banner1098
GÜNDEM:
Tarihi İpek Yolu turizme açılıyor

12 Mayıs 2017 Cuma 14:30

Türk Konseyi tarihi İpek Yolunu, modern turla yeniden canlandırmak için çok önemli çalışmalar başlattı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının aldığı ortak kararla başlatılan İpek Yolu turları ekonomik ve kültürel işbirliğine büyük katkı sağlayacak.

MODERN İPEK YOLU TURU BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİ

Modern İpek Yolu turu ile bölge ülkeleri arasında ekonomi ve ticaret gelişecek.  İpek Yolu şehirleri dünya kültür turizmine kazandırılacak.  21 Nisan 5 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen ilk tur kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan da basın toplantıları düzenlenerek Turun önemi kamuoyuna anlatıldı. 14 gün süren ilk tur başarı ile gerçekleşti.

İPEK YOLUNDA; TİREBOLU VE ALANYA’NIN ÖNEMİ

Çin’in Şian kentinden başlayan, Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrinden Kırgızistan’a geçen, Kazakistan üzerinden Özbekistan Türkmenistan İran’ı boydan boya geçerek Anadolu’ya giren ve denizle ilk kez Giresun’un Tirebolu ve Antalya’nın Alanya limanında buluşan,  tarihi ipek yolu deniz yolu ile İstanbul ve Avrupa içlerine gidiyordu.  İpek yolunun canlanması bölge ve Türkiye ekonomisine büyük katkısı olacak.

TÜRK KONSEYİ TARAFINDAN HAZIRLANIP, ULUSAL VE BÖLGESEL MEDYA KURULUŞLARI İLE PAYLAŞILAN İPEK YOLU TURU İLE İLGİLİ HABER VE FOTOĞRAFLARIN YER ALDIĞI BASIN BÜLTENİNİ

BELGESEL HABER AJANSI (www.belgeselyayincilik.com) olarak ulusal, bölgesel ve yerel medya kuruluşları ile paylaşıyoruz.

***          ***         ***

TARİHİ İPEK YOLU TURİZME AÇILIYOR

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının aldığı ortak kararla başlatılan ‘İpek Yolu Turlarının ekonomi ve kültürel işbirliğine büyük katkılar sağlaması bekleniyor.TÜRK Dili Konuşan Ülkeler Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi) tarihi ipek yolunu, modern turla yeniden canlandırmak için çok önemli çalışmalar yürütüyor.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının aldığı ortak kararla başlatılan, ekonomik ve kültürel işbirliğine ciddi katkılar sağlayan İpek Yolu turlarının ilkine katılanlar arasında  Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, İtalya ve Belçika’dan  gazeteciler, üye ülkelerin tur  operatörleri   katıldı. Türk Konseyi Genel sekreteri Dr. Ömer Kocaman başta olmak üzere Türk Keneşi yetkilileri tur boyunca davetlilerle yakından ilgilendiler.

TÜRK KÜLTÜRÜ CANLANIYOR

Türk Konseyi’nin öz Türkçe söylenişi olan Türk Keneşi’ nin Modern İpek Yolu Turu ile kadim Türk kültürü ve İpek Yolu şehirlerinin dünya kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. 21 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ilk tur kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da basın toplantıları düzenlenerek turun önemi kamuoyuna anlatıldı. 14 gün süren ilk tur  başarı ile gerçekleşti.


İLK TURUN ROTALARI

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, diğer adı ile Türk Konseyi/Türk Keneşi Modern İpek Yolu Ortak Turu kapsamında tarihi ipek yolu güzergâhı takip edilerek, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan ülkelerinde  kadim  İpek yolu şehirlerindeki tarihi ve turistik yerler gezildi.

