Gebze Teknik Üniversitesi bir yılda çok büyük başarılara imza attı. 22 yıllık Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün mirasını yok saymadan GYTE birikimleri üzerine yeni bir ruh ve heyecan ile Gebze Teknik Üniversitesi olarak bir yıl önce eğitime başlayan ve yeni bir rektör ile yepyeni bir vizyon ortaya koyan GTÜ’nün dün bir yıllık hizmet değerlendirmesi toplantısına katıldım.
Daha önce isim değişikliğine bende karşı çıkmış, GYTE’nde sadece isim değişikliği yapıldığını söyleyerek bunun yanlış olduğunu ileri sürmüştüm. Ama yanılmışım. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’ün geçtiğimiz gün bir yıllık hizmet değerlendirme sunumunu dinleyince oldukça heyecanlandım. Bir yıl içerisinde çok şeylerin yapıldığını, adeta tarih yazıldığının şahidi oldum.
VALİ’DEN TARİHİ AÇIKLAMA
Vali Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’da GTÜ’nün bir yıllık değerlendirme toplantısına katılarak önemli açıklamalar yaptı. Vali Bey’in açıklamasını dikkatle dinledim. Vali Sayın Güzeloğlu, her şey ile yakından ilgileniyor. Makamında oturmak değil, bizzat konulara hâkim olmak için yerinde inceleme yapıyor. Kocaeli bölgesindeki tüm kurum ve kuruluşlarla bire bir ilgileniyor, ne yapıp, ne yapmadıklarını yerinde tespit ediyor.
Sayın Güzeloğlu’nun babası Gebze’de kaymakamlık yapmıştı. Beyefendi, devlet adamı ciddiyeti ile önemli hizmetler hayata geçirdi. Vali Bey’de tıpkı babası gibi eser ve hizmetleri ile adından söz ettiren, Kocaeli’de güzel eser ve hizmetler bırakarak saygı ve minnetle anılacak bir isim. Basında yer alan haberlerle bile yakından ilgilenip, bizzat konuyla kendisi ilgileniyor. GTÜ’de yaptığı konuşma, konulara ne kadar hâkim olduğunu göstermesi bakımından önemli.
GTÜ GEÇMİŞİ UNUTMAMALI
GTÜ’nün bir yıllık değerlendirme toplantısını bende yakından takip ederek Sayın Rektöre sorular yönelttim. Prof. Dr. Haluk Görgün beye, üniversitenin 2023 hedefinin ne olduğunu sordum. Ayrıca GTÜ’nün geçmişi inkâr etmemesi ve GYTE’nün de mirasına sahip çıkmasından dolayı da mutlu oldum. GTÜ sadece GYTE’nin mirasına değil, Türkiye’nin ilk bahçıvanlık ve ziraat okulu olan bugün ki GTÜ alanında ki Ziraat Okulu mirasına da sahip çıkmalı. Ziraat Okulu 1943 yılında kurulmuştu. Bugün ki GTÜ’nün olduğu alan 4 milyon metrekare yer üzerine kurulmuştu. GTÜ, Ziraat Okulu’nun da birikimlerine sahip çıkmak suretiyle, köklü bir geçmişe sahip olduğunu da belgeleyip gelecek kuşaklara aktarmalıdır.
GTÜ REKTÖRÜ NE KONUŞTU?
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün beyin bir yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşma çok önemliydi. Bir yılda önemli başarılara imza atılmış ve güzel çalışmalar hayata geçirilmiş. Rektör beyin o konuşmasından satır başlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
ÜNİVERSİTEYE HİZMET ÜLKEYE HİZMETTİR
4 Kasım 2014 tarihindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile kurulan üniversitemize, 18 Kasım 2014 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühü ile en üst seviyede hizmet vermek arzusuyla rektör olarak atandım. Üniversiteye hizmetin, ülkeye hizmet olduğunun bilinci içerisinde, tüm iç ve dış paydaşlarımızla beraber bilimsel bir yaklaşım ve huzur ortamı içinde katma değer sağlayan projeler üretmeyi, bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçlamaktayız. Üniversitemizde 197 öğretim üyesi ve 307 yardımcı öğretim elemanı olmak üzere toplam 504 akademik personel, eğitim-öğretimi yürütürken; 300 personelimiz ise idari hizmet vermektedir. 2427 lisans, 3518 lisansüstü olmak üzere 5940 öğrenci Üniversitemizde eğitimlerine devam etmektedirler.
