banner1098
GÜNDEM:
Bilge Şehir Kocaeli; Yemekte de şehrin bilgelerini seçiyor

28 Nisan 2017 Cuma 13:22

 Tüm dünyada yemek kültürü, ulusal kimliğin yansıması olarak kabul ediliyor. O yöreye özgü bir yemeğin tarifi, kullanılan malzemeler ve lezzeti, kültürel kimliğin de bir parçası olarak ön plana çıkıyor. Her yöreye ait kültür ve kimliği diğerlerinden ayıran önemli sistemlerden biri de o yörenin yemek kültürü ve mutfağından oluşuyor. Bu açıdan Kocaeli, adeta gizli kalmış bir hazine…

Tam bir kültür mozaiği olan Kocaeli’de yemek kültürü; şimdi kent kültürünün temel taşlarından olmaya hazırlanıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri-‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’ ile tarihe tanıklık eden Kocaeli’nin, yemek kültürü de gastronomi literatürüne girecek.

 YEMEK KÜLTÜRÜ GASTRONOMİ LİTERATÜRÜNE GİRECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, şehrin kültür hayatına yeni ve kalıcı bir katkı daha sunuyor. Adını Akça Koca(Akça Bilge)’den alan bilgeliğin şehri Kocaeli’nin yemek kültürü ve tarihi yeniden yazılıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri ‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’nın finali, 29-30 Nisan tarihlerinde 41 Burda AVM’de; her kategoride birincilerin belirlenmesi, düzenlenecek şovlar ve halka yapılacak ikramlarla adeta bir festival havasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında kurulacak 12 adet mutfakta finalistler yemeklerini yapacak ve Türkiye’nin önde gelen aşçılarının bulunduğu 50 kişilik jüriye yemeklerini beğendirmeye çalışacaklar.

 SAKLI KALMIŞ LEZZETLER AÇIĞA ÇIKIYOR

Turizm sektörünün can damarları arasında yer alan gastronomi kültürü, o yöreye olan talebi de ciddi şekilde artırıyor. Ziyaret ettiği bölgenin yemek kültürünü de beğenen turistler, aynı yere tekrar geliyor, üstelik çevresine de tavsiye ediyor. Yani yöresel lezzetler, o kentin turizmde cazibe merkezi olmasını sağlıyor. Büyükşehir, Kocaeli’nin de bu önemli kaynaktan hak ettiğini alması için projeler geliştiriyor. İşte bu noktada sanayi ve ulaşım kenti Kocaeli’nin; bilginin, kültürün, turizmin, kısacası bilgeliğin şehri olarak tanınması amacıyla projeler üreten Büyükşehir, dünyada önemli bir yer tutan Türk mutfağına Kocaeli’den değerli bir katkı sunmaya hazırlanıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri ‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’ ile Kocaeli bölgesinin saklı kalmış yöresel lezzetleri ve yerel tarifleri ortaya çıkıyor.

 KOCAELİ DERİN BİR LEZZET BİRİKİMİNE SAHİP

Kocaeli; klasik Türk mutfağının yanı sıra tarihi İpekyolu ve Baharat yolu üzerinde bulunması, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması, halen farklı kültürlerin birlikte yaşaması nedeniyle önemli bir lezzet birikimine sahip. Ancak yıllar boyunca sanayisiyle ön plana çıkan Kocaeli’nde bu zengin yemek kültürü sınırları aşamamış, Kandıra yoğurdu ve mancarlı pide dışında Kocaeli’nde bile hakkıyla bilinememiş. Bu yarışmayla artık Kocaeli’nin bu zengin mutfak kültürü de şehrin tanıtımında hak ettiği yeri alacak.