2014 yılında Bodrum’da düzenlenen “Turizm İşbirliği”  temalı “Türk Keneşi 4. Zirvesi” sırasında Türk Konseyi Üye Ülkelerinin Devlet Başkanları’nın verdikleri talimatlar uyarınca ve ayrıca Türk Konseyi’nin Turizmden Sorumlu Bakanları tarafından alınan kararlara istinaden Türk Konseyi, tarihi İpek Yolu’nu çekici bir turizm güzergahı haline getirmek üzere, “Türk Konseyi-Modern İpek Yolu Ortak Tur Paket Projesi”ni tasarlamış ve geliştirmiştir.

TURİZM BAKANLARI ONAYLADI

Projeyi uygulamak üzere, üye ülkelerin önde gelen 11 tur operatörünün yer aldığı Konsorsiyum 2016 yılında kurulmuştur. Türkiye’den “Antur”, konsorsiyumun Koordinatör Tur Operatörü olarak belirlenmiştir. Projenin yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde teşvik edilmesini teminen, Kırgızistan Isık Göl’de 2016 yılında düzenlenen Türk Konseyi Turizm Bakanları Üçüncü Toplantısı sırasında “Türk Konseyi-Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Projesi İletişim Stratejisinin Başlangıç Yol Haritası” Turizm Bakanları tarafından onaylanmıştır. Ayrıca yine aynı toplantı sırasında Konsorsiyumun tur operatörleri, BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Küresel Etik Kurallarını imzalamışlardır.

BENZERSİZ BİR TECRÜBE

Ortak Tur Programı’ndaki 14 günlük gezi boyunca turistler benzersiz ve macera dolu bir tecrübeye sahip oluyorlar. İşte turun güzergahı: Türkiye’de İstanbul-Kayseri-Nevşehir (Kapadokya), Aksaray-Konya-İstanbul, Azerbaycan’da Gence, Şeki, Şamahi, Bakü, Kazakistan’da Almatı, Çimkent, Türkistan, Taraz, Kırgızistan’da Bişkek, Narın, Taş-Rabat, Çolpon Ata (Issık-Göl), Bişkek.

Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Projesi’nin tanıtılmasını teminen yapılacak ziyaretler, üye ülkelerin Cumhurbaşkanlıklarının, Başbakanlıklarının, Dışişleri Bakanlıklarının ve Turizmden Sorumlu Bakanlıklarının desteği ile başlayacak. Tanıtım ziyaretlerinin Türkiye Cumhuriyeti Tanıtma Fonu tarafından desteklenmesi planlanırken, tanıtım ziyaretlerinin ulaştırma ana sponsoru Türk Hava Yolları. Air Astana ve Azerbaycan Havayolları da, anılan ziyaretlerin sponsorları arasında yer alıyor.

21 Nisan’da Türkiye’den başlayan gezi, 5 Mayıs 2017 tarihinde  Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te sona erdi. Modern İpek Yolu turuna Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın yanısıra İtalya ve  Belçika’dan da gazeteciler ve tur firmalarının üst düzey yetkilileri ile akademisyenler katıldı. Tanıtım turunun ikincisi 12-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenecek.

MÜTHİŞ BİR TUR PAKETİ’

Türk Keneşi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketine ilişkin basın bilgilendirme toplantısı 24 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi’ne ilişkin basın bilgilendirme toplantısı Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov başkanlığında, Genel Sekreter yardımcısı Dr. Ömer Kocaman ve diğer yetkililerin katılımı ile   24 Nisan 2017 tarihinde Türk Keneşi Sekretaryası hizmet binasında gerçekleşti. Türk Keneşi’ne üye ülkelerden birçok basın kuruluşundan temsilcilerin ve birinci tanıtım turu heyeti mensuplarının katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında, Genel Sekreter Hasanov Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi ve düzenlenen ilk tanıtım ziyareti hakkında bilgi aktarmıştır.

