Eskihisar ve Osman Hamdi Bey ile ilgili uzun araştırmalar yaparak Devr-I Alem Belgesel programı olarak Eskihisar ve Osman Hamdi Bey belgeseli hazırlyarak birçok TV kanalında yayınlanmasına vesile olmuştuk. İzleyicilerden büyük ilgi gören belgeseli Youtube ve www.kocaeligebze.tv’den izleyebilirisiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=y5RWYAyDXlw
OSMAN HAMDİ’DEN 13.5 TRİLYONLUK TABLO
Gebze bölgesinin hemşehrisi olan mezarı ve müze evi Gebze Eskihisar’da olan Osman Hamdi son günlerde trilyonlarca lira değerinde satılan tablo ile gündeme geldi.
‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ rekor fiyata satılan Osman Hamdi’nin ‘Yeşil Cami Önü’ tablosu, 13 milyon 509 bin TL’ye satıldı TÜRK resminin en önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey’in 1882’den günümüze gizli kalmış başyapıtı, 132 yıl sonra ortaya çıkmıştı. 2004’te “Kaplumbağa Terbiyecisi” isimli eseri 5.5 milyon TL’ye satılarak rekor kıran Osman Hamdi’nin “Yeşil Cami Önü” konulu eseri,10 milyon TL ile bedelle açık artırmaya çıktı. Antik A.Ş. Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada tablo 13 milyon 509 bin TL’ye satıldı. Hamdi Bey’in Osmanlı mimarisinin süslemeleri ve ince işçiliğindeki detayları sergilediği “Yeşil Cami Önü” eserinde, 16 insan figürü de yer alıyor. Tuval üzerine yağlıboya olan, 185x100 cm ebadındaki eser, sanat tarihçileri, müze direktörleri ve sanat uzmanları tarafından “başyapıt” olarak nitelendiriliyor. Eserin, Osman Hamdi Bey’in bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’yi kurduğu yıl olan 1882’de tamamladığı biliniyor.
OSMAN HAMDİ'NİN TRİLYONLUK TABLOLARI
Osman Hamdi Osmanlı dönemininde ilk belgeselcisi olarak biliniyor. Osmanlı coğrafyasının birçok bölgesinde ki tarihi eserler, sanat ürünlerinin toparlanması, tanınması ve müzeler de teşhir edilmesine öncülük etmiş. Bugün trilyonlarca liraya satılan bazı resimleri, Gebze Eskihisar’da çizilmişti. O resimlerden bazılarının satış fiyatları.
-İstanbul Hanımefendisi: 8 MİLYON TL
-Vazo Yerleştiren Kız: 3.2 MİLYON TL
-Kuran Okuyan Adam: 3 MİLYON STERLİN (Yaklaşık 12.7 milyon TL)
- Kaplumbağa Terbiyecisi: 5.5 MİLYON TL
OSMAN HAMDİ KİMDİR?
Osmanlı son dönemind eyetişen Sultan Abdülhamit Han’ın kültür ve sanat danışmanı olan Osman Hamdi Osmanlı döneminde bugünkü karşılığı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü olan Neşriyat Müdürlüğü yapan bir isim.
ESKİHİSARA SAHİP ÇIKALIM
Gebze’nin denize açılan tek kapısı, eşsiz güzelliğiyle insanları büyüleyen, Osman Hamdi müzesi, kalesi, sahili, yeşil alanlarıyla göz ve gönül ziyafeti sunan Eskihisarımız, çok yakında tır parkı haline dönüp Ro-Ro deniz taşımacılığına açılıyor.bu konuda gazetemiz dün ve önceki gün manşetten haberler yazarak konuyu kamuoyuna taşıdı. Konu ile ilgili haberlerimiz devam edecek. Yayınlanan haberleri http://wwwgebzegazetesi.com ve http://www.gebzegazetesi.com adreslerinden takip edebilirsiniz.
Vatandaşlar kendi tapulu yerlerine sit alanı olduğu gerekçesiyle çivi bile çakmasına müsaade edilmeyen Eskihisar, şimdi devlet eliyle tırların mekanı haline gelecek.Eskihisar’ın tır parkı haline gelmemesi için tüm okurlarımı göreve davet ediyorum. Lütfen bu konudaki görüşlerinizi yazılı ve sözlü olarak yetkililere ulaştırın.
Eskihisar bizim için çok önemli. Biz yayınlarımızla sürekli Eskihisar’ı gündemde tuttuk.Eskihisar’a vefa borcumuzu çektiğimiz Devri Alem belgeselleri, yazılarımızla ödemeye çalıştık. Eskihisar belgeselimizi izlemek için Kocaeli Gebze TV’ye tıklayınız.
Eskihisar’ın hep kültür ve turizm merkezi olması için mücadele ettik. Ancak bugün Eskihisar büyük tehlike altında. Biz elimizden geldiğince Eskihisar’ın tır parkı ve konteynır limanı olmaması için mücadele ediyoruz. Buradan devletin ilgili ve yetkili makamlarına sesleniyoruz, Eskihisar’da bu girişime müsaade etmemelerini istiyoruz. Biz Eskihisar’ı dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yaptık. Eskihisar’ın sanat merkezi, sinema festivallerinin yapıldığı, dünyaca tanınan yer olmasını isterdik. Ama Eskihisar göz göre gidiyor ve buna seyirci kalıyoruz. Eskihisarla ilgili her haberi gazetemizde değerlendirdik. Artık bundan sonra söz sırası siz değerli okurlarımız ve Devri Alem belgesel programları izleyen izleyicilerimizde. Eskihisar’a ister sahip çıkın isterseniz seyirci kalın.
