Önergesinde, Osmangazi Köprüsü güzergahında bulunan AVM ve benzin istasyonları ile de belli sayıda araç geçişinin taahhüt edildiği bir sözleşme imzalandığı iddialarını dile getiren Tarhan, yaptığı açıklamada şunları söyledi;“Osmangazi Köprüsü, ihale sürecinden bu yana pek çok belirsizlik ve kamuyu zarara uğratan sözleşme hükümleri ile gündeme geldi. Köprünün yapım ihalesini alan firmaya 40 bin araç geçişine dair taahhütte bulunulmuştu. Şimdi de köprü güzergahında olan AVM ve benzin istasyonları ile belli sayıda araç geçişinin garanti edildiğine dair iddialar var. Bunun yanında feribot ve körfez yollarında kamyon geçişlerinin yasaklanacağı, kamyonlar için tek yol güzergahın Osmangazi Köprüsü olacağı da ifade ediliyor. Tüm bu iddiaların doğruluğunu öğrenmek istiyoruz. Şimdiye kadar Osmangazi Köprüsü’ne dair bilgiler kamuoyu ile paylaşılmadı. Oysa bu tip yap-işlet-devret modeli ile yapılan projelerde sürecin son derece şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.”
“EN GÜVENİLİR, EN KALİTELİ VE EN UCUZ ULAŞIM”
Ulaştırma Bakanlığı’nın temel amacının yurttaşlara her türlü ulaşımda en güvenilir, en kaliteli ve en ucuz hizmeti sunmak olduğunu söyleyen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;
-Osmangazi Köprüsü güzergahında kaç AVM, kaç benzin istasyonu bulunmaktadır?
-Söz konusu AVM ve benzin istasyonları ile belli sayıda araç geçişinin taahhüt edildiği bir sözleşme imzalanmış mıdır?
-Eğer böyle bir sözleşme imzalandı ise; Bu sözleşmenin kapsam ve içeriği nedir?
-Ne kadar araç geçiş taahhüdünde bulunulmuştur?
-Taahhüdün yerine getirilmemesi durumunda nasıl bir cezai şart öngörülmektedir?
-Bu cezai şart devletin hangi kaynağından, ne şekilde karşılanacaktır?
-Osmangazi Köprüsü’nün yapım ihalesini alan firma ile imzalanan 40 bin araç taahhüdünde nasıl bir sınıflandırma (motorsiklet, otomobil, kamyonet, minibüs gibi) yapılmıştır?
-Osmangazi Köprüsü’nün kullanımının arttırılması için feribot ve körfez geçişinin kamyonlara yasaklanması söz konusu mudur?