Geçtiğimiz hafta dünyanın birçok bölgesinde eserleri bulunan Mimar Sinan’ın doğduğu Kayseri Ağırnas’ta belgesel çekimleri gerçekleştirmiştik. Gebze’de bulunan tarihi Çoban Mustafa Paşa Cami’de bir Mimar Sinan eseri. Mimar Sinan’a vefa borcumuzu ödemek için doğduğu evde belgesel çekimleri gerçekleştirip, Kayseri’de kültür ve medeniyet tarihimizin izlerini araştırdık.
TGF BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANTISINA KATILDIK
Kayseri’de gerçekleştirdiğimiz kültür gezisinin ardından Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun gerçekleştirdiği 50. Başkanlar Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere Nevşehir’e gittim. 4 gün süren, hem mesleki hem de bölgesel sorunların tartışıldığı toplantı oldukça yararlı geçti. Gazeteciliğin sorunları hakkında fikir alışverişi yaparak, bu sorunların giderilmesi için ne tür çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini konuştuk. Çalışmaları nedeniyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca’yı kutluyorum.
PROF. DR. FİLİZ KILIÇ İLE SÖYLEŞİ
Nevşehir’de Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun düzenlediği programlara katıldıktan sonra kalan zamanda birçok araştırma yapma fırsatı bulduk. Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’de kültür turu ve belgesel çekimleri gerçekleştirdik. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde Turizm ve Medya konulu panele katıldık. TGF Başkanlar Konseyi üyeleri olarak, Genel Başkan Sayın Yılmaz Karaca başkanlığında Üniversite rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ı ziyaret ettik. Devri Alem belgesel programlarını izlediğini söyleyen rektör Kılıç’a, Tuna’dan bir tarih akar isimli kitabımız ile belgesel setimizi hediye ettik. Kendisi de bir tarihçi olan Filiz hanım Tuna boylarına çok yakın ilgisi olduğunu söyledi. Aynı zamanda Üniversitenin kurucu rektörü de olan Sayın Prof. Dr. Filiz Kılıç ile kültür ve tarih bilinci üzerine belgesel programı çektik. Sayın Kılıç bizlere kendisinin kaleme aldığı kitapları hediye etti. 2007 yılında kurulan üniversitede 16 bin öğrenci eğitim görüyor. Alan içerisinde muhteşem binaları barındıran üniversitenin birde camisi bulunuyor. Gebzelilerin yakından tanıdığı Vefa Küçük ’ün ailesi de yüksekokul binası yapmış.
GAZETECİ BELEDİYE BAŞKANIYLA SÖYLEŞİ
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun başkanlar konseyine ev sahipliği yapan Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Bayram Ekici bizlere bölgeyi tanıttı. Ürgüp, Göreme, Üçhisar, Kaymaklı ve Derinkuyu’da belgesel çekimleri gerçekleştirerek, Selçuklu ve Osmanlı eserleri hakkında bilgi aldık. Aynı zamanda gazeteci olan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile Devri Alem Belgesel programı olarak söyleşi yaptık. Hasan bey %50 oy alarak Nevşehir’in belediye başkanı seçilmiş. Nevşehir’de başarılı işler gerçekleştiriyoruz. Aslen Nevşehir’li olan Damat İbrahim Paşa ve Hacı Bektaş Veli hazretleri hakkında araştırmalar yapıp, bilgi ve belge topladık. Nevşehir Osmanlı’da lale devri için önemli bir bölge. Yılda 800 bin yerli, 3 milyon yabancı turistin geldiği Kapadokya bölgesi 20 ayrı uygarlığa ev sahipliği yapmış.
Nevşehir’de Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen ve bizimde üyesi olduğumuz Başkanlar Konseyi toplantıları ve belgesel çekimlerimize Kapadokya’da son veriyor ve tekrar Kayseri’ye doğru yola çıkıyoruz.
UYGUR TÜRKLERİNİN KAMPINI ZİYARET ETTİK
Kayseri’de Çin zulmünden kaçarak Tayland ve Malezya üzerinden Türkiye’ye gelen binlerce Doğu Türkistanlı geldi. Kayseri’de kampta kalan 900 uygar türkünün yaşadığı kampı ziyaret ederek burada belgesel çekimleri yaptık. Uygur çocukları kampta buruk bir sevinç yaşıyor. Uygurlar tarih boyu Çinlilerden büyük mezalim yaşadı. İlk göç 1960’lı yıllarda İsa Yusuf Alptekin başkanlığında gerçekleşmişti. Uygurlar’ın tarihinde Kayseri’nin önemli bir yeri var. Kayseri’de Selçuklu döneminde kurulan Eradna beyliği Uygur Türklerinden oluşmaktadır.
DOĞU TÜRKİSTAN GENEL MERKEZİ’NDE DEVRİ ALEM
Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca Uygur Türkü yaşamakta. Genel Merkezi Kayseri’de olan Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret ederek Genel Başkan Seyit Tümtürk ile söyleşi gerçekleştirdik. Devri Âlem kameralarına konuşan Tümtürk’ten, Çin’in Uygurlara yaptığı mezalim ile ilgili bilgiler aldık. Suriye’lilere tanınan çalışma izni uygulamasının Uygurlulara da tanınması gerektiğini düşünüyorum.
Evet, Nevşehir ve Kayseri’de katıldığımız programların dışında kültür ve medeniyet tarihimizin izlerini de araştırarak tarihe not düştük. Dolu dolu geçen dört günün ardından Kayseri’de belgesel çekimlerimizi tamamlayarak Gebze’ye döndük.