Haymana, Mangal dağı, Eski kışla, Gök göz, Çaldığı, Sakarya Meydan muharebesinin destanlar yazılan bölgeleri bu bölgeler sizleri de bekliyor. Mart ayı başında Mangal dağında Giresun gönüllü mürettep alaylar ve. Şehit binbaşı Hüseyin Avni Alparslan için dikilen anıt ve fidanlığı da ziyaret ederek, Şehitlerimizi bir kez daha hayırla ve minnetle yad ettik.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin en önemli cephesi olan Polatlı-Haymana arasında ki Çaldığı’na gittik. Burası Yunanlıların geldiği en son nokta. Burası işgal edilince Ankara’da Meclisin Kayseri’ye taşınması düşünüldü. Burada şiddetli çatışmaların yaşandığı biliniyor. 100’den fazla Mehmetçik ve komutanımız burada şehit oldu. Halen daha mermiler alan bu alanda biz de bu Kurtuluş Savaşı’ndan kalma mermileri yerinde bulduk. Gerçekten herkesin gidip görmesi gereken manzaralara şahit olduk.
YUNANLILARIN İŞGAL PLANI
Yunanlıların Anadolu’yu işgal etmek üzere İzmir’e çıkarma yapmaları tesadüf değildir. Yunanlıların Megalo İdea yani Büyük Rum İmparatorluğunu kurma hayali vardır ve bu hayal devam etmektedir. Fatih, İstanbul’u fethettiğinde 13.Kosntanstin İstanbul’un İmparatoruydu. Yunan Kralı Konstantin’in 13. Kral olarak İstanbul’da Bizans tahtına çıkmak üzere İzmir’den Anadoluya işgale başlamalarının en önemli nedeni Haçlıların İzmir’den Anadolu’ya çıkmalarıdır. Yunan Kralı İzmir üzerinden Sakarya Meydan Muharebesine sahne olan Polatlı yakınlarında ki Yassıhöyük’de bulunan Gordion düğümünü çözmek üzere Anadoluya çıkmışlardır. Hristiyan aleminin ve Yunanlıların kültüründe “Gordion düğümünü çözenler tüm Asya’ya hâkim olurlar.” Felsefe ve idealleri vardır. Yunan Kralı Konstantin Gordion düğümünü çözerek Ankara’yı işgal ettikten sonra 14.Kosntanstin olarak Bizans tahtına oturmak üzere İstanbul’a geçip Büyük Yunanistan İmparatorluğunu gerçekleştirmiş olacaktı. Sakarya meydan Muharebesi’nde ki zaferle Yunan Kralı’nın bu hevesi kursağında kalmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi bunun için bu kadar önemlidir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın temellerinin atıldığı sırada Sakarya’da devam eden mücadele Sakarya Zaferi bu bakımdan çok önemlidir.
DÜNYANIN EN UZUN MEYDAN MUHAREBESİ
Viyana bozgunundan sonra düşmanı durdurduğumuz ve Anadolunun işgalini önlediğimiz Sakarya Meydan Muharebesi tarihin en uzun süreli bir Meydan savaşıdır. 22 gün 22 gece süren, çoğu Subay ve gönüllü mürettep alaylardan oluşan 5 bin 700 şehit verilen Sakarya Meydan Muharebesi 1921 yılının Ağustos ve Eylül aylarında Sakarya Nehri vadisinde ki Polatlı ve Haymana bölgesinde gerçekleşmiş. Bu bölgeler orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yeni tarihi Milli park ilan edilmesi her bakımdan önemlidir. Keşke, buralar çok önceleri tarihi milli park ilan edilseydi. Ankara’nın yanı başında bu bölgelere maalesef bugüne kadar hiç önem verilmemiş, şehitlikler kaybolmuş, destanlar yazılan siperler kapanmış tarihe canlı şahitlik yapan savaş alanları unutulmuştur. 1923 yılından günümüze kadar görev yapan devletin en üst kademesindeki yöneticilerden en alt kademede ki yöneticiler büyük bir sorumluluk ve veballeri vardır. Bugüne kadar buralara sahip çıkılmaması, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele tarihimiz açısından büyük bir eksikliktir.
ORMAN BAKANLIĞI’NA TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ
Bugüne kadar unutulan Sakarya meydan Muharebesi Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ifadeleriyle en kanlı savaş anlamına gelen, “Melhame-i Kübra” olarak adlandırılan Sakarya Meydan Muhaberesi savaş alanlarının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü sayın Nurettin Taş’ın çok önemli ve başarılı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmak üzere tarihi Milli Park ilan edilmesi zaferler tarihimiz açısından çok önemlidir. Bölgede çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Jeoradar aletlerle toplu şehitlikler tespit ediliyor, şehitliklere fidanlar dikilip şehitler anıtlarda yaşatılıyor.