LOGO ÇALIŞMASI YAPILDI
Yeni bir üniversite ile birlikte yeni bir logo oluşturma ihtiyacı ile üniversite çalışanlarımızdan ve öğrencilerimizden gelen çizimlerinden, fikirlerden hareketle profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan 7 adet logo tasarımı, yine çalışanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından oylandı. Bir tırtılın toprakta başlayan serüvenine, gökyüzünde devam etmesi ile ilmi, kalbi, ruhani yükselmeyi ve bilgeliği temsil eden kelebek şeklindeki logomuz böylelikle ortaya çıktı. Aynı şekilde Üniversitemizin ismin kısaltılması ve internet alan adının kararlaştırılmasında da öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın söz sahibi olduğu oylama yöntemi esas alındı.
İLK 500 HEDEFİ
Üniversitemizin gelecek planlamasıyla ilgili çok önem verdiğimiz bir toplantıyı Ekim ayında gerçekleştirdik. Kartepe’de, Sayın Valimizin de katılımıyla düzenlediğimiz Stratejik Plan Ortak Akıl Konferansı ile Dünya ölçeğinde ilk 500’e girme hedefimizi akademik ve idari personelimiz, organize sanayi bölgesi başkanları, ticaret odası başkanları, Ar-Ge Merkezi yöneticileri ve özel sektör temsilcileri ile değerlendirip yeni bir misyon ve vizyonla yepyeni bir stratejik kurgu yaratmanın ilk adımını attık. Benzer türdeki etkinlikleri önümüzdeki dönemlerde Eğitim-Öğretim ve Ar-Ge başlıklarıyla da devam ettireceğiz.
YURT DIŞI ZİYARETLERİ
Uluslararası konseptte bir üniversite oluşturmak için sık sık yurt dışında ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretler kapsamında başta Stanford, Berkley, MIT, Silikon Vadisi olmak üzere Singapur, Malezya, İran ve Ruanda’da pek çok üniversiteyi ve kurumu inceledik. Bunun dışında Bulgaristan'dan, Almanya'dan, Malezya'dan pek çok üniversite, Gebze Teknik Üniversitesi'ni ziyaret etti. Uluslararası alanda ikili işbirliği anlaşmalarına imza attık. Şubat ve Mart aylarında ise İngiltere’de Worwick Üniversitesi’ni, Almanya’da ise Berlin Teknik Üniversitesi’ni ikili işbirlikleri kapsamında ziyaret edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de ziyaretlerimizi artırarak sürdüreceğiz.
BİLDİRİ YADA MAKALE ŞARTI
Üniversitemizin yeni yapılanması ile birlikte hâlihazırda var olan Mühendislik, Temel bilimler, Mimarlık ve İşletme fakültelerine, 7 yeni enstitü ilave edildi. Bu yeni enstitüler Nanoteknoloji, Bilişim Teknolojileri, Enerji Bilimleri, Savunma Teknolojileri, Ulaşım Teknolojileri, Biyoteknoloji, Yer ve Deniz bilimleri enstitüleridir. Daha önce var olan bölümlerimizden de mimarlık bölümünde doktora ve tezsiz yüksek lisans programları açıldı. Biyoinformatik, Sistem Teknolojisi, Bilgi Siber Güvenliği ve Metroloji programlarında tezli, Bilişim Teknolojisi bölümünde ise tezsiz yüksek lisans programları ilk kez öğrenci aldı. Lisansüstü eğitim veren bu enstitülere ek olarak önümüzdeki yıldan itibaren İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği programlarında da lisans eğitimine başlayacağımızı müjdelemek istiyorum. Ayrıca, uluslararası üniversitelerle işbirliğini güçlendirmek için %100 İngilizce eğitim veren bölümlerin yapılanma süreci de devam etmektedir (Çevre Müh., Temel Bilimler Fakültesi, Matematik, Fizik, Moeküler Biyoloji ve Genetik) Fen Bilimleri Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde düzenlemeye giderek yüksek lisanstan mezun olacak öğrencilerimiz için de tezleri ile ilgili bir bildiri ya da makale yayımlama şartı getirdik. Böylelikle Üniversitemizin gelecek vizyonunda daha kaliteli akademik çalışmaların ortaya çıkması noktasında bir adım atmış olduk. Bütünleşik doktora sistemini getirerek, lisanstan mezun olan bir öğrencinin yüksek lisans ve doktorasını