Dağlar Kralı Balçıklı Ethem’in Köyünde Belgesel Tadında Devri Alem
Devletimizin temeli milletimizin temel taşıdır köyler ve köylülerle ilgili gazeteci ve belgeselci olarak araştırma yazıları yazmaya belgeseller çekmeye devam ediyoruz.
1877 Osmanlı Rus savaşları sonrası , Bulgaristan Varna yakınlarındaki tarihi Balçık beldesinden göç ederek Gebze balçık köyüne yerleşen köy geçmişte İstanbul Ankara yolu üzerindeydi.
Tarihi balçık köyü Dağlar kralı Balçıklı Ethem olarak romanlara ve flimlere konu olan Balçıklı Ethem’in dünyaya geldiği ve mezarının olduğu köy.
Etrafı organize sanayi bölgeleri ile kuşatılan Balçık köyü muhtarı Halis Tepe beyi ziyaret ederek kendisi ile www.gebzegazetesi.com ve bir çok tv kanalında yayınlanan Devri Alem belgesel tv programı www.devrialem.tv olarak belgesel söyleşi yaptım.
Köy muhtarı İle yaptığım belgesel söyleşi ve canlı yayını sizlerle paylaşıyoruz.
Balçık Köyü Muhtarının Cumhurbaşkanından isteği
Gazetemizin kurucusu İsmail Kahraman Balçık Köyü muhtarı Halis Tepe ile Balçık köyünde canlı yayında.
Gebze Balçık köyü mahalle muhtarı Halis Tepe Gebze gazetesi , www.gebzegazetesi.com ve www.devrialem.tv canlı yayınına katıldı. Köylerinin tarihi geçmişi ile ilgili gazetemiz kurucusu ve devri alem belgesel program yapımcısı İsmail Kahramanı'ın sorularını cevaplandırdı. Balçık Köyü muhtarı Halistepe muhtarlık olarak milli eğitime bağışladıkları 40 dönüm arazide köye ait yerde Gebze Teknik Üniversitesine bağlı bir meslek yüksek okulu kurulmasını Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan istedi.
Canlı yayını izlemek için tıklayın
Balçıklı Ethem’in Namusu
Gebze balçık köyü romanlara ve flimlere konu olan çok önemli bir isimlede tanınır. Balçıklı Ethem adını herkes bilir , Balçıklı Ethem ile ilgili Milli Gazete’de yer alan bir makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Balçıklı Ethem’in Namusu
Merhum Refi‘ Cevad Ulunay‘ın bir kitabını lise birinci sınıf öğrencisi iken okumuştum. Bu zâtın bir de "Balçıklı Edhem" adlı romanı var. Bu romanda yazılanlar gerçek hayattan alınmış yani yaşanmış vak‘alardır.
Merhum Refi Cevad Ulunay bu romanında 19. asrın sonlarında İstanbul/Şile dolaylarında yaşamış "Balçıklı Edhem" adlı bir eşkiyayı anlatır. Kitabınada bu eşkiyanın ismini vermiştir.
"Balçıklı Edhem"de anlatıldığına göre, olayın kahramanının, çetenin içinde çok sevdiği bir yeğeni varmış.
Çete tâifesi bir gün köyün birine gitmiş. "Balçıklı Edhem" de grubunun başındaymış. Bir ara Edhem, kendisini çileden çıkaran bir haber almış:
Canı kadar sevdiği yeğeninin evli bir kadınla ilişki kurduğunu söylemişler çete içindeki adamları. Edhem büyük bir hışımla yeğenini yanına çağırmış. Geldiğinde ona:
"- Git abdest al; iki rekat namaz kıl ve hemen gel." diye talimat vermiş.
Talimat yerine getirildiğine Edhem evlâdı gibi sevdiği yeğenini bizzat kendisi kurşuna dizmiş. İnfazı yaparken de yeğenine:
"Evlâdım, biz eşkiyayız lâkin ırz ve nâmus düşmanı değiliz" diyerek tetiği çekmiş.
Bu romanı bulabilirseniz okumanızı tavsiye ederim. Çok şeylerden haberdar olacağınızı zannediyorum.
Demek ki, eski zamanlarda eşkiyalığın da bir kuralı varmış. Bundan bir asır önce ülkemizde bulunan hiç olmazsa bir kısım eşkiya, varlıklı kimselerden aldıklarından bir kısmını fâkir fukaralara verirlermiş. İşte bunlardan biri de Balçıklı Ethem‘dir.
Dağlar Kralı Balçıklı Edhem Kitabı
Osmanlı’dan Cumhuriyete basın Tarihimizin çok önemli isimlerden Balkan birinci dünya ve kurtuluş savaşlarının canlı şahitlerinden biri gazeteci yazar ve yayıncı olan Refi Cevdet Ulunay Balçıklı Edhem ile ilgili yazdığı Dağlar Kralı Balçıklı Edhem kitabı İle ilgili şu bilgilere yer veriliyor.
Dağlar Kralı 90 yıl önce Payitaht'ın 20-40 km. uzağında (Şile Kartal Yalova ve Çınarcık) Devlet'e başkaldıran bir avuç sergerdenin yaşamını renkli bir üslupla anlatan bir çalışmadır.
Bu eserde eşkiyalık olgusu sosyo-ekonomik dayanaklarıyla gözler önüne serilirken Hükümet'in aczi ve Refi' Cevad'ın deyimiyle "Dağ Şövalyesi" olan eşkiyaların psikolojilerinide anlatılıyor.
Dağlar Kralı anı araştırma ya da bir roman değildir. Meşrutiyet öncesi İstanbul varoşlarına egemen olan eşkiyayı hiç bir edebi kaygı taşımadan dönemin ünlü gazetecisi Refi' Cevad'ın kendine özgü tarzıyla yazdığı bir eserdir. (Kaynak kitap yurdu com internet sayfası )
Balçıklı Ethem Filmi
Refi Cevdet Ulunay ın yazdığı Dağlar kralı Balçıklı Ethem kitabı Yeşilçam tarafın beyaz perdeye de uyarlandı . Filmi izlemek için tıklayın
Ekşi Sözlükde Dağlar Kralı Balçıklı Ethem
Refi Cevat Ulunay'ın, 1900'lerin başında istanbul'un burnunun dibinde, şile, kartal, yalova ve çınarcık havalisinde nam salan eşkıya balçıklı ethem'in ve en yakın adamlarından mehmet pehlivan'ın hayatlarını roman üslubunda anlatan eseridir. kaçak hayatı ve eşkıyaların nasıl yaşadıkları tüm detaylarıyla aktarılmaktadır…”
Evet hayatı romanlar ve Yeşilçam filimlerine konu olan Gebze’nin Balçık köyünde dünyaya gelen ve mezarı Balçık köyünde olan Balçıklı Ethem ile ilgili anlatılıp söylenecek çok şey var Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kocaeli Ansiklopedisine geniş bir yazı hazırlayıp gönderdim.
Bu günkü makalemi noktalarken köy hayatını yeniden canlandırmak İçin çalışma yapılması İçin herkesi tarihi göreve davet ediyorum.