İlk tanıtım ziyareti 21 Nisan’da Kayseri’den başlayan Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi’nin bölge için önemine dikkat çeken Genel Sekreter Hasanov, bu projenin alternatif destinasyonlar arayanlar için müthiş bir tur paketi oluşturduğunu dile getirmiştir.  Türk Konseyi Üye Ülkeleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’yi içeren tek bir tur sayesinde İpek Yolu’nun bu ülkelerdeki zengin kültürel ve tarihi izlerinin takip edileceğini belirten Genel Sekreter Hasanov, 14 günlük gezi boyunca katılımcıların tercih ettikleri güzergahı bu hedefler arasında kendilerinin oluşturma seçeneğine de sahip olacaklarını vurgulamıştır.

ÇOK BOYUTLU BİR YAPI’

Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi’nin sadece bir turizm projesi değil, ekonomik, sosyal ve kültürel hedefleri olan çok boyutlu bir yapı olduğunun altını çizen Genel Sekreter Hasanov, turizmin barışın dili olduğunu ve bu projenin farklı kültürlere ve dillere sahip insanları bir araya getirerek barışa ve kardeşliğe katkı sağlayacağına inandıklarını vurgulamıştır.

Hasanov ayrıca, 2023 yılına kadar Ortak Tur Paketi kapsamında 1 milyon turist hedeflendiğini, buna ilişkin pazar araştırmalarının proje hayata geçirilmeden evvel yapıldığını, proje kapsamında tamamlayıcı ve farklı alanlarda çeşitli yan projelerin de gerçekleştirileceğini, bu çerçevede ilgili TV şovları ve yarışmaların da yapılmasının gündeme gelebileceğini ifade etti.

Projenin tanıtımının layıkıyla yapılmasının önemine dikkat çeken ve bu itibarla Türk Konseyi ve üye ülkelerin çok yoğun bir çalışma içinde olduğunu dile getiren Hasanov, bu sene zarfında satışa sunulacak olan Ortak Tur Paketi’nin 2018 yılı içinde bir döneminin Nevruz kutlamalarına denk getirilerek, tanıtımın daha da güçlendirilmesinin planlandığını, yine 2018 yılında Türk Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenecek olan 3. Dünya Göçebe Oyunları sırasında da Ortak Tur Paketinin tanıtımının ve uygulanmasının devam edeceğini bildirmiştir. Projeyi uygulamak üzere, Üye Ülkelerin önde gelen 11 tur operatörünün yer aldığı Konsorsiyuma da değinen Genel Sekreter Hasanov, Türkiye’den ‘Antur’un Konsorsiyumun Koordinatör Tur Operatörü olarak belirlendiğini ve Konsorsiyumun tur operatörleri arasında BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Küresel Etik Kurallarının imzalandığını bildirmiştir.

***          ***         ***

İPEK YOLU TURU ANADOLU’DAN BAŞLADI

Modern İpek Yolu Turu Anadolu’dan Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri’den başladı. Gevher Nesibe Darüş-ifa hanesi, Hunat Hatun Camii, Vezir Han, Kapalı çarşı ‘yı ziyaret eden ekip Nevsehir’de Paşabag ve Güvercinlik Vadisi’ni gezdikten sonra Seramik şovuna katılıp, birbirinden güzel Türk müzikleri   eşliğinde Türk mutfak kültürünü tatma imkanı buldular.

Kapadokya’yı Balon Turu ile havadan  görme imkanı bulan ekip, Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme Vadisi ile  Ürgüp’te  Üç¸ Güzelleri ziyaret ettiler.

Modern İpek Yolu yolcuları  kadim ipek yolunu takip ederek  otobüsle  Selçuklu başkenti ve  Mevlana diyarı Konya’ya giderek, Konya’da İpek Yolu  Kervanlarının konakladığı, Tepesi Delik Han, Alay Han, Ağzı kara Han ve Sultan Han’ı ziyaret ederek tarihi geçmişi yeniden yaşadılar. Konya’da son olarak Karatay Medresesi,  Mevlana Müzesi ve  İnce Minareli Müzesi’ni ziyaret eden tur ekibi, İpek Yolu tarihinde çok önemli yere sahip kültürler başkenti  İstanbul’a gittiler. İpek yolu yolcuları İstanbul’da  İpek yolu ticaretinde çok önemli yere sahip Mısır  çarşısı, Sultanahmet Meydanı’nı gezdikten sonra Türk Konseyi genel merkezini ziyaret ederek, orada düzenlenen basın toplantısına iştirak ettiler. Mevlevi dervişlerinin  sema gösterisini izleyen İpek yolu yolcuları,   muhteşem gece manzarası eşliğinde İstanbul boğazını gezerek Azerbaycan’a gitmek üzere Türk Hava Yolları uçağı ile yola çıktılar.

