banner1098
GÜNDEM:
Kılıçarslan, Ayakta Alkışlandı

28 Şubat 2022 Pazartesi 10:33

 1997 yılında kurulan ve Anadolu’nun ilk, Türkiye’nin dördüncü ödenekli tiyatrosu olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 25. yılında ‘Kılıçarslan’ oyununun prömiyerini gerçekleştirdi. İskender Pala’nın yazdığı Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı’nın yönettiği “Kılıçarslan” oyunu seyircilerden tam not aldı.

 

PRÖMİYERE BÜYÜK İLGİ

Ünlü Yazar İskender Pala tarafından kaleme alınan ‘Kılıçarslan’ oyunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarınca sahneye taşındı. SDKM Büyük sahnede prömiyer yapan oyunun yönetmenliğini Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı üstlendi. Oyunu izleyen arasında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekilli Prof. Dr. İskender Pala, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurul Üyeleri Hülya Koçyiğit ve Ümit Meriç, Ak Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen yer aldı.

 

SAHNELEME TEKNİĞİYLE BİR İLK

Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu I. Kılıçarslan’ı tanıtmak, I. Haçlı Seferi ve devamındaki Haçlı saldırılarına karşı kahramanlıklarını anlatmak amacıyla sahnelenen oyun anlatı ve sahneleme tekniği açısından türünde bir ilke imza atıyor. Uluslararası tanınırlığa sahip usta tasarımcıların yer aldığı, Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Meryem Gürbüz’ ün danışmanlık yaptığı “Kılıçarslan” adlı oyuna Kocaeli’den tarih araştırmacısı minyatür sanatçısı Deniz Gülsün Sarıbay da değerli eserleriyle katkı sunuyor. Türk Selçuklu Devleti’nin Sultan Kılıçarslan dönemini anlatan oyun Kocaeli’nin de tanıklık ettiği tarihi, bir bilgisayar oyunu içinde aralayıp, seyircisine zaman yolculuğuna çıkarıyor.

 

2 PERDELİK DRAM

İki perdelik tarihi dram olan oyunun konusu ise şöyle; Oyun günümüz bir Türk ailesinde genç Hakan ve babası ile başlar. Hakan bir bilgisayar oyunu yazmıştır. Yazılımını da kendisinin yaptığı bu savaş oyununu gururla anlatır babasına. Hakan’ın amacı dünyaya, Anadolu’nun Türk vatanı olmasını canı pahasına savunan, ömrü Bizans ve Haçlı ordularıyla mücadele etmekle geçmiş büyük kahramanlarımızdan 1. Kılıçarslan’ ı tanıtmak, döneminde başlayan 1. Haçlı Seferi ve devamındaki haçlı saldırılarına karşı gösterdiği asla vazgeçmeyen kahramanca mücadelesini gururla göstermektir. Oyunun demosunu bitirmiş, babasına izlettirmek ister. Babası VR gözlüğünü takar ve tarih sayfaları aralanır…

 

“EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLUYORUM”

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurul Üyesi Hülya Koçyiğit; “Bu oyun hakkında söylenecek çok şey var. Müthiş bir oyun, güçlü bir prodüksiyon olmuş. Oyuncular, dekor, yönetim hepsi harika. Tüm kalbimle emeği geçen herkesi kutluyorum. Bize böyle bir eseri kazandıran İskender Pala’ya teşekkür ediyorum. Ve en büyük teşekkürü Kocaeli Şehir Tiyatrolarına bu fırsatı veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza ediyorum. Çok mutlu oldum” ifadesini kullandı.

 

“ŞEHİR TİYATROLARI KELİMELERİME RUH KATTI”

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı Yazar İskender Pala, “Benim işim kelimeler. Kelimeleri yan yana veya alt alta dizerek edebi eser meydana getirmek. Bugün benim kelimelerime buradaki sanatçı arkadaşlarımız ruh katmış. Kağıt üzerindeki bir eserin sahne üzerinde nasıl mükemmel olabileceğini gördüm. Dahası sıkı bir çalışma ve gayret vardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları çok büyük bir emek sergiledi. Bu oyunu kendim yazdım diye değil, tüm samimiyetimle söylüyorum Kocaeli Şehir Tiyatroları, tiyatroya önemli bir eser kazandırdı. Kocaeli'nde böyle bir oyun sahnelenmesi İstanbul'u ve Ankara'yı aratmayacaktır. Hayırlı uğurlu olsun” açıklamasında bulundu.

 

“KUSURSUZ BİR ESER ORTAYA ÇIKMIŞ”

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Seyircinin gösterdiği tepki, alkış sesinden, salondaki coşkuya bakacak olursak vatandaşlarımızın oyunu beğendiklerini gördük. Oyuncularımız büyük bir heyecanla bu anı beklediler. Aynı heyecanla oyunu sahnelediler. Büyük bir tutkuyla oynadılar ve salonla bütünleştiler. Oyuna yoğun bir katılım vardı. Zor bir oyundu. Kullanılan ışıklar, teknolojik efektler ve müzik. Bu kadar çok ayrıntıyı birleştirip ortaya kusursuz bir eser çıkardılar. Şehir Tiyatromuzu kutluyorum. Tüm arkadaşlarımı ayrı ayrı kutluyorum. Gerçekten büyük bir iş çıkarttılar. Ayrıca oyunun yazarı olan ve bugün bizimle birlikte oyunu izleyen İskender Pala’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

GENİŞ OYUNCU KADROSU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncularından Çağrı Mengüç’ün Kılıçarslan rolü ile seyircinin karşısına çıktığı oyunda Ozan Şahin, Tunç Efe, Bülent Baytar, Sarper Saydam, Sezen Düzakar Çetindaş, Senem Akman, Şafak Karali, Erdem Irmak, Seçil Mutlu, Emre Işık, Volkan Dinç, Azer Şelte, Mine Özcan, Ezgi Özbalı, Başar Alemdar, Cüneyt Gürbüz, Emel Pala, İsa Karslı, Erdoğan Hasan Cengiz, İlker Bağlam, Oktay Çağın, Semih Eraslan, Cemal Aldıç, Aytek Mete Elgün, Nurcan Tural ve Aydın Sigalı rol alıyor.

 

SAHNE VE SAHNE ARKASI EKİBİ

Hakan Dündar’ın dekor tasarımını, Neslihan Gazal Erten’ in kostüm tasarımını gerçekleştirdiği oyunun, ışık tasarımı Mustafa Bal’ a ait. Oyunun müzikleri ise Gürkan Çakıcı’nın bestelerinden oluşuyor. Toplu sahnelerin yer aldığı oyunun hareket düzeni Alpaslan Karaduman imzası taşıyor. Aktürk Aksoy’ un görsel tasarımını, İlker Sevüker’in ses-efekt tasarımını yaptığı oyunun dramaturgu Sevil Koç. Çizgi animasyonda Boğaç Oydemir, kılıç eğitiminde repetitör Ali Ertekin, tasarım uygulamada Emine Kaynak Yıldırım görev alıyor. Oyunun yönetmen yardımcıları Ahsen Gül Ever ve Nuri Karadeniz. Oyunda, tasarım uygulama asistanı Günernaz Deniz, ses-efekt kumanda Murat Ünal,  görsel kumanda İlkay Köroğlu isimlerini taşıyor. Afiş tasarımı İlayda Ünlü’ ye ait olan oyunun reji asistanları Altuğ Özşekerci ve Umut İsfen.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

GÜDEF, Üniversite Öğrencileri ile Tanışma...
Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF), Gümüşhane kökenli üniversite öğrencilerini bir araya getiren...

Haberi Oku