banner1098
Aşure Gününün Manevi Tarihimizdeki Yeri ve Önemi

09 Ağustos 2022 Salı 11:29

 Gebze gazetesi www.gebzefazetesi.com ve gazete gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde 9 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan makalelerimiz
Muharremin onuncu gününe denk gelen Aşure Günü bu yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü idrak ediyoruz.
Aşure günü duaların kabul olduğu gündür. Bugün ellerimizi ve gönlümüzü açarak bir birimize dualar edelim. Ey kederleri gideren, gamları açan! Ey mazlumun duâsını kabul eden, ey Kerem sahibi Allah’ım! Âşûrâ günümüzü mübarek eyle…
Muharrem ayı ve Âşûrâ gününü ülkemiz ve milletimiz için, bütün İslâm ve insanlık âlemi için hayırlara, tövbelerimizin kabul olunmasına, hastalıklarımızın şifa bulmasına, tüm sıkıntılardan kurtuluşa vesile olmasını dileyerek aşure gününün manevi tarihimizdeki yeri ve Önemi ile ilgili hazırladığım yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aşure Gününün Peygamberler Tarihindeki Yeri ve Önemi
Aşure günü ve gecemiz mübarek gün ve gecelerimiz içinde sadece İslam tarihi için değil Kuran da adı geçen büyük peygamberlerimizin hayatlarında da önemli.
Aşûre Günü ve Gecesinin Önemi
Muharrem ayı, Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşûre günü kabûl buyurdu. Âdem aleyhisselâmın tövbesinin kabûl olması, Nûh aleyhisselâmın gemisinin tûfândan kurtulması, Yûnüs aleyhisselâmın balığın karnından çıkması, İbrâhîm aleyhisselâmın Nemrûdun ateşinde yanmaması, İdrîs aleyhisselâmın diri olarak göğe çıkarılması, Yakûb aleyhisselâmın, oğlu Yûsuf aleyhisselâma kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yûsuf aleyhisselâmın kuyudan çıkması, Eyyûb aleyhisselâmın hastalıktan kurtulması, Mûsâ aleyhisselâmın Kızıldeniz’den geçip, Firavun’un boğulması,Îsâ aleyhisselâmın vilâdeti ve Yahûdîlerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması, Hazreti Hüseyin'in şehid edilmesi hep Aşûre günü oldu. Nûh “aleyhisselâm” gemide aşûre tatlısı pişirdiği için müslümânların Muharremin onuncu günü aşûre pişirmesi ibâdet olmaz.
(Aşûrenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a]
(Aşûre günü bir gün önce veya bir gün sonra da tutarak, Yahudilere muhalefet edin.) [İ. Ahmed]
Aşure günü İle ilgili birçok araştırma ve akademik çalışma yapıldı. TDV İslam Ansıklopedisin de Aşure günü İle ilgili yer alan bilginin linkini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aşure Günü İle İlgili TDV Ansiklopedisinde yer alan bilgi den özet bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum.
“…..Âşûrâ’nın İslâm tarihinde siyasî bir yönü de vardır. Hz. Hüseyin’in 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) Kerbelâ’da şehid edilmesinden sonra Şîa için bu tarih önem kazanmış ve Hz. Hüseyin’in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü olmuştur. Şiîler’in her yıl dövünerek, kendilerine işkence yaparak tutmaya başladıkları bu matem orucu Şiî-Fâtımî devletinin himayesinde devlet merasimleriyle icra edilmiş, daha sonra bu merasimler İran’da gelenek halini almıştır (bk. TÂZİYE). Esasen dinin yasakladığı bu nevi bir matem, Şiî inancın canlı tutulmasında ve mezhep bütünlüğünün sağlanmasında önemli rol oynamıştır. Âşûrâyı Şîa’nın yas günü ilân etmesine karşılık Emevîler Kerbelâ faciasını unutturmak için bir vesile sayarak o günü âdeta bir bayram kabul etmişlerdi.
Türk İslam Tarihinde Aşue Günü
Müslüman Türkler’in dinî halk geleneğinde önemli bir yer tutan âşûrâ, aynı zamanda, muharremin onuncu günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimlerle pişirilip dağıtılan tatlıya (aşure) ad olmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşure aşı Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilirdi. Helvacıların nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, muharremin onundan itibaren “aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılırdı. Anadolu’da zengin aileler ve esnaf teşkilâtları tarafından pişirilen aşure sebilciler, duâgûlar ve halkın iştirak ettiği merasimlerle dağıtılır, bazı bölgelerde aşure dağıtımından sonra kurban kesilirdi. Günümüzde de âşûrâ orucu tutmak ve aşure tatlısı pişirmek bütün canlılığıyla devam etmektedir.(kaynak Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansıklopedisi )
Evet ilk emri oku diyen bir dinin mensubu olarak okumak bilmek düşünmek ve Araştırmak gerekiyor Aşure günü İle ilgili Bilgileri sizlerle paylaşıyor mübarek aşure gününün insanlığa barış islam alemine İlim Bilgi ve bilinç devlet ve milletimize birlik ve beraberlik getirmesi Dilek ve duası İle tekrar tebrik ediyorum.
Aşure günümüz mübarek olsun

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

BELGESEL VE GAZETECİLİK HAYATIMDA İSTANBUL...
İsmail Kahraman'ın 22.11.2024 tarihli makalesi

Haberi Oku