MODERN İPEK YOLU TUR EKİBİ AZERBAYCAN’DA

Türk Hava Yolları’nın ulaşım sponsorluğunda Modern İpek Yolu tur ekibi  Gence’ ye geldikten sonra şehrin önemli eserlerinden Genceli Nizami Türbesi ve İmamzade Camii’ni ziyaret ettiler. Ayrıca Gence’de  Mesheti Gencevi’nin müzesi gezilerek bir Türk kadının tarihte ne tür başarılara imza attığına şahit olundu.

Katılımcılar, ayrıca çok lezzetli yerel Azerbaycan mutfağı ile tanıştılar.  Gence’den geleneksel İpek Yolu üzerinde bir ipek şehri olan Şeki’ ye gidildi. Şeki’ de Kafkasların en kadim  kilisesi Arnavut Kilisesi, İpek Yolu Kervansarayı, Hanlar Sarayı ve diğer tarihi mekânlar ziyaret edilerek, dünyaca tanınan ve “şirin” adı verilen  “Şeki  Helvası”nın  nasıl yapıldığı görüldü. Tarihi İpek Yolu takip edilerek Bakü yakınlarında yer alan ve 20 bin yıl önce yaşayan insanlar tarafından taşa çizilen resim ve yazılarla tanınan Kobustan Arkeoloji  Müzesi ve  tarihi  alan gezildi.

Modern İpek Yolu yolcuları ateşin ve rüzgârın şehri Bakü’de eski şehir ve müzeler ile tanıştı. Heyet üyeleri, Ortak Tur Paketi’nin Azerbaycan ayağının değerlendirmesinin ve tanıtımının yapıldığı basın toplantısına katıldılar.

HEDEF İPEK YOLUNU CANLANDIRMAK’

Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi ve Paketin birinci tanıtım ziyaretinin Azerbaycan bölümüne ilişkin basın bilgilendirme toplantısı 27 Nisan 2017 tarihinde Bakü’de düzenlendi.

Ortak Tur Paketi’nin Azerbaycan ayağının değerlendirmesinin ve tanıtımının yapıldığı basın toplantısına Türk Konseyi Proje Direktörleri Pelin Musabay Baki, Farid Demirli, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkilisi Seymur Hasanov ve tanıtım gezisine katılan ve Türk Konseyi üye ülkelerinden medya mensupları, tur operatörlerinin yetkilileri ve bloggerlardan oluşan heyet katıldı.

Basın toplantısında Türk Keneşi Proje Direktörleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkilisi tarafından projenin kapsam ve içeriği hakkında bilgi aktarılarak, projenin temel hedefinin geleneksel İpek Yolu güzergahının bir turizm bölgesi olarak yeniden canlandırmak olduğu bilgisi verildi.

ÜÇ YILDIR ÇALIŞILIYOR

Basın toplantısı sırasında detaylı bilgi aktaran Türk Konseyi Proje Direktörü Pelin Musabay Baki, üç yıllık detaylı bir çalışmanın ürünü olan Modern İpek Yolu Tur Paketi’nin bu ilk bilgilendirme ziyaretinin Kazakistan ile devam edeceğini, ardından Kırgızistan’a geçileceğini ve tur paketinin 2018 yılında Nevruz bayramında satışa sunulmasının planlandığını bildirdi.

Azerbaycan Turizm Bakanlığı Görevlisi Seymur Hasanov ise İpek Yolu’nun geçtiği ülkeler arasında uzun asırlar boyunca hem ticari, hem de kültürel ilişkileri derinleştirdiğini vurgulayarak, bunun günümüzde işlek bir turizm yoluna çevrilmesinin ve bu yönde temeller atılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.