bir arada yapmasını sağlayan bir imkân sağladık. Benzer şekilde Tıp Fakültesi, Eczacılık gibi bölümlerden mezun olan öğrenciler için Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde doğrudan doktora yapmalarına fırsat veren ve bütün bölümlerimizin daha esnek bir şekilde yüksek lisans ve doktora programı açmalarını sağlayan düzenlemeleri gerçekleştirdik. Hem Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden hem de Fen Bilimleri Enstitüsü'nden mezun olan lisansüstü öğrencilerimizin tezlerinin özetlerinin derlendiği tez kataloglarının basımını sağlayarak, bu kaynaklara erişimi daha kolay kıldık. Bununla birlikte basılan araştırma 9 farklı alandaki proje katalogları ve cihaz katalogu ile Üniversitemizin güçlü altyapısını tüm paydaşlarımız ile paylaştık.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FONUNU ARTTIRDIK
Akademik anlamda, üniversitemiz öğretim üyelerinin araştırma ve geliştirme projelerine katılımını daha fazla sağlamak adına yönetim olarak aldığımız karar doğrultusunda Bilimsel Araştırma Projelerine ayrılan fon 216 bin liradan 617 bin liraya çıkarılarak, 3 kat artış sağlandı. 2015 yılında devam eden ve tamamlanan TÜBİTAK projesi sayımız 87 olup toplam bütçesi yaklaşık 15 milyondur. 1 adet SAN-TEZ projesi tamamlanmış ve 2 adet SAN-TEZ projesi devam etmektedir. Geçtiğimiz sene içerisinde Toplam 26 milyon liralık Araştırma Geliştirme Finans Kaynağı çeşitli kurumlardan Üniversitemize ayrılmıştır. Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta Öğretim Üyesi Başına düşen Aktif Ar-Ge Proje fonunun yaklaşık 120 bin lira olmasıdır. Son 1 sene içerisinde uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makale sayısı 403’tür. Öğretim üyelerimizin bilimsel makalelerinin, başka makaleler tarafından alıntılanması, öğretim üyesi başına yaklaşık 4’tür. Öğretim üyesi başına yayınlanan makale sayısı ise 2,73’tür. Bu sayı en iyi üniversitelerde yaklaşık 1 civarındadır. Yine bu dönem içerisinde döner sermaye, öğretim üyelerimiz için avantajlı hale getirildi. Proje ödül törenleri ile projeleri desteklenmeye hak kazanan öğretim üyelerimiz ödüllendirildi. Gerek öğretim elemanlarımız için gerekse öğrencilerimiz için ulusal ve uluslararası konferanslara katılım desteklerinde önemli oranda artışa gidildi. Bununla beraber üniversitemiz öğretim üyelerinin düzenlediği “Green Biotechnology”, “Phototherapy”, “APMAS”, “ENEFM”, “INTERM” gibi pek çok konferansın gerçekleşmesinde Üniversite yönetimi olarak destek verdik. Dün, Türkiye’de ilk defa düzenlenen Dünya Nano Kanser Günü etkinliklerine ev sahipliği yaptık. Bunun dışında girişimci adayları ile sektördeki girişimcileri buluşturduğumuz “Girişimcilik Zirvesi”ni Nisan ayında gerçekleştirdik.
GİRİŞİMCİLERLE İŞBİRLİĞİ
Mezunlarının iş hayatına atılıp iş arayan değil, işveren olmasını temel prensip haline getiren bir üniversite olarak Halkbank ile arasında "Girişimcilerle İşbirliği" protokolünü imzaladık. Bu protokol ile alanlarıyla ilgili iş kurmak isteyen mezunlarımız, 50 bin liraya kadar düşük faizli ve masrafsız Genç Girişimci kredisinden yararlanabilecek. Mezunlarımız ayrıca, alanlarında deneyimli olma ve patent sahibi olma durumlarına göre "Cesur Girişimci, Usta Girişimci ve Mucit Girişimci" kredilerinden de yararlanabilecekler.
Bu kapsamda girişimciliğin önemini her zaman vurgulayan bir yönetim anlayışına sahip olan Üniversitemiz, bu sene açıklanan TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Sıralamasında, toplam puanını artırıp, sıralamada ilerleyerek 11. sırada yer almıştır. Ancak Üniversitemiz, Teknokenti olmayan üniversiteler arasında ise ilk sırada kendisine yer bulmuştur.