 YEMEK YARIŞMASININ ÖTESİNDE ANLAMI VAR

Marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kocaeli’nde, ‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’ ile bu yolda bir adım daha atılacak. Kocaeli’nin gizli kalmış hazinesi niteliğindeki yöresel tatları için düzenlenen etkinlik, bir yemek yarışması olmanın ötesinde anlam taşıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri organizasyonuyla bir yandan yüzyıllar boyunca Kocaeli’ne ait bilinen ya da unutulmaya yüz tutan yöresel yemek tarifleri ortaya çıkacak, bir yandan da ‘’Bilge Şehir Kocaeli’’ kimliğinin temelleri atılacak.

 BİR HİKAYESİ OLAN YEMEKLER

Kocaelili hanımların büyük ilgi gösterdiği “Yemekte Şehrin Bilgeleri” Yöresel Yemek Yarışması’nda 12 ilçeden 1.009 kişi başvuru yaptı. Zorlu geçen ve birbirinden lezzetleri yemeklerin jüri tarafından değerlendirildiği yarışmada ilçe elemelerinin ardından finale kalmaya hak kazanan 421 yarışmacı belirlendi.  Yarışmanın en dikkat çekici bölümü ise; “En Yöresel Yemek Hikâyesi” kategorisi oldu. Özel bir anlamı ve hikâyesi olan yemeklerde, asker uğurlama, nişan, söz kesilmesi veya bayrama özgü tarifler ön plana çıktı.

 KOCAELİ’NİN YEMEK KÜLTÜRÜ KİTABI

“En Yöresel Çorba”, “En Yöresel Ana Yemek”, “En Yöresel Hamur İşi”, “En Yöresel Pilav”, “En Yöresel Tatlı”, “En Yöresel Salata”, “En Yöresel Kışlık Konserve”/(Reçel, Marmelat, Turşu, Şerbet vb.), “En Yöresel Yemek Hikâyesi”, “En Yeni Yöresel Tat” kategorilerinde yapılan yarışma sonucu elde edilen bilgilerle “Kocaeli’nin Yemek Kültürü” kitabı yayınlanacak.

 KOCAELİ’NİN YÖRESEL YEMEK MENÜSÜ OLUŞACAK

Kocaeli’nin gizli kalmış hazinesi niteliğindeki yöresel tatları için düzenlenen etkinlik, bir yemek yarışması olmanın ötesinde anlam taşıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri organizasyonuyla geçmişte Osmanlı mutfağının deniz ve tarım ürünlerini temin eden, Payitahtın sofralarındaki en önemli sebze ve meyvelerin yetiştirildiği Kocaeli’ne ait çok az bilinen veya unutulmaya yüz tutan yöresel yemek tarifleri ortaya çıkacak, bir yandan da ‘’Bilge Şehir Kocaeli’’ kimliğinin temelleri atılacak. Festivalin sonunda restoran ve otellerde Kocaeli’nin yöresel yemek menüleri oluşacak. Yarışmaya katılan yemeklerden oluşan bir dizi yemek iftar menüleriyle Ramazan etkinliklerinde Kocaeli halkının beğenisine sunulacak.

 NİMETE SAYGI MANİFESTOSU

Festival kapsamında kentte bir yemek şenliği yaşatmanın yanı sıra aynı zamanda kültürümüzden gelen, nimete gösterdiğimiz saygıya dikkat çekecek bir sosyal sorumluluk etkinliği gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda kültürümüzde nimete gösterilen saygıyı anlatan özel bir manifesto hazırlanacak ve program kapsamında çocuklar tarafından okunacak.

 GOCAANA; YEMEĞE SEVGİSİNİ VE BİLGELİĞİNİ KATANDIR

Geçmişten gelen asırlık yemek tarifleri vardır, herkesin bilmediği; kulaktan kulağa günümüze ulaşan. Herkes bilmez onları ve herkes yapamaz. Analarımız gelinlerine, hatta kendi kızlarına bile vermezler bu tarifleri. Hoş yemek dediğinde nedir ki; bir tutam pirinç, göz kararı tuz, bir yemek kaşığı yağ… Bu kadar basit değil elbet. Kocaeli’de o yemeğe lezzetini veren, yöre kadınının yüreği, sevdası ve bilgeliğidir. Burada onlara ‘’gocaana’’ derler. Onlar hayatı da bilir, yemeği de ve yaptıkları her yemeğin bir hikayesi vardır…

 KOCAELİ’NİN GOCAANASI KİM OLACAK?

