banner1106
GÜNDEM:
SEKA Kağıt Müzesi özel müze statüsü kazandı

10 Aralık 2016 Cumartesi 11:01

 Fabrikada ilk kağıdın üretildiği 6 Kasım 1936’dan tam 80 yıl sonra 6 Kasım 2016’da açılışı yapılan SEKA M. Ali Kağıtçı Müzesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk özel müzesi olurken, Türkiye ve dünyada da resmi olarak tanınmış oldu.

KÜLTÜR BAKANLIĞI ONAYLADI

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, hazırlıkları 3 yıl boyunca devam eden SEKA Kağıt Müzesi için Şubat 2016 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında Özel Müze statüsüne geçmesi için başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kasım 2016 tarihi itibariyle SEKA M. Ali Kağıtçı Müzesi’nin Özel Müze statüsüne geçerek, hem Türkiye’de hem de dünyada resmi olarak tanındığını bildirdi.

A’DAN Z’YE KÂĞIDIN HİKÂYESİ

Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi Mehmet Ali Kâğıtçı tarafından kurulan SEKA Kâğıt Fabrikası tarihe gömülmedi. Hamurdan başlayan yolculuğun yüzyıllarca devam edebilmesi için kollar sıvandı. Geçmişin izlerinin, geleceğin müjdecileriyle yan yana aynı koridorda durmasına karar verildi ve yoğun bir çalışma döneminin ardından, eski kâğıt fabrikası dünyanın en büyük kâğıt müzesi olarak hayata geri döndü. SEKA Kâğıt Fabrikası artık SEKA Kâğıt Müzesi olarak geçmiş ve geleceği buluşturuyor.

MÜZE KOLEKSİYONU ÇOK GENİŞ

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek.SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1. Kâğıt Fabrikası’na ait 2 No’lu Kâğıt Makinası. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

115 AYRI VİTRİNDE 443 BELGE VE 337 OBJE

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor. Selvi GEÇAL

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Büyükakın’a STK’lardan yoğun...
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Trabzonlular Derneği, Kocaeli Ağrılılar...

Haberi Oku