banner1106
GÜNDEM:
Sağlık personelleri atık eğitiminden geçti

25 Nisan 2017 Salı 11:21

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği koordinasyonunda sağlık personellerine Seka Devlet Hastanesi’nde atık eğitimi verildi. Programda; Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı yetkililer atıkların kaynağında ayrı toplanması ve taşınması konusunda bilgiler sundu. Toplantıya Kocaeli’deki tüm kamu hastanelerinden 120 sağlık personeli ve 35 temizlik personelinin katıldı.

 

ÇEVRE DOSTU HASTANE OLALIM

İlimiz genelindeki tüm kamu hastanelerinde çalışan çevre sorumluları, hemşire, atık sorumluları ve temizlik personellerine bilgilendirme yapıldığı toplantıda Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği adına Çevre Yönetim Biriminden Çevre Mühendisi Mustafa Ürüt açılış konuşmasını yaptı. Ürüt konuşmasında başta tıbbi atıklar olmak üzere tüm atıklar konusunda yapılan bu tür eğitimler ile inceleme/kontrollerin atıkların yönetimi konusundaki çalışmalara büyük bir ivme kazandırdığını ve tüm personellerin bu eğitimi almasını sağlayarak tüm kamu hastanelerinin çevre dostu birer hastane olmalarını hedeflediklerini ifade etti.

 

TIBBİ ATIKLAR AYRI TOPLANMALI

Tıbbi atıklar konusunda sunum yapan Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Banu Saygın Çeliker ise tıbbi atıklar konusunda yönetmeliğin ilk olarak 2005 yılında yürürlüğe girdiğini ve son olarak Ocak 2017’de yönetmelikte son değişikliğin yapıldığını söyledi. Çeliker, tıbbi atık üreticileri olan sağlık kurum ve kuruluşları tarafından atıkların yönetiminin belirtilen yükümlülükler çerçevesinde yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, atıkların evsel atıklara karıştırılmaksızın kaynağında ayrı toplanması ve ilgili geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmesi konusuna dikkat çekti.

 

ATIKLAR OLUŞTUĞU NOKTADAN İTİBAREN AYRIŞTIRILMALI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’nden Kimya Mühendisi Lokman Karagöz de konuşmasında; “Tüm atıkların oluştuğu noktadan itibaren ayrıştırılarak ayrı ayrı kutularda toplanması gerekiyor. Enjektör vb. kesici-delici tıbbi atıkların açık bir şekilde toplama kutusuna atılması durumunda delme-batma gibi riskler meydana gelerek enfeksiyonun atık toplama personeline bulaşabilir. Bu risklerin azaltılmasında personelin koruyucu kıyafetlerinin kullanımı önem arz ediyor. Ayrıca atıklar konusunda yapılan bu eğitimlerin ilgili personellere düzenli periyotlar ile tekrarlanması gerekiyor” dedi.

 

GERİ KAZANILMASI GEREKEN ATIKLAR BULUNUYOR

Elektronik atıklar konusunda sunumunu gerçekleştiren sunumda Hızla gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün yeni bir elektronik malzeme ile karşı karşıya kalındığı ifade edildi. Bu tür atıkların vatandaşlar tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ilçe Belediyeleri tarafından oluşturulan Atık Getirme Merkezlerine getirilmesi veya “Alo Atık Hattı”na bildirilerek hanelerden alınmasını sağlamaları gerektiği belirtildi.

 


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Büyükakın’a STK’lardan yoğun...
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Trabzonlular Derneği, Kocaeli Ağrılılar...

Haberi Oku