Ortak Tur Paketi birinci bilgilendirme turu heyeti   Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından ortaklaşa kurulan ve genel merkezi Bakü’de bulunan Türk Kültür Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva’yı makamında ziyaret ederek Modern İpek Yolu turu hakkında bilgiler verdiler. Vakıf Başkanı Büyükelçi Güney Efendiyeva, vakfın çalışmaları ile ilgili heyet üyelerine bilgi vererek, Modern İpek Yolu Tur Paketi’nin tanıtımının geniş kitlelere yapılması üzerinde fikir alışverişinde bulundular.

MODERN İPEK YOLU YOLCULARI KAZAKİSTAN’DA

Türk Keneşi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi birinci bilgilendirme turuna katılan heyet, Astana Hava Yolları ile Bakü’den Kazakistan’a giderek,  Kazakistan ziyaretine Almatı’dan başladılar.

Türk Konseyi Genel Sekreter  Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Modern İpek Yolu Tur Programı ile ilgili Kazakistan Devlet Televizyonu başta olmak üzere önemli medya kuruluşlarına Modern İpek Yolu Turu ile ilgili açıklamalar yaptı ve bilgiler verdi. Dr. Kocaman, İpek Yolu Turu sayesinde ticaretin gelişeceğini ve  kültürlerin daha iyi tanınacağını söyledi ve Türk Konseyi’nin çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Kazakistan Devlet Televizyonu, TGF Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim’le de bu organizasyona ilişkin röportaj yaptı.

MODERN İPEK YOLU YOLCULARI TÜRKİSTAN’DA

İpek Yolunun modern yolcuları Kazakistan’ın kültür başkenti ve İpek Yolunun önemli merkezi  Almatı’da şehir turunun ardından avcı kuşlar gösterisini izledi. Tarihi merkez çarşısını, Kök Töbe ve diğer yerleri ziyaret ederek 13 saat süren  yataklı tren yolculuğu ile İpek Yolu güzergâhını takip edip Kazakistan’ın manevi başkenti ve İpek Yolunun önemli merkezi, Hoca Ahmet Yesevi diyarı  Türkistan şehrine geldiler.

Türk Keneşi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Heyeti, Türkistan Valisi tarafından ağırlandı. Modern İpek Yolu  Yolcuları, Türk dünyasının manevi başkenti sayılan, ayrıca 2017 Türk Dünyası Kültür başkenti ilan edilen Türkistan’da olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Türkistan’da heyet Hoca Ahmet Yesevi ve hocası Arslan Baba’nın türbelerini ziyaret ettiler. Timur Han tarafından yaptırılan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi hakkında bilgilendirilen heyet, Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşadığı evi ve tarihi hamamı da ziyaret ettiler. Bununla birlikte İpek Yolu üzerinde çok önemli bir merkez olan ve Türk Tıp Bilgini Farabi’nin dünyaya geldiği, Çin seferine çıkan Timur Han’ın 1405 yılında vefat ettiği yer olarak da bilinen eski antik şehir  Otrar (Farap) kenti kalıntıları da gezildi.

ÇİMKENT VE SAYRAM’DA DUYGU DOLU ANLAR

Türk Keneşi heyeti, adını yeşil çayırdan alan Çimkent’te İpek Yolunun en kadim merkezi Ahmet Yesevi’nin dünyaya geldiği, anne ve babasının mezarlarının  bulunduğu İştripce (Sayram) kentini  ziyaret ettikten sonra, ‘Siyah taşlı dağ’ anlamına gelen karlı Sayram’ın (Karadağ) muhteşem manzaralarını seyrederek, tarihi İpek Yolu esas alınarak Tanrı dağlarına paralel olarak yapılmış İpek Yolu Otobanı üzerinden Kazakistan’ın Taraz şehrine geldiler.

