banner1102
Zirkonyum ömürlük müdür?

16 Ağustos 2022 Salı 15:36

 Zirkonyum diş yaptırmak isteyenler bu kaplama türünün ne kadar uzun süre kullanılabileceğini merak ediyor. Diş Hekimi Seher Yavaşlar, zirkonyum porselen diş kaplamaları hakkında bilmek istediklerinize cevaplar veriyor.

 

Porselen kaplama diş çeşitleri; zirkonyum porselen, metal porselen ve döküm olmak üzere üç farklı altyapı malzemesinden oluşur. Farklı bileşenlerin üzerine de porselen kaplama konularak işleme devam edilir. Zirkonyum diş kaplama materyali itibari ile daha sağlam ve dayanıklıdır. Doğal dişlerin sahip olduğu keskinliği zirkonyum kaplama sayesinde daha rahat bir şekilde elde edilir. Zirkonyum yüksek teknolojiye sahip 3D bilgisayara sistemleri ve dental CNC makineleri ile kişiye özel olarak hazırlanır. Zirkonyum yapısı itibari ile çok sert ve aşınmalara karşı direnci oldukça yüksektir.

 

Zirkonyum Diş Ne Zaman Yapılır?

 

Zirkonyum, dişlerin kaplama yapılması gereken aşırı çürük dişlerde, diş eksiklikleri olması halinde veya implant diş üzerine yapılacak kaplama işleminde sıklıkla kullanılır. Buna ek olarak estetik olarak müdahale gerektiren yarık veya çarpık dişlerde zirkonyum kaplama kullanılır. Doğal diş yapısını zirkonyum malzeme ile kolay bir şekilde ulaşılabilir. Bu sayede birçok işlemde zirkonyum porselen kullanımına rastlanır.

 

Zirkonyum Porselen Nasıl Yapılır?

 

Zirkonyum porselen diş yapılacak bölgeye diş hekimi tarafından diş kesimi gibi düzenlemeler yapıldıktan sonra ölçü alınır. Ölçü ile elde edilen model üzerinde 3D yazıcılarla üç boyutlu tarama gerçekleştirilir. Yapılacak işlem göz önünde bulundurularak bilgisayar programında modellenip CNC makinasına aktarılır. Hazırlanan zirkonyum altyapı modele göre ayarlanır. Bu işlemden sonra porselen teknisyeni alt yapıyı porselene işleyerek çiğneme fonksiyonuna sahip dişleri oluşturur. Bu işlemlerden geçen zirkonyum diş yüzeylerinden 1-2 mm kesilerek yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Zirkonyum diş kaplamalar, belirgin diş kırıklarında, eksik diş olan bölgelerde, normal dolgularla halledilemeyen çürük dişlerde, hafif ve orta dereceli yamuk dişlerde ve estetik amaçlı işlemlerde rahatlıkla kullanılır.

 

Zirkonyum Porselen Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

 

Zirkonyum porselen seramik sistemler karşılaştırıldığında daha dayanıklı olmasından kaynaklı tercih edilme olasılığı daha fazladır. Buna ek olarak estetik olarak değerlendirildiğinde ise mükemmeli yakalayan bir malzemedir. Bununla beraber diş etinin altında kalan gri renk yansıması olmadığı için ve ışık kırılganlığından dolayı daha estetik bir malzemedir. Ayrıca zirkonyum porselen doku dostu olan bir malzemedir ve alerjik reaksiyonlara neden olmaması ile bilinir. Zirkonyumun içeriğinde metal olmadığı için tat değişikliği veya kokuya neden olmaması ile bilinir. Ayrıca renkli gıdalardan etkilenmediği gibi zirkonyumun rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.

 

Zirkonyum Porselenlerin Ömrü Ne Kadardır?

 

Genel itibari ile zirkonyum porselen kaplamaların ömrü 5 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterir. Zirkonyum porselenlerin ömrünün uzunluğunu etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler arasında hastanın yaşı, sağlık sorunları, hatalı diş fırçalama gelir. Bu durumlardan dolayı porselen diş ve diş eti uyumu bozulması yaşanabilir. Bununla birlikte zirkonyum dişin herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması ender rastlanan durumlar arasında gelir. Zirkonyum porselen kaplama ile bakterilerin nüfuz edebileceği doğal bir ortam kalmamasında kaynaklı çürük oluşumuna rastlanmaz. 

 

Zirkonyum Kaplama Porselen Kırılır mı?

 

Zirkonyum porselen kaplama materyali sayesinde sağlam ve dayanıklı bir malzemedir. Bununla birlikte çok sert ve aşınmalara karşı oldukça dirençli bir yapıya sahiptir. Diğer malzemelerin aksine zirkonyumun dipten yansıma yapmaz ve diş etlerinin neden olmaz. Bununla birlikte korozyona karşı da büyük direnç gösterir.

Zirkonyum porselen diş uygulamasının hastanın herhangi bir sağlık sorunu olmaması halinde 18 yaşından itibaren her yaşta uygulanabilir. Zirkonyum uygulamak için üst yaş sınırını ise hastanın genel sağlık durumu belirler. Tedaviye engel olabilecek herhangi bir sorun sorunu olmayan kişiler için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. 
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Keçi Boynuzu Pekmezi Nedir, Nasıl Üretilir?
Keçi boynuzu pekmezi, doğanın sunduğu en değerli besin kaynaklarından biri olarak bilinir.

Haberi Oku