VAKIF CENNETİ BURSA’DA SU MEDENİYETİ BELGESELİ
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın 17 ekim 2021 tarihli makalesini sizlere sunuyoruz.
BELGESEL TADINDA BURSA’DA DEVRİ ALEM DİYEREK BELGESEL ÇEKİMLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ
Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve gazete Gebze ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde 17 ekim 2022 de yayınlanan makalemiz
https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/vakif-cenneti-bursada-su-medeniyeti-belgeseli.html
2022 yılı Türk Dünyası kültür başkenti Bursa’da belgesel çekimleri yapıyoruz.Gezginlerin piri evliya çelebi Bursa’yı “ VAKIF CENNETİ BURSA VELHASIL SU DAN İBARET “ diye tanımlar 2022 Türk Dünyası kültür başkenti anısına çektiğim “Bursa’da Su Vakıfları Medeniyeti “ Belgeselimizi sizlerle paylaşıyoruz
https://youtu.be/Jq7D1ojgktk
BURSA’DAN CANLI YAYIN
Osmangazi belediyesi tarafından yapılan müze çok güzel. Osmangazi belediyesi Panoroma 6 nisan 1326 Fetih müzesinde bir çok tv kanalında yayınlanan www.devrialem.tv belgesel programı ile Gebze’nin 38 yıldır yayınlanan www.gebzegazetesi.com gazetesi olarak canlı yayın yaptık
https://fb.watch/gabktQZYCU/
Dünyanın sayılı Panoroma müzeleri arasında yer alan Bursa’nın 6 Nisan 1326 da Fethini anlatan müzeden sosyal medya hesabım dan yaptığım canlı yayını izlemek için tıklayın.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1260652061146623&id=100004338481610
BELGESEL TADINDA BURSA’DAN CANLI YAYIN
İmparatorluk şehri Vakıf cenneti Türk Dünyası 2022 yılı kültür başkenti Bursa’da devri alem belgesel programı www.devrialem.tv olarak Bursa Tophanedeki Orhan Gazi Osman gazi türbesinde de belgesel çekip canlı yayın yaptık. Devri Alem belgesel tv programı ve Gebze gazetesi olarak Bursa’dan yaptığımız canlı yayınları izlemek için tıklayın.
https://fb.watch/gath7mjaD8/
https://fb.watch/gatcSNIHTU/
https://fb.watch/gatlNVUZUO/
ALTAY DAĞLARINDA BURSA’YA SU MEDENİYETİ
Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da Su Vakıfları Medeniyeti
Türk Devletleri teşkilatı tarafından Bursa 2022 yılı Türk dünyası su kültür başkenti ilan edilmiştir. Altay Dağları ile Bursa Uludağ su Medeniyeti bakımından birbirine benzemekte.
Osmanlı’nın uzun yıllar başkentliğini yapan Bursa’da kurulan Su Vakıfları çok önemli hizmet etmiş hayır kurumlarımızdır. Bursa’da kurulan vakıflar adeta Osmanlı Devleti’nin büyük bir vakıflar medeniyet olduğunu göstermektedir.
Vakıflar Osmanlı’nın Cihan devleti olmasında çok önemli görev yapmıştır. İnsanlar, vakıf bilincine sahip olmayı ve vakıfları koruyup yaşatmayı kutsal bir görev kabul etmiştir.
Kuraklık ve iklim değişikliğinin dünya gündeminde olduğu bir dönemde, Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olma anısına kuraklık ve iklim değişikliğine dikkat çekerek suyun önemini vurgulamak için Bursa’daki su vakıfları ile ilgili arşiv ve saha araştırmaları yaptık.
Evliya Çelebi’nin Gözünden Bursa
Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Bursa su vakıfları ile ilgili söyledikleri önemli. Bursa’daki vakıf çeşmelerden söz eden Evliya Çelebi, “gerçi bu şehir çeşmeye muhtaç değildir ama gelip geçenler için hayır sahipleri iki bin altmış çeşme yaptırmışlardır” demektedir.
Bursa’da altı yüz selsebil olduğunu ifade eden Evliya Çelebi, aslında şehrin selsebilhaneye de ihtiyacı olmadığını ancak Osmanlı Devleti’nin büyüklüğünün eseri olarak eski sultanlar ve şehrin âyânlarının selsebilhaneler yaptırdıklarını, bunlar aracılığıyla yazın susayanlara Uludağ'ın billura benzeyen buz gibi âb-ı hayâtını sunduklarını belirtmektedir. Evliya Çelebi’nin “velhasıl Bursa sudan ibarettir” cümlesi suyun bolluğunun veciz bir ifadesi olarak tarihe geçmiştir.
Altaylar’dan Uludağ’a Su Vakfı Medeniyeti
Su hizmetleri, belediye ve bayındırlık hizmetleri içerisinde değerlendirilebilir. Ancak önemine binâen Bursa’da su hizmetleri vakfı ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Zira Abdülaziz Efendi’nin Bursa da kurduğu su vakıfları denildiğinde akla ilk gelen onun su hizmetleriyle ilgili hayratıdır. Kaynaklarda onun kurduğu vakıf ile Uludağ’dan getirttiği ve Bursa’nın değişik mahallelerine dağıttığı su hizmeti halen Bursa’da örnek bir vakıf hizmeti olarak yaşamaktadır.
Hayatın kaynağı olan su, tarih boyunca her toplumda hürmet gören, en büyük nimet olarak kabul edilen, uğrunda savaşlar yapılan, halka hizmet etmenin en büyük araçlarından olan eşsiz bir nimettir. Yıllardan beri Altaylar’dan Tanrı Dağları’na, Tataristan’dan Doğu Türkistan’a Türk Devletleri ve akraba toplulukları ile ilgili araştırmalar yaparak belgeseller çekmekteyiz. Bugün İpek Yolu yeniden dünya gündemine gelse de tarih boyunca İpek Yolu’na hareket kazandıran Türk- İslam tarihinin de vakıf medeniyeti olmuştur.
Türk Dünyası coğrafyasından geçmekte olan tarihi İpek Yolu’nda sadece ipek ve baharat taşınmamış, aynı zamanda kültür ve sanat da taşınmıştır. Bunda en büyük etken de tabii ki farklı kültürden insanların etkileşimi olmuştur. İnsanları bir araya getirerek etkileşimini kolaylaştıran ve bir vakıf eseri olan hanlar bu anlamda İpek Yolu’ndaki en önemli eserler arasında sayılabilir. Vakıf Medeniyeti, İpek Yolu üzerindeki kervansaraylar ve hanlar ile değer kazanmıştır.
Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, vakıf eserleri bakımından oldukça önemli bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Türk tarihindeki en önemli vakıf eserlerinden olan hanların, Bursa’daki örneklerini, tarihleri, öyküleri ve bugünleriyle ele alıp Kadim türk boylarının dünya göç ettiği Altay Dağların dan Osmanlı imparatorluğuna başkentlik yapmış 2022 Türk Dünyası kültür başkenti Bursa’nın su kaynaklarına ev sahipliği yapan Uludağ’a su Medeniyeti ile ilgili belgesel tadında bir araştırma yazısı hazırlayıp İlim kültür tarih araştırmaları vakfı kültür hizmeti olarak belgesel çekimlerine devam ediyoruz