Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Kırgızistan gezisi ve Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi’nde, bir konu medya da fazla yer almasa da çok önemliydi. Türk Konseyi Zirvesi’nin yapıldığı günlerde aynı zamanda 3.Dünya Göçebe Oyunları da gerçekleştirilmekteydi. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4.Göçebe Oyunları’nın 2020 yılında Türkiye’de yapılacağını müjdeledi. Bu durum kamuoyunun dikkatlerinden kaçsa da Devri Alem Belgesel ekibi ve Avrasya Gazeteciler Derneği AGRT olarak bizlerin yakın ilgisini çekti. Öncelikle gelin konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına bir göz atalım:
4. DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARI TÜRKİYE’DE
İki ülke arasında siyasi, ticari ve kültürel ilişkileri geliştirme konusunda ortak kararlılığı gördüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:"İş forumunda yatırımları teşvik edecek her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Kültürel bağlarımızı daha da güçlendirecek olan Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii'nin açılışını gerçekleştirdik. 3. Göçebe Oyunları'nın açılışına katıldık. Kırgızistan'ın dünya kültür mirasına kazandırdığı bu oyunları 2020 yılında inşallah ülkemizde düzenleyeceğiz.
Çolpan-Ata'da gerçekleştirilen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi'nde diğer üye ülke devlet başkanları ile birlikte, başta kendi para birimlerimizle ticaret önerimiz olmak üzere bölgesel ve küresel konuları değerlendirdik. Kırgızistan ziyaretimizin ikili ve bölgesel ilişkilerimizde hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Samimi misafirperverlikleriyle bizlere ev sahipliği yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Ceenbekov'a ve kardeş Kırgız halkına şükranlarımı sunuyorum."
Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından Kırgızistan ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, ziyaretin iki ülkenin ortak geçmişlerinden güç alan ilişkilerinin daha da gelişmesine vesile olacağına inandığını belirtti.
GÖÇEBE OYUNLARI NEDİR?
Dünya Göçebe Oyunları (World Nomad Games) - çoğunlukla Orta Asya ağırlıklı dünya çapında düzenlenen oyunlardır. Oyunlarda yer alan başlıca ülkeler Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Moğolistan, Tacikistan, Rusya (Özellikle Saha, Buryatya, Altay, Kalmıkya, Başkurdistan) ve Afganistan'dır.
Son yapılan organizasyonda Mangala, kemik fırlatma, ok atışı, kartal ve şahinle avcılık, mas ve bilek güreşi gibi geleneksel 37 spor dalında düzenlenen yarışmalara, 74 ülkeden bin 986 sporcu katıldı. Oyunların galibi Kırgızistan olurken, Kazakistan ikinci, Türkiye ise onuncu oldu.
Mangala, güreş, at üstünde ok atma, yerde ok atma branşlarında mücadele eden Türkiye, uzun mesafeye ok atmada 2 altın, 1 gümüş ve güreşte 3 bronz olmak üzere 6 madalya ile 10'uncu sırada yer aldı.
GEBZE SIĞIRLIK MERASI NEDEN OLMASIN?
Gebze’nin Denizli köyünde bulunan Sığırlık Merası, yaklaşık 550 yıldır Yörüklerin yaşadığı önemli bir bölge. Eşsiz güzelliği ve tarihi kimliğiyle, orta Asya Türk geleneğini yaşatmak için yapılan Dünya Göçebe Oyunları neden Sığırlık Merası’nda yapılmasın? Böylesine önemli bir organizasyonu Gebze ev sahibi olarak çok rahat bir şekilde düzenleyebilir ve uluslararası alanda önemli bir prestij elde edebilir. Çünkü Sığırlık merası sadece doğası ve tarihi kimliğiyle değil aynı zamanda ulaşım ve konaklama imkânlarıyla da böylesine bir organizasyona ev sahipliği yapabilir. Havalimanına çok yakın mesafede, yapım çalışmaları devam eden Kuzey Anadolu Otoyolu’nun hemen yanı başında, kara ve deniz ulaşımının da merkezinde olan, civar oteller nedeniyle konaklama imkânlarına da sahip Sığırlık Merası’nın adını böylesine bir organizasyonla dünyaya duyuracağına inanıyoruz. 550 yıldır Yörüklere ev sahipliği yapan, bizim de her daim araştırma ve yazılarımızla sahip çıkmaya çalıştığımız Sığırlık Merası için Göçebe Oyunları tarihi bir fırsat olabilir. Bu durum Gebzemizin de marka değerine olumlu yönde katkı sağlar.
Adı bizzat Fatih Sultan Mehmed Han tarafından konan Gebze’nin Sığırlık merasından Fatih Sultan Mehmet tarafından yerleştirilen Yörükler mevcudiyetlerini halen korumaktalar. Ancak son 35 yılda yaz/kış sığırlık merasında çadırlarda yaşayan Yörükler gerek Orman bakanlığı ve gerekse bölgenin bir kısmının askeri alan ilan edilmesi yüzünden bölgeden uzaklaştırılmıştı. Devri Alem belgesel program ekibi olarak bölgeye dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nu davet etmiş ve sorunlara çözüm aramıştık. O gün yaptığımız çalışmalar sayın Hüseyin Aksoy’un Valiliğinde sonuç verdi yerlerinden atılmayla karşı karşıya kalan Yörükler tapularına kavuştu. Fatih’in emaneti Yörüklerimize sahip çıkarken, Türk Dünyası için büyük önem taşıyan Göçebe Oyunları’nı 2020 yılında Fatih’in adını verdiği Sığırlık merasında gerçekleşmesi için de elimizden gelen gayreti gösterelim.
SON YÖRÜK OBASI SIRĞIRLIK MERASI BELGESELİ’Nİ İZLEDİNİZ Mİ?
Yaklaşık 40 yıl önce ilk kez gidip gördüğüm, haber ve yazılarımızla her zaman sesini duyurmaya çalıştığımız Denizli Köyü’nde ki Sığırlık Merası’nı 7 yıl önce yaptığımız araştırmalarla bir belgesel haline getirmiştik. Hazırladığımız belgeseli sizler de https://www.youtube.com/watch?v=KRONDTv3kq0 adresinden izleyebilirsiniz.