Geçtiğimiz yıl 5 ülke, (Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan) 7 şehirde (İstanbul, Adana, Niğde, Lefkoşa, Bakü, Almatı, Bişkek) T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C Kültür Bakanlığı, TRT, AA, TDBB desteğiyle Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından organize edilen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali 2017 etkinlik yılını 17.05.2017 tarihinde Grand Hotel de Pera’da yaptığı kahvaltılı basın toplantısıyla açtı.
Basın toplantısına; Bağımsız Devletler Toğluluğu ve Baltık Ülkeleri Sinemacılar Birliği Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ünlü Türkmen yönetmen Hocağulu Narlıyev, Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Başkanı Mehmet Güleryüz, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Menderes Demir, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği İbrahim Erdoğan, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Avrasya gazeteciler derneği Başkanı İsmail Kahraman'nın yanı sıra sinema eleştirmeni İhsan Kabil gibi çok sayıda değerli gazeteci ve sinemacı katıldı.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Menderes Demir; “T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C Kültür Bakanlığı Sinema Televizyon Genel Müdürlüğü, TDBB gibi bir çok kurum ve kuruluşun desteğiyle 2017 yılında Düzenleme Kurulu festivali 7 ülkede (Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Bosna Hersek) 8 şehire, 18 salona taşıyacak. Bu yıl Türkiye’de Festival’in Galası, Gösterileri, Atölyeleri ve Söyleşileri İstanbul Üniversitesi’nde yapılacak” dedi
Toplantıda bir konuşma yapan Juri Başkanı Hocağulu Narliyev “Festivalin tüm Türk Coğrafyasını kapyasak olmasını Türk kardeşliğinin pekişmesi için atılan olumlu bir adım olarak gördüğünü” belirtti. SETEM başkanı, aynı zamanda festivalin juri üyesi olan Mehmet Güleryüz ise “Kültürel köklerimizin olduğu bir coğrafya da böyle bir festivalin yapılmasını önemsiyorum, bu zamana kadar ihmal edilmiş bir alandı, zaman zaman İhsan Kabil Bey’inde içinde olduğu Türk Dünyası Sinema Hafataları düzenlendi ancak bu kadar sistemli bir organizasyon ilk kez oluyor, ileride bu vesile ile Türk Dünyası arasında ortak yapımlar çıkacaktır, çeşitli ortak birliktelik alanları açılacaktır, kuşkusuz bu adım büyüyerek devam edecektir” dedi. Ayrıca Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu adına jüri üyesi olan Devr-i Alem Belgesel yapımcısı İsmail Kahraman ise,"Belgeselcilik bilgi ve bilişim çağında çok önemlidir. Festivale katılan belgeseller geleceğe yönelik çok önemli bir belge niteliğindedir. Belgesel Festivali yeni Belgeselcilerin yetişmesine de katkı sağlamaktadır." dedi.
Sinema eleştirmeni İhan Kabil de; “Ülkemizde Türk Dünyası Sinemasına dair yapılan çalışmalara Festivalin bir basamak daha eklediğini, Sinemanın ve kısa filmin de gelecek yıllarda bu festivale eklemlenmesinin olumlu olacağını düşünüyorum" dedi.
“Hocağulu Narlıyev, Dr. Zeynel Koç, Doç. Dr. Abdülhamit Avşar'ın yanısıra SETEM Genel Başkanı Mehmet Güleryüz, çok kıymetli belgeselci büyüğümüz NTV Dış Haberlerler Müdürü Ahmet Yeşiltepe, Kırgızistan'dan usta yönetmen Artıkpay Süyündükov ve Azerbaycan'dan Bahtiyar Karaca aramıza bu yıl katılan çok değerli yeni juri üyeleri“ diyen Festival Direktörü Turan Şahin de toplantı sonunda Festivalin 2017 programnına dair bilgiler verdi.
Türk Dünyası Belgesel Fİlm Festivali 2017 Programı
18 Ağustos’ta son başvurularını profesyonel ve öğrenci kategorilerinde kabul edecek Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin 2017 Etkinlik Programı şöyle;
27-29 Eylül’de ilk gösterim İstanbul Üniversitesi’nde yapılacak ardından Üniversite öğrencilerine kampüs içinde olmak üzere 7 ülkede 9 şehirde toplamda 18 salonda 40’ın üzerinde belgesel film izletilecek.
Yurt içinden ve dışından yönetmenler, oyuncular, yapımcılar, festival yöneticileri ve sinema eleştirmenlerinden oluşan yaklaşık 200 konuk İstanbul etkinliklerine davet edilecek.
Yerli ve yabancı konuklar, büyükelçilikler, bakanlıklar, proje ortakları kuruluşların temsilcileri, ilgili mesleki kuruluş temsilcileri, İstanbul’da faaliyet gösteren Türk Dünyası dernek-vakıf temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek ödül töreni 30 Eylül’de İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’nunda düzenlenecek.
İki katagoride 1.2.3’nün belirleneceği ödül töreninde ayrıca, Türk Dünyası Özel Ödülü, Teyvif İsmailov Özel Ödülü, Juri Özel ödülü sahiplerini bulacak. Törende ayrıca geçen yıl olduğu gibi hayatı bir belgesele konu olmuş bir müzisyen/sanatçı solo performans sunacak.
Azerbaycanlı usta yönetmen Teyfik İsmailov adına tertip edilen ödülü İsmailov’un değerli eşi kazanan belgeselciye bizzat verecek. Teyfik İsmailov’un hayatta iken kaleme aldığı ve hiç yayınlanmayan “Dünya Bir Penceredir” adlı biyoğrafisi basılarak Festival etkinlikleri sırasında tüm coğrafyada dağıtılacak.
Bu yıl ilkez Türk Dünyası Belgesel-Sinema Emekçileri Şurası İstanbul etkinlikleri kapsamında toplanacak. Şura için tüm çoğrafyadan Türk Sinema ve Belgeselciliğine katkı sunmuş yurt içi ve yurt dışından yönetmenler davet edilecek. İstanbul Üniversitesi’nde toplanacak şurada ortak kararlar alınıp işbirliği koşulları konuşulacak. Şuaranın sözcülüğünü ünlü Kırgız yönetmen ve siyasetçi Sadık Şer-Niyaz yapacak.
Bu aynı zamanda festival etkinlikleri kapsamında 1.Türk Dünyası İletişim Toplulukları Buluşması’nı gerçekleştirecek.
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali 2017 yılı içerisinde Türk Coğrafyası’ndan 11 Üniversite’de gösteri, ve söyleşi yapıp atölye kuracak. Söz konusu üniversitelerin tümünde Rektörlük kararıyla kurulmuş 11 Türk Dünyası İletişim Topluluğu var. İletişim Fakültesi öğrencilerinin kurduğu bu topluluk festival etkinlikleri kapsamında bir araya gelip ortak iş birliği koşullarını konuşacak, ortak yapım havuzu oluşturacak.
Bağımsız Devletler Topluluğu ve Baltık Ülkeleri Sinemacılar Birliği Konfederasyonu’nu arşivinde bulunan görsellerden “Türk Dünyası Film Afişleri Sergisi” İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Festival sonrasında tüm proje ortaklarının, jüri üyelerinin, ilgili meslek örgütü temsilcilerinin, basın mensuplarının davet edileceği İstişare toplantısı yapılacak.