İpek Yolu üzerindeki Taraz şehri tarihi Talas savaşlarının yapıldığı Kırgızistan’ın Talas   bölgesine çok yakın bir şehir. Taraz’da ilk Müslüman Türk Devleti Karahanlı dönemi şehir   kalıntıları, Taraz Müzesi, aşk ve sevginin sembolü  Ayşe Bibi Türbesi ve ilk Müslüman Türk Devleti   Karahanlılar döneminde yapılan İpek Yolu  kervansaraylarını ziyaret eden heyet, turun Kazakistan bölümünü tamamlayarak Çin’den Avrupa’ya kadar devam eden İpek Yolu üzerinden Kırgızistan’a gitmek üzere yola çıktılar.

BİŞKEK’TE KIRGIZİSTAN TANITIMI

Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen birinci tanıtım gezisi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Kırgızistan Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanlığı yetkililerinin Kırgızistan tanıtımı ile başladı.

Bişkek’te ilk gece konaklamadan sonra, İpek Yolu Yolcuları ilk ziyareti Karahanlılara başkentlik yapan ve ünlü bilgin Yusuf Has Hacib’in yaşadığı  Balasağun tarihi antik kentindeki Burana’ya yaptı. Tarihi Burana Minaresi’ne çıkan ekip, Tanrı dağlarını seyredip, müze ve ören yerini gezdiler. Modern İpek Yolu Tur Heyeti, ulusal Kırgız Kök Boru at oyunlarını da izleyerek at yarışları ile ilgili önemli bilgiler aldılar. Geleneksel bir köy evinde Kırgız mutfağına özgü öğle yemeği yendikten sonra, geceleyecekleri Narin’e gitmek üzere yola çıktılar. Tanrı Dağlarının 3 bin metrelik zirvesinde durup hatıra fotoğrafı çektiren heyet üyeleri, muhteşem dağ manzaraları eşliğinde, Tanrı dağları arasında kartal yuvasını andıran Narin şehrine geldiler. Narin şehrinde akşam yemeği sırasında belediye başkan yardımcısı geziye katılan heyet üyelerine bilgi aktardı ve bu vesileyle Manas Destanı başta olmak üzere halk türkülerinden oluşan mini bir konser ziyafeti sunuldu.

İPEK YOLU YOLCULARI TAŞ RABAT’TA

Modern İpek Yolu Tur Heyeti, Tanrı Dağlarının zirvesindeki yaylalardan geçen kadim İpek Yolunu takip ederek muhteşem ve etkileyici manzaralar eşliğinde  İpek Yolu’nda bulunan Taşrabat Kervansarayı’na gitmek üzere yola çıktılar. Modern İpek Yolu güzergâhındaki  dağlar, yaylalar ve obalar adeta bir tabloyu andırıyordu. Tanrı dağlarından doğan Çu Irmağı ve  Narin Nehri kadim Türk tarihini anlatıyor. At, deve, büyük ve küçükbaş hayvan sürüleri kadim İpek Yolunun canlı şahitleri gibi duruyordu.

Karahanlılar dönemine ait olan ve 3 bin metrelik Tanrı Dağlarının zirvesinde  bulunan ve ne zaman yapıldığı  bilinmeyen Taş Rabat Kervansarayı, kadim zamanlara şahitlik edercesine Modern İpek Yolu yolcularını karşılıyordu. Sırtını karlı Tanrı Dağlarına yaslamış Taş Rabat Kervansarayı, Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrine çok yakın bir mesafede bulunuyor, nitekim 4 bin metrelik Dorukort sınır kapısının hemen yanı başında Kaşgar kenti yer alıyor.

