Çimentonun Yok Ettiği Açık Hava Müzesi Hereke’de Belgesel Çekimi Yaptık
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem TV program yapımcısı İsmail Kahraman’ın bugünki makalesini sizlere sunuyoruz.
Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve gazete gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin minör defteri köşesinde 29 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan makalemiz
https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/cimentonun-yok-ettigi-acik-hava-muzesi-herekede-belgesel-cekimi-yaptik.html
Dünyada Türk Markası Hereke İpek Halısı’nın ana vatanı sanayi tarihimize canlı şahitlik yapan tarihi Sümerbank kumaş ve halı fabrikalarının çürümeye terk edildiği Herke’de çok büyük çevre ve doğa katliamı yapılıyor.
Hereke’yi ilk kez 16 yaşında 1976 yılında okumak üzere Giresun’dan İstanbul’a giderken otobüsün camından görmüş, muhteşem manzarası karşısında Hereke’ye aşık olmuştum.
1988 yılından itibaren Hereke’nin nahiye olarak bağlı olduğu Gebze’ye gelmiş ve Hereke ile yakın arkadaş ve dostluğumuz başlamış her fırsatta Hereke’ye gitmiş doya doya Hereke’yi gezmiştim.
Hereke’nin 40 Yıllık Canlı Şahidi Olmak
Hereke’yi tanımak Hereke ile yaşamak ve Hereke’nin 40 yıllık canlı şahidi olmak beni derinden üzüyor , dünya kenti Hereke’nin nasıl yok olup gittiğini çimento fabrikası ve limanların Hereke’yi acımasızca nasıl yuttuğunu görmek bana büyük acı veriyor.
Hereke’ye Vefa Borcum Var
Vefa önemli unutmamak ve hatırlamak demek Hereke’ye ve İpek halıya vefa borcum var 39 yıl önce Gebze’de eşimle nişanlanmış ve düğün hazırlığı yapıyoruz eşimin 6 ayda dokuduğu İpek haklıyı Hereke’de satmış ve düğün hazırlığı İçin harcamıştık o garip ve fakirlik günlerini hiç unutmadım İpek halısı ile ilgili geniş bir araştırma yapıp www.haliarsivi.com sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirerek Altaylardan Hereke’ye İpek halı belgeselini çektim. Belgeseli bir kezde sizlerle paylaşıyorum
https://www.youtube.com/watch?v=n4Zc76A5Xe0
Herke’de Hacet Bayramı ve Yayla Evliyası Türbesi
Hereke’de belgesel çekimlerimize Hereke yaylasında devam ediyoruz. Bu yaylada Hereke’de 700 yıldır yaşatılan Hacet bayramlarının düzenlendiği yayla dede evliyasının türbesinin bulunduğu dağa gidiyoruz.
Hereke kışla düzenden Herke’nin ve çimento fabrikası İle Herke dağlarını nasıl yok ettiğini belgeselleştirirken dehşete düşüyorum sahildeki limanlar ve yeni yapılan Hereke Kalesi tarihi Hereke şehrinin coğrafyasını değiştirmiş. Yukarı Hereke’den geçip Yayla evliyası tepesine giderken taş ocaklarının çevreye verdiği tahribat karşısında sadece üzülüyorum.
Bir zamlanlar Hereke hacet bayramının yapıldığı yaylada serin hava devlet tarafından koruma altına alınan boz sığırlar İle tam bir yayla havası alıp yayla dede evliyası türbesinde Fatiha okuyup belgesel çekimi yapıyoruz.
Herke Hacet bayramı İle ilgili daha önce Gebze Gazetesinde yazdığım makale
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=4325&t=makale
Herke Hacet Bayramı Haberi
https://www.korfez.bel.tr/haber/1/2947/21-yil-sonra-hacet-bayrami-yapildi
Herke Hacet Bayramı Tarihi
Hacet Bayramı, Anadolu köylerinde tarımla uğraşan halkın o yılın bol yağışlı ve bol mahsüllü geçmesi için Allah'a yağmur ve bereket duaları yaptığı etkinlikler ve şenlikler. Bayramın ismindeki "hacet", "dilek, istek" anlamını taşır. Katılımın daha geniş olabilmesi için belli bir yörede yaşayan köyler bir araya gerek bu gibi etkinlikleri gerçekleştirebilir. Etkinlikte mevlit okunur, toplu namaz kılınır ve imece usulü yapılan yemekler halk tarafından yenir.
Halk bilimi literatüründe kutlamalara dair incelemelerin olduğu yerler arasında Kocaeli'nin Hereke ilçesi,[2] Ankara'nın Beypazarı ve Nallıhan ilçeleri yer alır. Nallıhan'daki kutlamalar mayısın sonu veya haziranın başında gerçekleşirken, Beypazarı'nda haziran ayında gerçekleşir.Nallıhan'da Hacet Bayramı'nın aslen Akşamseddin'in Nallıhan'a gelişini kutlamak maksadıyla başlatılmış bir gelenek olduğu rivayet edilir. Kutlamalarda Nallıhan yöresinde yetiştirilen pirinçten pilav yapılır, ama bu pilav kaşıkla yenmez, bunun yerine kadınların imece usulüyle yaptıkları yufkalar dağıtılır. 2000'li yıllardan itibaren ilçe belediyesinin düzenlediği etkinliklerde, günümüzde gece konserleri de yer almaktadır.(kaynak vikipedia)