banner1106
GÜNDEM:
Harçlıklarından artırarak üç boyutlu yazıcı yaptılar

23 Mayıs 2017 Salı 11:57

 GTÜ Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören üçüncü sınıf öğrencileri Fatih Koç, Suat Aydın ve Osman Ocak, son yılların popüler teknolojileri arasında yer alan üç boyutlu yazıcılardan geliştirmeye karar verdi. Ocak ayında çalışmalara başlayan öğrenciler, piyasada 7-8 bin liraya satılan benzerlerinden yüzde 70 daha az maliyetle üç boyutlu yazıcı üretmeyi başardı.

Dikkati çeken başarılarının ardından GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi'nde kendilerine atölye tahsis edilen ekip, bir yandan ürün tasarımını geliştirmek için çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da ürünü öğrencilerin hizmetine sunmak isteyen eğitim kurumlarıyla görüşmeler yürütüyor.

- "Hobi amaçlı kullanıma yönelik"

Öğrencilerden Fatih Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç boyutlu yazıcıların dünyada çok popüler olduğunu, kendilerinin de bu alana ilgi duyduklarını söyledi.

Yaklaşık 4-5 aydır bu teknoloji üzerinde çalıştıklarını ve son 2 ayda yaptıkları çalışmalarla üç boyutlu yazıcı geliştirmeyi başardıklarını dile getiren Koç, ürünü piyasadaki muadillerinden örnek alarak geliştirdiklerini, kendilerinin de bazı eklentiler yaptıklarını anlattı.

Koç, geliştirdikleri yazıcının boyutları itibarıyla hobi amaçlı kullanıma yönelik olduğunu belirterek, "Şu an piyasada mevcut cihazlardan hiçbir eksiği yok. Maliyet olarak çok daha uygun." dedi.

Cihazın yaygın olarak kullanılan FDM baskı teknolojisine sahip olduğunu dile getiren Koç, "Mekanik, elektronik ve yazılım kısmı var. Bilgisayarda çizilen üç boyutlu bir modeli yardımcı programlar aracığıyla yazıcıya aktarıyor. Cihaz da kullanılan ham maddeyi eriterek o modeli katman katman oluşturuyor." diye konuştu.

- "Eğitim alanında kullanılmak için ideal"

Koç, üç boyutlu yazıcıların kağıt yazıcılar gibi zamanla herkesin evine gireceğini, o yüzden bu alanda ilerlemek istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kullanıcılar çizilen herhangi bir modeli bu cihazda oluşturabiliyorlar. Evde çocuklar kendi oyuncaklarını üretebilir, kendi tasarımlarını oluşturabilir veya evde ihtiyaç duyulan bir malzeme üretebilirler. İstenilen her şeyi yapabilecek bir cihaz. Tecrübeli kullanıcılar, üretmek istedikleri modelleri üç boyutlu çizim programlarıyla rahatlıkla oluşturabilir. Bilmeyenler için de internette çok sayıda hazır model var, onları kullanabilirler."

Tasarımı en iyi hale getirmek için çalıştıklarını anlatan Koç, "Ev kullanıcılarının rahatlıkla kullanabileceği bir model ortaya çıkarmak istiyoruz. Teknoloji Transfer Ofisi yardımıyla da ticarileştirmeye çalışıyoruz. Projemiz eğitim alanında kullanılmak için ideal. Birkaç özel okulla görüşme halindeyiz. Okulları dahil etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)

"Bu tamamen üç arkadaşın cebindeki harçlıklarıyla yapmış olduğu bir makine." diyen Koç, şunları kaydetti:

"Yaptığınız modele ve kullanılan parçanın kalitesine göre maliyeti çok değişebiliyor. Biz parçaların tamamını Türkiye'den temin ettik. Bizim ürünümüze benzer yabancı firmaların yazıcıları 7-8 bin liradan başlıyor. Piyasadaki cihazlara göre yüzde 70 daha uygun maliyetle üretebiliyoruz. Seri üretime geçebilirsek Türk kullanıcılar için büyük fiyat avantajı oluşacak." 

Koç, GTÜ'nün de kendilerine bu süreçte Teknoloji Transfer Ofisi'nde atölye verdiğini ifade ederek, Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün'ün ilk ürünlerini satın aldığını sözlerine ekledi.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Büyükakın’a STK’lardan yoğun...
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Trabzonlular Derneği, Kocaeli Ağrılılar...

Haberi Oku