Gebze Belediye Başkanından Vakıflar Açıklaması

04 Ağustos 2022 Perşembe 10:56

Gebze Belediye Başkanından Vakıflar Açıklaması
Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve gazete gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde 4 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan makalemiz
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz Basın Toplantısında Önemli Açıklamalar Yaptı. Gazeteci ve belgeselci olarak basın toplantısında Çoban Mustafa Paşa Vakfı Külliyesi ve Osmanlı döneminde Gebze’de kurulan 19 Osmanlı vakıfı İle ilgili sayın başkana soru sordum. Gebze bölgesindeki Vakıf Medeniyeti ile ilgili çok sayıda makale ve haberler yazdım belgeseller çekip tv programı hazırladım.
Kocaeli büyükşehir ve Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen panel ve sempozyumlara bildiri sunup belgesel gösterimi yaptım.
Gebze’de ilk Vakfı Gebze Fatih’i sultan Orhan Gazi kurdu. Gebze Gazetesi’nde belgeselcinin not defteri köşesinde yazdığım makale.
Basın Toplantısı ile ile ilgili Gebze Gazetesi
www.gebzegazetesi.com da yayınlanan haberde sayın başkana sorduğum soruya da yer verildi haberin özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Başkan Büyükgöz’ün Açıklaması Canlı Yayında
Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgözün düzenlediği basın toplantısı
www.gebzegazetesi.Com da canlı yayınlanıyor
Belediye başkanı Zinnur Büyükgöz basın toplantısında Gebze’ye yaptıkları hizmetlerle son yüz yılda yaşanan sorunları çözdüklerini belediye olarak Gebze’nin geleceğine yatıyım yaptıklarını açıkladı.
TOKİ den belediyeye yer satın aldıklarını Gebze’nin merkezindeki merdiven altı küçük sanayinin en kısa zamanda Pelitli bölgesine taşınması İçin çalıştıklarını söyledi. Köylerde tarım ve ziraate büyük önem verdiklerini açıklayan Başkan Büyükgöz tarım yerlerinde toplulaştırma çalışması yapılacağını açıklayarak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Kahraman’dan Büyükgöz’e Vakıf Sorusu
Basın toplantısında gazetemiz kurucusu ve devri alem belgesel yönetmeni ismail Kahraman Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’e Gebze’de bulunan vakıf eserleri çoban Mustafapaşa Vakfı külliyesi ile tarihi İncirli Çınarlı Çeşmesi namazgahı Vakıf çeşmesinin suyunun ne zaman bağlanacağını sordu.
Belediye başkanı Büyükgöz’ün Kahraman’ın Gebze’deki vakıf Medeniyeti tarihi eserlerine verdiği cevabı www.gebzegazetesi.com da canlı yayınlanıyor.
Evet basın toplantısını takip ederek hemde gazetecilik görevimizi hemde belgeselcilik görevimizi yerine getirip Vakıf konusunu gündeme getirdim.
Gebze’de Orhan Gazi döneminde kurulan vakıflarla ilgili bilimsel araştırma özeti.
GEBZE'DE BULUNAN SULTAN ORHAN GAZİ VAKIFLARI
Sultan Orhan VakfıGebze fethedilince Sultan Orhan Gebze'de kendi kurduğu vakfın karyesi olan şems köyü ile Gebze şehir bölgesini değiştirmiş, burasını şehirliye temlik etmiştir. Bu arada kurulan Sultan Orhan Vakfına da çeşitli gelir kaynakları ayrılmıştır. Danişmend köyü bunlardan birisidir. Ayrıca Tonuzluca ve Tuzla karyerleri de bu vakfın karyerlerindendi. Muhsabe kayıtlarına göre Gebze'de kurulu Sultan Orhan Vakfı 1700 yılında mukataa malları ve cizeye gelirlerinden toplam olarak 166.110 akçe geliri ve 166.410 akçe de gideri vardı. Bu meblağın dökümü Tablo 3'ten takip edilebilir. Buna göre vakfın çeşitli yerlerde gelir getiren mukataası vardır. Ayrıca gayr-ı müslimlerden alınan cizeye gelirlerinin bir kısmı da vakfa gelir olarak bırakılmıştır. Giderlerin ise büyük bir kısmı camide görevli bulunan hizmetliler ile iman, vaiz, hatip vs. görevlilere ayrılmaktadır. Ayrıca camiinin masrafı olan balmumu, kandil yağı ve vakfa ait olan hububatın satılmak üzere maledilmesi için kiralanan gemilere ödenen navlun-ı şegine giderleri de önemli bir yekünü tutmaktadır. Bunun yanında vakfa yükletilen avaid türünden masraflar ve vakfın çeşitli tamirat giderleri gibi sabit giderler de vakfın tabii masraflarındandır. Bundan başka bir önceki mütevelli döneminde ortaya çıkan mukataa zararı da sözkonusu yıl giderleri içindedir.
Akçakocaoğlu ilyas bey vakfı Orhan Gazi'nin kumandanlarından Akçakoca'nın oğlu ve Gebze'ye ilk olarak atanan kadı olduğu rivayet edilen İlyas Bey Gebze'de bir zaviye, mescid ve mektep yaptırarak bunları vakfetmiştir. Vakfın 18. yüzyılda şeh Kavağı ve Kartal nahiyelerinde mezra arazisi mülk toprağındandır. c) Kadı Feyzullah efendi vakfı İlyas Bey'in damadı olduğu rivayet edilen Kadı Feyzullah Efendi'nin kurduğu vakıftır. Çeşitli yerlerde mal varlığı vardır. Bunlar 16. yüzyılda çeşitli tarlalar, çok sayıda dükkanlar, bir bağ bahçe yeri, bostanlık, dolap kuyusu ve bir handırlar. Ayrıca 1742 tarihinde Pendik köyündeki bir han da bu vakfın gelirleri arasında idi. 1831 yılı muhasebe kayıtlarına göre vakfın gelir kalemleri Pendik ve Çengel köyleri mukataaları ve onlara bağlı yerlerden sağlanan iltizam gelirleri vakfa öşür veren yerlerden sağlanan gelirler (bu tarihte toplam 58 kile hurubat gelir olarak alınmıştır.) menzilhanede bulunan bir kahvehaneden bulunan bir hane ev kirası ve yine Gebze'deki Kutbeddin Vakfından iki senede bir mutad olarak alınan gelirlerden ibarettir.Gelir ve giderler kalemlerinden elde edilen sonuca göre vakfın gelir ve gider alanları sınırlıdır ve giderler giderleri karşılamaktadır. Giderler zaviyedeki harcamalara ayrılan zahire giderlerinden ibarettir. Ayrıca zaviyeye yapılan yiyecek masraflarının bir kısmı öşürleri vakfa gelir olarak ayrılmış bulunan bazı köylerden ayni olarak alınan öşürden karşılanmaktadır. Ancak bunlar yetersiz kaldığından para karşılığı da erzak alınmaktadır.Orhan Gazi ile ilgili daha önce yazdığımız yazıları aşağıdaki linklerden okyabilirsiniz.
(Kaynak. gebze gazetesi
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner1119

Polislerden çocuklara sürpriz ziyaret
Polis Haftası etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Lokomotif Çocuk Köyü’nü ziyaret eden Yunus...

Haberi Oku