ERP Programı, her ölçekte ve sektörde hizmet veren işletmelerde; tedarik zinciri, satın alma, stok, üretim, muhasebe, insan kaynakları, satış ve pazarlama gibi bölümler arasında işleyen temel süreçlerin, merkezi bir sistem kanalıyla yönetilmesine yardımcı olan bir kurumsal kaynak planlaması yazılımıdır.
Dünyada "Enterprise Resource Planning" olarak adlandırılan, Türkçe karşılığı ise “Kurumsal Kaynak Planlama” (KKP) olarak tanımlanan ERP programı, işletmelerde doğru veri akışına ve tüm görev süreçlerinin birbiriyle bağlantılı şekilde ilerlemesine katkı sunan önemli bir yazılım sistemidir.
Şirket içi işleyiş süreçlerinin ve bu iş disiplinlerine ait ihtiyaçlarının doğru tanımlanması, süreçlerin gerekliliklerinin detaylı bir şekilde raporlanması ve iş akışında geliştirilmesi gereken alanların doğru analiz edilmesi sonucunda her işletme için özel geliştirilen ERP programları, doğru koordine edilmiş bir iş yönetim sistemi oluşturmak adına büyük öneme sahiptir.
ERP programının avantajları nelerdir?
Günümüz iş dünyasının her geçen gün artan rekabetçi doğası gereği, işletmelerin her alanda teknolojiyi yakından takip ediyor olmaları ve yenilikçi yaklaşımlara açık olmaları bir gerekliliktir. İşletmelerin işleyiş süreçlerini verimli kılmak ve rekabetten kopmamak adına, kendi gereksinimlerini göz önünde buldurularak geliştirilmiş özel yazılım programlarını iş süreçlerinin içine entegre ediyor olmaları doğru bir yönetim geliştirme ve iyileştirme modelidir.
Her ölçekten firmanın verimlilik artışı sağlayabilmesine olanak sağlayan ERP programlarının sağladığı avantajları kısaca şöyle sıralayabiliriz;
*İş süreçlerinin optimizasyonu
Üretimden satın almaya, dış ticaretten satışa kadar tüm operasyonlarda bilgi akış güvenilirliğini sağlayan ve süreçlerin otomatik bir sistem üzerinden koordinasyonuna imkan veren ERP programı, işletmenin her aşamada hız kazanmasına olanak sunmaktadır.
Geleneksel yöntemlerle raporlama yapan şirketlerde günler alabilen ve veri kaybına açık olan stok takip, satış takip veya finansal raporlamalarda dahi süreçleri minimize ederek, güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlar.
*Eksiksiz ve hızlı iletişim
ERP Sisteminin işletmeler için sağladığı en önemli faydalardan bir de departmanlar arası iletişimi hızlandırmasıdır. Hızlı ve doğru bilgi akışı ile ilerleyen sistem sayesinde firmaların, müşteri takibini, cari hesap yönetimini, lojistik ihtiyaçlarını veya satış süreçlerini minimize etmesine olanak sağlar.
*Sağlıklı bir finansal yönetim
Dünya üzerinde faaliyet gösteren yeniliğe ve gelişime açık küresel işletmeler; işleyiş süreçlerini ve veri akışını yavaşlatmaya aday tüm finansal raporlama, müşteri takip ve tedarik sistemlerini ERP sistemleri sayesinde daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde çözümlemeyi başarmaktadırlar
*Stok yönetiminde maksimum koordinasyon
Tek bir noktadan bilgi akışını sağlayan ERP programları sayesinde işletmeler, stok yönetimlerinde en doğru planlamayı yaparak gereğinden fazla ham madde yatırımlarından ve depolama maliyetlerinden uzak dururlar.
*Maliyetlerin azaltılmasında etkin rol
ERP programları, işletmelerde iş gücü başta olmak üzere malzeme, makine, araç gibi tüm kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlayarak, maliyetlerin azaltılmasını sağlar.
*E- ticaret İçin altyapı
Üretimden başlayarak, ürün siparişi, stok takibi ve ürün teslimatını takip eden tüm süreçlerin tek merkezden kontrolünü sağlayan ERP programı, işletmelerin bu kurulu sistem üzerinde toplanan tüm verileri entegre ederek geliştireceği bir e-ticaret sistemine hazırlanması adına da büyük fayda sağlar.
*Kalite kontrol ve sürdürülebilirlik
Bir işletmede tüm işleyin süreçlerinin ERP programı ile birbirine bağlanması, ürün ve hizmet kalitesinin kontrolüne, meydana gelebilecek sorunların yakından takip edilebilmesine ve kısa sürede çözümüne de olanak sağlar.
Malzeme tedarik aşamasından üretime, sevkiyattan satışa kadar uzana süreçte ortaya çıkabilecek problemlerin nedenlerinin saptanması ve kalitede sürekliliğin sağlanması adına hızlı olabilmeyi sağlayan ERP programı, müşteri sadakati ve iyi hizmet açısından da firmalar için vazgeçilmez bir yazılım modelidir.