banner1098
VEFA ÖDÜLÜ SOMUNCUĞLUNA !

07 Ekim 2016 Cuma 16:11

 Türk Dünyası Vefa Ödülü Somuncuoğlu’na
Türk dünyası belgesel film festivali ve yarışmasıyla ile ilgili organizasyon 8-9 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. Organizasyon çerçevesinde 20 Türk Cumhuriyeti ve akraba topluluğu ülkelerinden festivale katılan yetmişe yakın belgesel incelendi ve jüri tarafından dereceye girenler tespit edildi. 
Bugün ve yarın İstanbul’da gerçekleşecek, gala ve ödül töreni ile gösterimler Zeytinburnu Kültür Merkezi ve Türk dünyası kültür mahallesinde izleyici ile buluşacak belgesellerin yönetmen ve yapımcılarda İstanbul’a geldi.
Türk dünyası gazeteciler federasyonu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan ve Türk dünyasına yönelik çalışmalar yapan Türk Dünyası Gazeteciler Platformu tarafından organize edilen film festivali ve belgesel yarışması her yönüyle bir ilk olarak Türk dünyamızda yerini adlı.

 Türk Dünyası Vefa Ödülü

Festival çerçevesinde 2016 Türk dünyası vefa ödülü Türkiye’nin en önemli belgeselcilerinden olan aslen Giresun Eynesilli Somuncuoğlu ailesine mensup merhum Servet Somuncuoğlu’na verilecek genç yaşta vefat eden Somuncuoğlu’nu araştırıp sizlere sunuyoruz. 

  Servet Somuncuoğlu

Fotoğraf sanatçısı, yazar, televizyon program yapımcısı, yönetmen
14 Mayıs 1964 tarihinde Bursa'nın Karacabey ilçesinde doğdu. Aslen Giresun Eynesil'li. Arifiye Öğretmen Lisesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun oldu.

1988 / 2004 arası TRT İstanbul Radyosu'nda prodüktör olarak çalıştı ve Günle Gelen, Günün İçinden, Müzikli Edebiyat, Yeni Bakışlar, Türkülerle Yaşamak, Aşkın Has Bahçesinde, Tarihte Yolculuk ve Tarihin Büyük İhanetleri programlarını hazırladı.
Türk Edebiyatı ve Atlas dergilerinde yazdı. 2005 yılı temmuz ayında "Saymalı Taş- Türklerin Bilinçaltı" çalışmasını Kırgızistan'da tamamladı ve Atlas Dergisinin Aralık 2005 sayısında yayınladı. 2007 yılının aralık Atlas sayısında "Taştaki Türkler" konusunu yazdı ve fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdi.
1740 - 1962 yılları arasında Türkiye'de yaşayan ve 1962 yılında Rusya'ya göç eden Manyas-Akşehir Kazakları ve Kars Malakanlarının göç hikâyesini anlatan "Don Kazakları", Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Çetin Berkmen'le yaptığı söyleşiler "Adanmış Bir Ömür" adı altında kitap olarak yayımlandı. "Gallemit" adlı eseri Bilgeoğuz Yayınları'ndan çıktı.

Fotoğraf çalışmalarına kesintisiz olarak devam etti. Rusya, Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan ve Avusturya'da çekimler yaptı. Anadolu Çiçekleri, İnsan Anadolu, Şimdi Dem Zamanı, Dumanda Yaşamak, Tanrı Dağlarından, Krater Gölleri ve Çocuklar konulu fotoğraf projelerinin çekimlerini yaptı. Ayrıca, Türk tarihinin antik döneminin belgeleri olan kaya resimleriyle ilgili çalışmalarını sürdürdü. 

Dört yıllık bir emek sonucunda, 150 bin km yol katledilip, 138 gün saha çalışması ile ortaya çıkan, TRT tarafından yayınlanan ve TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülünü alan "Karlı Dağlardaki Sır" adlı belgeselin yapım-yönetim ve metin yazarlığını yaptı. A-Z İnşaat'ın desteğiyle yayınladığı "Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler" kitabı ile 2008 yılı TGC Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülüne layık görüldü. TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör olarak çalışmaktaydı. 6 Ağustos 2013 tarihinde vefat etti.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

BELGESEL VE GAZETECİLİK HAYATIMDA İSTANBUL...
İsmail Kahraman'ın 22.11.2024 tarihli makalesi

Haberi Oku