KOÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje danışmanı Doç. Dr. Ahmet Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyledi.
Trafik yönetim ve bilgi sistemlerinin trafik akışını düzgün bir şekilde sağlayabilmesi için çeşitli MOBESE'lerin yollara ve yol yakınlarına yerleştirildiğini aktaran Sayar, MOBESE kameralarının dağınık bir sistemde işlediğini, kendilerinin de bu görüntülerin sınıflandırılmasıyla ilgili çalıştıklarını aktardı.
Sınıflandırmanın boyut, renk ve hız olarak 3 kritere göre yapıldığını ifade eden Sayar, şunları anlattı:
"Mesela sizin sorgunuz araç aramada şu şekilde olabilir. 'Hızı 120'nin üzerinde sarı renkli küçük boyutlu araçların görüntülerini yakala.' Biz burada sarı renkli ticari araçları ayıklamaya çalışıyoruz. Gereksiz verileri filtreleme yaparak ayıklıyoruz. Böylelikle istenilen sonuç daha çabuk bulunuyor. Bu önerilen yaklaşımın, altyapı planlamasına, trafik yönetimine ve suçla mücadeleye fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Emniyet güçlerimize faydalı bir ürün geliştirmeye çalışıyoruz."
Sayar, proje fikrinin 2 yıl önce oluştuğunu ve Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) fonundan 1,5 yıl destek alınarak belirli bir olgunluğa getirildiğini dile getirdi.
Daha sonra gelişmiş ve daha yenilikçi fikir ile TÜBİTAK'a başvurduklarını aktaran Sayar, "1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı" kapsamında destek aldıklarını belirtti.
"Görüntüden araç sorgulama sistemi gerçekleştiriyoruz"Sayar, şu anki MOBESE kameralarının görüntüyü 5 ya da 10 saniyede resim olarak kaydettiğini ifade ederek, bu görüntülerin daha sonra ana depoya kayıt edildiğini belirtti.
MOBESE kameralarının işlemesinin zor olduğunu ifade eden Sayar, "Bu kameralar sadece görüntüyü yakalıyor. Görüntüyü yakaladıktan sonra erken uyarı sistemi ya da arama-tarama sistemi çalışması yapmıyor. Bununla alakalı çalışmalar şöyle var. Kamera görüntüleri birikiyor ve emniyetten bir uyarı geliyor. 'Biz 22 Nisan’da şu saatlerde araç arıyoruz. Şu bölgelerden geçme ihtimali var. Çalıntı olabilir.' Onlar da bu uyarıya göre gidip harddiskten görüntüyü aramaya başlıyorlar." diye konuştu.
Sayar, kendi geliştirdikleri sistemin ise gerçek zamanlı uyarı sistemi olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizim önerdiğimiz gerçek zamanda uyarı sistemi. Burada tüm birimlere haber gidiyor. Hangi kamera bu komutu yakalarsa. Görüntüler gerçek zamanlı olarak işlendiği için belki 10 saniye belki de 10 dakika gecikmeli görüntüyü buluyor. Biz burada sadece o görüntünün içerisindeki orta sınıf sarı renkte ve hızı 120 kilometrenin üzerinde olan aracı bulmaya çalışıyoruz. Görüntü üzerine sorgu oluşturarak, görüntüden araç sorgulama sistemi gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de bu şekilde bir sistem yok."
Projenin, 2019 yılının ortalarında tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Sayar, patent ve tescil başvurusu hazırlıkları yaptıklarını da sözlerine ekledi.