Adını Akçakoca’dan alan Kocaeli’den yüzlerce yıldır ne ‘’gocaanalar’’ gelip geçti. Onların oluşturduğu yemek kültürü; kulaktan kulağa, yürekten damağa bu günlere kadar ulaştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Bilge Şehir Kocaeli Yemek Yarışması kapsamında; medeniyetlere ev sahipliği, ülkelere başkentlik yapmış Kocaeli, bu günün ‘’gocaanalarını’’ arıyor. Yöre halkının yerel ağızda bilge analara verdiği ‘’gocaana’’ adı, günümüzde de hem yemeklere, hem de gönüllere yön veriyor. İki gün boyunca Yöresel Yemek Festivali’ne dönüşecek etkinlikte; haliyle, tavrıyla ve bilgeliğiyle önce çıkan bir yarışmacımız festivalin ‘’gocaanası’’ unvanını alacak.

 BUZ HEYKEL ŞOVU VE SEBZE OYMACILIĞI

Festivalde çocuklar tarafından yöresel tatların keşfi ve teşviki için özel olarak oluşturulacak alanda mancarlı pide yapılacak ve misafirlere ikram edilecek. Festival kapsamında Türkiye Aşçı Milli Takımı’nın usta aşçıları tarafından 29-30 Nisan tarihlerinde 41 Burda AVM’de yapılacak festivalde çeşitli şovlar düzenlenecek. Moleküler mutfak ile yerel lezzetlerin kombinasyonu ve sunumunun yanı sıra buz heykel şovu ve sebze oymacılığı çok dikkat çekecek. Mutfak sanatları çalışmaları ve workshoplara Kocaeli’deki tüm aşçılık ve turizm okullarını, otel ve restoran şeflerini beklediklerini aktaran Bagi, onlar için bu workshopların eğitim niteliğinden olacağını, kendilerini geliştirmeleri için iyi bir olanak sağlayacağını aktardı.

 BAŞKAN KARAOSMANOĞLU İKRAMLARA EŞLİK EDECEK

Programda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye Aşçı Milli Takım Direktörü Naif Bagi ve öğrenciler, beraber hazırlayıp pişirdikleri yemekleri festivale gelen Kocaeli halkına ikram edecek.

 JÜRİDE ÜNLÜ AŞÇILAR VE TANINMIŞ GURMELER

Yarışmada 50 kişilik jürinin başkanlığını Türk Aşçı Mili Takım Direktörü ve Kocaeli Akademik Aşçılar Derneği Başkanı Naif Bagi üstlenecek. Jüride ayrıca; Sabah Gazetesi yemek yazarı ve yarışma sunucusu Elif Korkmazel, NTv kanalında yemek programı yapan tanınmış gurme Artun Ünsal, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, Türk Aşçı Mili Takım Kaptanı Abdi Gündüz ile üniversite öğretim üyeleri, 5 yıldızlı otellerin ve restoranların baş aşçıları ve Türkiye genelinde aşçı derneklerinin başkanlıklarını yapan isimler yer alacak.                         

 DERECEYE GİRENLERE PARA ÖDÜLÜ

En Yöresel Çorba, En Yöresel Ana Yemek, En Yöresel Hamur İşi, En Yöresel Erişte Ve Pilav, En Yöresel Tatlı, En Yöresel Salata, En Yöresel Kışlık Konserve (Reçel, Marmelat, Turşu Vb.), En Yöresel Yemek Hikayesi, En Yeni Yöresel Tat kategorilerinde düzenlenecek yarışmanın her kategoride birinciye 3 bin TL, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye bin TL, En Yeni Yöresel Tat Kategorisi birincisine bin 500 TL para ödülü verilecek.