KOÇKOR’DA NİNELER KONSERİ 

Taş Rabat Kervansarayı’nı ziyaret eden Modern İpek Yolu yolcuları, yol üzerinde bulunan ve adını Koçkor adlı bir Alperenden alan Koçkor köyünde, 70 yaşlarındaki ninelerden oluşan halk oyunları ekibinin verdiği konserle karşılandı. Köyün kadınları tarafından şarkılar eşliğinde folklor gösterisi düzenlendi. Tur heyeti, yerel mutfaktan oluşan öğle yemeğini yiyerek, eşyaların sergilendiği müzeyi gezip  el işi ürünlerden satın aldılar. Bölgenin el sanatları örneklerinden olan keçe işleme gösterisini izleyen yolcular, ardından kadim İpek Yolu Güzergâhından Issık Göl bölgesine gitmek üzere yola çıktılar.

ÇOLPAN ATA VE CENGİZ AYTMATOV

Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi birinci tanıtım gezisinin son gününde İpek Yolu yolcuları Issık Göl sahilindeki modern bir turistik tesiste kaldılar.  Adını Çolpan Ata adlı bir Alperen Türk dervişinden alan Çolpan Ata’daki Ruh Ordo Açık Hava Müzesi’ni ziyaret edip Issık Göl bölgesini gezdiler. Çolpan Ata Belediye Başkanı, heyet üyelerini belediye binasına davet edip, bölgenin turizm potansiyeli ile ilgili  bilgi verdi.

Çolpan Ata şehrinde bulunan Kırgız ve Türk dünyasının büyük yazarlarından Cengiz Aytmatov’un adının verildiği Ruh Ordo Açık Hava Müzesi ve Kültür Merkezi, ünlü yazar Aytmatov’un düşünce ve fikirlerine uygun olarak inşa edilmiş. Müzede çok önemli eserler sergileniyor ve bütün inançlara yönelik ibadethaneler, konferans salonu ve kültür merkezi bulunuyor.

Tanrı Dağlarının eteğinde bulunan, dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Issık Göl’de tekne turu yapan  Modern İpek Yolu Yolcuları, bir çok kaya yazısı ve resmin yer aldığı Saymalı Taş (Petroglif) Açık Hava Müzesi’ni gezdikten sonra Bişkek’e gitmek üzere yola çıktılar.

İLK TUR BİŞKEK’TE DEĞERLENDİRİLDİ

Türk Keneşi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketinin projesinin ilk tanıtım turunun sonuna yaklaşırken, Kırgızistan bölümünün değerlendirildiği bir basın toplantısı Bişkek’te düzenlendi. Türk Keneşi Proje Direktörleri Yıldız Uzakova ve Yedil Mirzakhanov ile tura Azerbaycan, Türkiye ve Kazakistan’dan katılan tur operatörleri, akademisyenler ile yerli ve yabancı  medya mensupları turla ilgili değerlendirmeler yaptılar. Bişkek’teki son akşam yemeğinin ardından tura katılan heyet üyeleri ülkelerine döndüler.

***          ***         ***

TÜRK KONSEYİ NE ZAMAN VE NEDEN KURULDU?

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi) Türk dili konuşan ülkeler arasında ve bölgede kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur. Türk Konseyi’nin kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’dir.

Türk Konseyi’nin temel belgeleri olan 3 Ekim 2009 tarihli Nahçıvan Anlaşması ve 16 Eylül 2010 tarihli İstanbul Bildirisi’ne göre, Türk Keneşi Üye Ülkeleri, Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın amaçları ve ilkelerinin yanı sıra uluslararası hukukun diğer evrensel olarak tanınan ilkelerini benimsemiştir. Barış ve güvenliğin korunması ile iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin uluslararası normlar, Türk Konseyi çatısı altında yürütülecek işbirliğinin zeminini oluşturmaktadır.

Türk Konseyi, 1992 yılından beri toplanan “Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri” sonucunda ortaya çıkan ortak siyasi irade üzerine kurulmuştur. Bu zamana kadar 10 Zirve gerçekleşirken, bunlardan İstanbul’da düzenlenen 16 Eylül 2010 tarihli son zirvede Türk Keneşi’nin kuruluşu resmen ilan edilmiş, öncelikleri ve yol haritası ortaya konulmuştur. Türk Konseyi’nin daimi bir yapı olarak kurulmasıyla birlikte yapılan zirveler, Türk Konseyi Zirveleri olarak yeniden adlandırılmıştır.