AYDEK OLUŞTURULDU
Üniversitemizin sürdürülebilir gelişme için belirlemiş ve tanımlamış olduğu vizyon ve misyonunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak akademik kadroların oluşturulması ve geliştirilmesi amacıyla Akademik Yükseltme Değerlendirme Kurulu (AYDEK) oluşturuldu, bu kapsamda atama ölçütleri yeniden belirledi ve standart bir düzen getirildi. Belirlenen bu kriterler doğrultusunda açılan yeni kadrolar ile 47 tane araştırma görevlisi Üniversitemizde göreve başlarken, başka üniversitelerden 23 tane değerli öğretim elamanı üniversitemiz bünyesine dahil oldu, 38 tane öğretim elamanı da Üniversitemiz içerisinde bir üst akademik unvana yükseldi. Bunun dışında kurumumuz bünyesindeki
SANAYİ MÜZESİ KAZANDIRACAĞIZ
Kongre merkezi ile birlikte yakın zamanda faaliyete Gebze Teknik Üniversitesi ve Gebze Ticaret Odası'nın ortak projesi ile ülkemizin ihtiyacı olan bir sanayi müzesini Gebze'ye kazandırmak istiyoruz. İnsanlık tarihinde ilk kullanılan aletlerden şu anda kullandığımız teknolojiye kadar ve bundan sonra planlanan teknolojilerin sergileneceği bir müzeyi bölgeye kazandırmak istiyoruz. Bununla beraber bir diğer müze projesini Gebze Belediyesi ile hayata geçireceğiz. İnsan vücudunda fantastik yolculukların yapılabileceği müze yakın gelecekte Gebzeliler ile buluşacak. Üniversitemizin ismin değişmesiyle birlikte görünürlük faaliyetlerine önem verdik. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile yapılan görüşme sonucunda iki istasyonu Üniversitemiz içerisinde bulunan Marmaray hattındaki Fatih istasyonunun ismi, Gebze Teknik Üniversitesi olarak değiştirildi.
Değişen bir Üniversite ile birlikte bir marka oluşturabilmek ve Üniversitemizin ismini daha üst sıralara taşımak için tanıtım etkinliklerinin önemli olduğunun bilinciyle bu faaliyetlere önem verdik. İstanbul ve Kocaeli'deki önemli liselerdeki okul müdürleri ve rehberlik öğretmenleri ile kahvaltılı toplantılar düzenleyerek, Üniversitemize gelecek öğrencilere sunacağımız imkânları anlattık. Geçtiğimiz hafta bölgemizdeki liselerden Gebze Kanuni Sosyal Bilimler Lisesi, Yücel Boru Fen Lisesi, Gebze Atatürk Anadolu Lisesi ve Sarkuysan Anadolu Lisesi ile ikili işbirliği protokolü imzaladık ve lise öğrencilerimiz Üniversitemizden yaralanmaya ve destek almaya başladı. Gebze Belediyesi ile beraber 41 Genç 41 Gelecek projesine ev sahipliği yaparak Gebzeli gençleri Üniversitemiz ile buluşturduk. Başta Doğu Marmara İstihdam Fuarı, UniTercih olmak üzere pek çok fuara katıldık. Bölgemizdeki alışveriş merkezleri ve önemli noktalarda genç kardeşlerimizle buluştuk. Liselere giderek Üniversitemizi anlattık. Üniversitemize davet ettiğimiz yaklaşık 3 bin lise son sınıfı öğrencisi, Üniversitemizden güzel düşünceler ile ayrıldılar. Ziyarete gelen bu öğrencilerimizin bazılarının artık üniversitemiz öğrencisi olduğunu bilmek, görmek beni ayrıca mutlu ediyor. Bu tanıtım etkinliklerinin meyvesini de Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla aldık. Birçok bölümümüzün Türkiye sıralamalarında üst sırlara çıktığını görürken, bazı bölümlerimiz yerini korudu. Bu sene üniversitemizi kazanan öğrencilerimizin yaklaşık % 15’i Gebze Teknik Üniversitesi’ni ilk sıraya yazdı. Bu oran Matematik bölümünde %23, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde ise yaklaşık %20 olarak belirlendi. Üniversitemizi ilk sıraya yazarak kazanan öğrenci arkadaşlarımızı düzenlediğimiz tören ile ödüllendirdik.