 PROJE ORTAKLARI

Yemek yarışmasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Akademik ve Profesyonel Aşçılar Derneği, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Lokantacılar Odası, Büyükşehir ile birlikte proje ortakları arasında yer alıyor.

 BİLGE ŞEHİR KOCAELİ

Kocaeli’nin kültür mozaiği; yemek kültüründe, vefat taziyelerinde, evlenme ve sünnet geleneklerinde, halk oyunları ve danslarında, geleneksel el sanatları ve ustalarında kendini gösteriyor. Bu nedenle Büyükşehir’in Yemekte Şehrin Bilgeleri projesiyle başlattığı çalışma “Müziğin Bilgeleri”, “Sanatın Bilgeleri”, “Folklorun Bilgeleri”, “Halk Edebiyatının Bilgeleri” ve “Yaşayan İnsan Hazineleri” gibi başlıklarla devam edecek.

 KOCAELİ YÖRESEL YEMEK FESTİVALİ 29-30 NİSAN PROGRAMI;

 1.GÜN-29 NİSAN CUMARTESİ (41 BURDA AVM)

Başlama-Bitiş Saati:  10.00-19.00

 
Yarışacak Kategoriler: Çorbalar, Tatlılar, Pilavlar, Kışlık Konserveler, Salatalar

 
10.00: Kayıt

11.00–13.00 Çorba Kategorisi Değerlendirme (43 Çorba,12 Mutfak, 4 Oturum)

11.00–15.00 Kışlık Konserve ve Salata Kategorisi Değerlendirme (52+16, Stant)

13.00–16.00 Tatlı Kategorisi Değerlendirme (68 Tatlı, 12 Mutfak, 5 Oturum)

13.00–14.00 Ünlü şefler ile Workshop Çalışması

15.00–16.00 Sebze Oymacıları ile Workshop

16.00–17.00 Buz Heykel Şovu Workshop

16.30–18.30 Pilav Kategorisi Değerlendirme (14 Pilav, 12 Mutfak, 2 Oturum)

17.00- 18.00 Pişmaniye Çekimi  

Not: Konserve ve Kışlık Hazırlık Kategorisi ile Salata Kategorisi stantta teşhir edilecektir. Kocaeli’nin Renkleri kategorisinde katılan yarışmacılar elemeye tabi olmadan ödülleri verilecektir.

 2.GÜN- 30 NİSAN PAZAR (41 BURDA AVM)

Başlama ve Bitiş:  10.00-19.00

 

Yarışacak Kategoriler: Ana Yemek, Hamur İşi, En Yeni Yöresel Tat, En Yöresel Yemek Hikayesi

 

10.00: Kayıt

10.00–18.00 Ana Yemek Kategorisi Değerlendirme (88 Yemek,12 Mutfak, 8 Oturum)

10.00–15.00 Hamur İşi Kategorisi Değerlendirme (126 Hamur İşi, Stant)

11.00–15.00 En Yeni Yöresel Tat Kategorisi Değerlendirme (20 Yeni Tat, Stant)

11.00–15.00 En Yöresel Yemek Hikayesi Kategorisi Değerlendirme (9 Hikaye, Stant)

12.00–18.00 Sebze Oymacıları İle Workshop

14.00–17.00 Buz Heykel Şovu Workshop

15.00–18.00 Naif Bagi Ve Minik Öğrenciler Workshop Ve Yöresel İkramlar

18.00–18.30 Festivalin Gocaanasının Belirlenmesi ve Onunla Birlikte Çocukların Nimete Saygı Manifestosu Okunması

18.30–19.00 Bütün Dereceye Girenlere Protokolün Katılımıyla Ödül Töreni

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

GÜDEF, Üniversite Öğrencileri ile Tanışma...
Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF), Gümüşhane kökenli üniversite öğrencilerini bir araya getiren...

Haberi Oku