banner1006
EKONOMİ:
İpek Yolu'na 'Kervan Projesi' hazırlığı

15 Mayıs 2017 Pazartesi 12:37

 (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye ile Çin arasındaki Modern İpek Yolu'nda Kervan Projesi başlatılması için görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "10 araçlık bir konvoyun İpek Yolu orta koridorunda Türkiye'ye ve Avrupa'ya yük taşımacılığı gerçekleştirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

Bakan Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ettiği Çin gezisinin ardından, yaptığı görüşmeler, Pekin'de katıldığı Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu Üst Düzeyli̇ Di̇yalog Altyapı Bağlantısı Bakanlar Konferansı ve gündemdeki projelere ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kuşak ve Yol Girişimi'nin, tarihi İpek Yolu gibi, ülkeleri, ekonomileri ve insanları birbirine bağlayacağına inandıklarını belirten Arslan, Türkiye'nin de bu yolun bir parçası olarak, gelişen ekonomiler, ham madde kaynakları, enerji koridorları, ticaret merkezleri ve yoğun nüfuslu tüketici pazarlarının kesiştiği noktada yer aldığını belirtti.

Arslan, Asya ile Avrupa arasındaki güzergahlara alternatifler getirmek için yaptıkları çalışmalara değinerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin orta koridor olarak da bilinen Modern İpek Yolu stratejisi, Türkiye ile Çin’i, Hazar Denizi ve Orta Asya ülkeleri üzerinden bağlamayı hedeflemektedir. Bu hat, Doğu-Batı ekseninde mevcut hatları tamamlayıcı, güvenli ve ekonomik bir güzergahtır. Anılan güzergaha yönelik olarak gerek yurt içinde gerekse bölge ülkeleriyle önemli altyapı projeleri gerçekleştirmekteyiz. Güzergahtaki eksik hatların tamamlanmasıyla Çin'den Avrupa'ya kesintisiz bir demiryolu hattı tesis edilmiş olacaktır. 2013'te hayata geçirilerek kıtaları bağlayan Marmaray, haziran sonunda açılacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Çin ile iş birliğine yönelik müzakereleri devam eden Edirne-Kars Demiryolu Hattı bu bağlamda büyük öneme haizdir."

Kervan Projesi'yle konvoy planı

Arslan, mega projelerle altyapı bağlantılarını sağlarken, intermodal ulaştırma imkanlarını iyileştirmeye ve özellikle sınır geçişlerindeki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Ulaştırma altyapısına son 14 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yapıldığını anımsatan Arslan, yeni karayolları, demiryolları, havalimanları ve limanlar inşa ettiklerine dikkati çekti.

Karayolu taşımacılığında doğu-batı ve kuzey-güney karayolu koridorlarındaki eksik bağlantıları, karayolu, tünel ve köprü projeleriyle tamamladıklarına değinen Arslan, bölge ülkeleriyle de transit taşımacılığın geliştirilmesi ve fiziksel olmayan engellerin kaldırılmasına yönelik iş birliği yaptıklarını bildirdi.

Arslan, Kuşak ve Yol Forumu'nda Çin ile imzalanan Karayolu Taşımacılık Anlaşması'na büyük önem atfettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Çinli mevkidaşımın da mutabık kalması halinde, Çin ve Türkiye arasında Kervan Projesi başlatılmasının ve bu kapsamda İpek Yolu orta koridorunda 10 araçlık bir konvoyun Türkiye'ye ve Avrupa'ya yük taşımacılığı gerçekleştirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu deneme seferiyle güzergahtaki muhtemel sorunları, engelleri ve zorlukları tespit edebiliriz. Aynı zamanda karayolu güzergahının canlandırılmasına önemli bir katkı sağlamış oluruz."

"Limanlarımızın öneminin bilincindeyiz"

Arslan, deniz taşımacılığının da Avrasya bağlantıları için önemli bir ulaştırma modu olduğunu vurgulayarak, Türk boğazlarının Karadeniz ile Akdeniz arasındaki bağlantıyı sağladığını, Türk limanlarının Cebelitarık Boğazı vasıtasıyla Atlantik Okyanusu'na, Süveyş Kanalı vasıtasıyla da Arap Yarımadası'na ve Hint Okyanusu'na erişim imkanı verdiğini anlattı.

Türkiye limanlarının haiz olduğu önemin bilincinde olduklarını dile getiren Arslan, "Ege Denizi ve Karadeniz kıyısında hayata geçirmek istediğimiz yıllık 4 milyon TEU kapasiteli Çandarlı ve yıllık 25 milyon ton kapasiteli Filyos olmak üzere iki büyük hub liman projemiz mevcut. Gerek ülkemizin konumu gerekse denizcilik alanındaki yatırımlarımız ve benimsediğimiz vizyon çerçevesinde, Kuşak ve Yol'un deniz ayağında Türkiye'nin de yer alması gerektiğine ve Avrupa'ya açılma noktası teşkil edeceğine inanıyoruz." dedi.

Arslan, dünyanın ekonomik, bilgi ve kültürel zenginliğine katkıda bulunacak olan Modern İpek Yolu'nun hayata geçirilmesinde her türlü bölgesel ve ikili iş birliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Bazıları...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yapamayacağınız şeyi söylemeyeceksiniz. Söylediğiniz şeyi...

Haberi Oku