TÜRK KONSEYİ’NİN AMACI

Nahçıvan Anlaşmanın önsözünde Türk Konseyi’nin temel amacı, Türk Dili Konuşan Devletler arasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlanmıştır. Üye ülkeler ayrıca, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim gibi temel ilkelere bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Türk Konseyi kapsamındaki işbirliği, Üye Ülkeler arasındaki ortak tarih, kültür, kimlik ve Türk dili konuşan halkların dil birliğinden kaynaklanan özel dayanışma temelinde inşa edilmektedir.

Örgütün Nahçıvan Anlaşması’nın 2. maddesinde ortaya konulan temel amaç ve görevleri şunlardır:

– Taraflar arasında karşılıklı güvenin güçlendirilmesi;

– Bölge ve bölge dışında barışın korunması

– Dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi – Uluslararası terörizm, ayrılıkçılık, aşırılık ve sınır ötesi suçlarla mücadele için eylemlerin koordine edilmesi

– Ortak amaçlarla ilgili her alanda etkili bölgesel ve ikili işbirliğinin geliştirilmesi

– Ticaret ve yatırım için uygun koşulların yaratılması

– Kapsamlı ve dengeli bir ekonomik büyüme, sosyal ve kültürel gelişimin amaçlanması

– Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ve insan haklarının korunması konularının tartışılması

– Bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında etkileşimin genişletilmesi

– Kitle iletişim araçlarıyla etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi

– Hukuki konularda bilgi değişimi ve adli işbirliğinin teşvik edilmesi.

İPEK YOLU’NUN TARİHSEL SÜRECİ

İpek Yolu, Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya kadar uzanan dünyaca ünlü ticaret yoludur. İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. Milattan yüzyıllar önce Mısırlılar, daha sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergahı izleyen kervanlarla sağlanırdı. İpek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. Uzak Doğu’dan gelen ipek ve baharat, batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynamıştır. İpek, ayrıca Doğu kültürünün Batı tarafından tanınmasını da sağlamıştır. Doğu’nun ipeği ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin’den Avrupa’ya ulaşan ticaret yollarını oluşturmuştur. Ortaçağ’da ticaret kervanları, şimdiki Çin’in Şian kentinden hareket ederek Kaşgar kentine gelirler, Burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizine, diğeri ile de Karakurum Dağları’nı aşarak İran üzerinden Anadolu’ya ulaşırlardı. Anadolu’dan deniz yolu ile Akdeniz ve Karadeniz (Giresun-Tirebolu) limanlarından veya Trakya üzerinden karayolu ile Avrupa’ya giderlerdi.

Doğudan batıya doğru gelişen bu ticari harekette daha önceki çağlardan beri kullanılmakta olan bir yol şebekesinden yararlanılmıştır. Yoğun bir şekilde ipek, porselen, kâğıt, baharat ve değerli taşların taşınmasının yanında kıtalar arasındaki kültür alışverişine de imkân sağlayan bu binlerce kilometre uzunluğundaki kervan yolları zaman içinde İpek Yolu olarak adlandırılmıştır. İpek Yolu, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşımakta ve olağanüstü bir tarihsel ve kültürel zenginlik sunmaktadır.

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra, İpek Yolunun hem bir ticaret yolu, hem de tarihsel ve kültürel değer olarak yeniden canlandırılması gündeme gelmiş, bu yol boyunca inşa edilmiş ve artık kullanılmayan yapıların, yeni işlevler kazandırılarak korunmaları ve yaşatılmaları için çalışmalar başlamıştır. İpek Yolu çeşitli Türk uygarlıklarının ekonomik kaynağı olmuştur.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

GÜDEF, Üniversite Öğrencileri ile Tanışma...
Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF), Gümüşhane kökenli üniversite öğrencilerini bir araya getiren...

Haberi Oku