Sizlere bugün bu köşeden daha önce Eskihisar ile ilgili yazdığımız yazıları paylaşıyoruz ve Eskihisar’ın güzelliklerini bir kez daha anlatmaya çalışacağım.
Eskihisar, Türk Belgeselciliğin öncülerinden biri olan çizdiği resimlerle Türk resim sanatının dünyaya tanıtan, müzeciliğimizin kurucusu Osman Hamdi Bey’in resimlerini çizdiği evi ve mezarının olduğu yer.
Eskihisar, sadece Gebze ve Kocaeli için değil, Türkiye için çok önemli. Türk resim sanatı ve Türk müzeciliğinin Eskihisar’da yapılacak uluslar arası etkinliklerle tüm dünyaya tanıtabiliriz. Üzülerek söylemek gerekirse bugüne kadar ne kültür bakanlığı ve ne de bölgemizdeki kurumlar bu konuda hiçbir etkinlik yapmadı.
Eskihisar sadece Osman Hamdi İle değil binlerce yıllık tarihi kalesi, ünlü Kartacalı Komutan Anibal’in tutsak olduğu yer olarak da biliniyor. Eskihisar’da Anibal’la ilgili çekilecek bir sinema filmi Eskihisar’ı dünya çapında bir marka, kültür merkezi yapabilir.
Buradan Kocaeli Valisi Sayın Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu, kültür Müdürü ve diğer yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum. Eskihisar ile ilgili ulusal ve uluslar arası düzeyde kültürel etkinlikler yapılabilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır. Eskihisar’ı dünya çapında tanınacak Kocaeli ve Gebze bölgesini tarih, kültür ve sanat merkezi konu mu haline getirilmelidir.
Eskihisar belgesel sinema festivali
Eskihisar’da neden bir belgesel sinema festivali yapılmasın? Yıllardan beri hayalini kurup planını yaptığım, “Eskihisar Belgesel Sinema Filmleri yarışması” düzenlemek için harekete geçmeliyiz. Kültür bakanlığına bu konuda proje vermek istiyorum. Öncelikle bu projeye kültür bakanlığı sahip çıkmalıdır. Adana’da Altın koza Film yarışması Antalya’da Altın Portakal Film yarışması, Bursa ve Safranbolu Belgesel Film yarışmaları bizler gibi birkaç gazetecinin öncülüğünde başlamıştı.
Ben inanıyorum ki başlatacağımız bu çalışma çok büyük destek görecek. Eskihisar Belgesel Sinema Filemler yarışması gelecekte uluslar arası boyutta ün kazanacak ve dünya çapında belgesel sinema filmleri bu yarışmaya katılacaktır. Bu konuyla ilgili köşe yazımı: http://www.gebzegazetesi.com adresinden okuyabilirsiniz.
Bir ilkbahar sabahı Eskihisar’da gezdin mi hiç
Dalgaların sesini dinleyerek kaleyi seyrettin mi hiç
Osman Hamdi müzesinden karlı dağlara baktın mı hiç
Sakız ağacına oturup derin hülyalara daldın mı hiç
Eskihisar insanı şair bile yapabiliyor. Eskihisar ne kadar güzel. Kıymetini bilemediğimiz tarih, kültür, doğal güzellik ve turizm hazinesi. Asırlık sakız Ağacı altından Osman Hamdi’nin müze olan konağının bahçesinde ki Halep çamları, selvi ağaçları adeta bir tabloyu yansıtıyor. Palmiye ağaçları, çınar ve dünyanın bir çok bölgesinden itinayla getirilip köşk bahçesine dikilen ağaçlarda ki bahar tomurcuğu insana tarifi imkansız haz ve mutluluk veriyor.
Eskihisar köyü geçmişe göre biraz daha düzenli. Keşke daha da düzenli hale getirilse. Eskihisar deresi üzerinde ki köprüden geçerken biraz durup dereye baktım. Bulanık aksa da lağım sularının akmadığına ve fazla bir pis koku olmadığına sevindim. Eskihisar sahil düzenlemesi yürüyüş yolu ve sahile dikilen çiçek ve bitkiler kış uykusundan uyanarak yeşile bürünüyor. Cami çevresinde ki çınar ağaçları bahara hazırlanıyor. Palmiyeler ve ağaçlarda ki kuş sesi baharın mutluluk ve huzurunu insanlara yansıtıyor.
Eskihisar kalesinde bahar
Camiyi geçtikten hemen sonra asırlara meydan okuyan, tarihin tapu senedi gibi Marmara denizine hakim bir abideyi andıran Eskihisar kalesinde ilk bahar bir başka güzel. Kalenin eteğinde ki kır çiçekleri adeta bir halı desenini yansıtıyor. Ahşap evler ve meyve ağaçlarında ki çiçeklerin oluşturduğu manzara ile Eskihisar kalesi insana tarifi imkansız duygular yaşatırken kuş ve martı sesleriyle kendinize geliyor ve ister istemez denizin mavi sularına kendinizi kaptırıyorsunuz. Körfezin sahile vurduğu dalgalarla kendinizden geçip adeta tarih yolculuğuna çıkıyor ve ister istemez o meşhur türkü aklınıza geliyor ve mırıldanmaya başlıyorsunuz.Ayrıca yine gazetemizin http://www.gebzegazetesi.com adresinden Eskihisar belgesel filminin senaryo metnini okuyabilir, Eskihisar’ın önemini sizlerde bizlerle paylaşabilirsiniz.