Sosyal Sorumluluk Projeleri) : Ece GÜRSEL

 

MEDYA ÖDÜLLERİ

 

Alkışı Hakeden Yerel Gazetesi : Aktif Haber / Soner Aksakal

Yaşam Boyu Alkış Ödülü (TV) : Kanal 7 Televizyonu / Zahid AKMAN

Alkışı Hakeden Televizyonu : ATV / Mehmet AKARCA / Ankara Temsilcisi

Alkışı Hakeden Gazetecisi :  Osman ALTINIŞIK / Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi

Alkışı Hakeden Magazin Gazetecisi (TV) : Seyhan ERDAĞ / TV 8

Alkışı Hakeden Spor Programı : Futbol Rehberi / TRT HD / Kerem Öncel-Tarık Üstün

Alkışı Hakeden Spor Sunucusu : Ersin DÜZEN – TRT

Alkışı Hakeden Aile Kanalı :  TRT 1 / Kurtuluş Zeydan

Alkışı Hakeden TV Programı : Ebru Gediz’le Yeni Baştan / Beyaz TV

Alkışı Hakeden Müzik Programı :Müziğin Ritmi / Kanal A / Serkan Kızılbayır

Alkışı Hakeden  İnternet Haber Portalı :www.seviyelihaber.com / Vecihi ÇINAR

Alkışı Hakeden  Bölgesel Gazetesi : ANAYURT Gazetesi-Ülkü Bozkurt Meriç

Alkışı Hakeden Turizm Firması : MİKA Tur / D.Bülent Kuş

Alkışı Hakeden İletişim Danışmanı : Elif Kask

Alkışı Hakeden Markası : ATK Güvenlik / Melih Kılıçarslan

Alkışı Hakeden Danışmanlık Firması : LİMA Danışmanlık      

 

 KÜLTÜR-SANAT ÖDÜLLERİ

 

Alkışı Hakeden Kültür Adamı : Yusuf KONAK  / Bak Hele Bak

Alkışı Hakeden Kültür Kanalı : TRT AVAZ / Yüksel DEĞERCAN

Alkışı Hakeden Kültür Sanat Projesi : ..ve Şiir / Ahmet Coşkun – Şair

Alkışı Hakeden Şairi : Kemal Çiçek

                              

 JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ

 

Jüri Özel Ödülü (Tv): Kanal Avrupa / Kalender Karakol-Türkiye Temsilcisi

Jüri Özel Ödülü (Dergi): Süxe Medya / Murat Yiğitbaşı     

                        

RADYO KATEGORİSİ

 

Alkışı Hakeden Radyosu : TRT FM / İsmail Ünlü – TRT Radyolar Dairesi Müdürü

Alkışı Hakeden THM Radyosu : Ostim Radyo / Gülay Kankalp Çetin

Alkışı Hakeden  Pop Radyosu : Radyo SES / Hakan Kuralay

Alkışı Hakeden Radyo Portalı :www.oydar.com / Erkut Aktaş

 

ALKIŞI HAKEDEN MÜZİK GRUBU ÖDÜLLERİ

 

TRT Ankara Radyosu TSM Topluluğu,

TRT Ankara Radyosu THM Yurttan Sesler Topluluğu

TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Korosu

 

GENÇ  YILDIZLAR ÖDÜLLERİ

 

Alkışı Hakeden Genç Yıldızı (Sinema) : Atilla Alpar

Alkışı Hakeden Genç Yıldızı ( Yönetmen) : Mehmet Mustafa Bağcı

Alkışı Hakeden Genç Yıldızı ( Yazar ) : Meltem Sancaktaroğlu

Alkışı Hakeden Genç Yıldızı ( Sahne ) : Sezai Yeşilyurt

Alkışı Hakeden Genç Yıldızı (Tiyatro) : Zahrettin Çelik

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kocaeli, Emitt Turizm Fuarı'nda parladı
Emitt Turizm Fuarına "Gözlerinize İnanacaksınız" markasıyla kurulan Kocaeli standında, şehrin turizm potansiyeli...

Haberi Oku