31 MAHALLEDEN GEÇECEK
Başta ilimiz olmak üzere İstanbul ve Sakarya’da yaşanan elektrik kesintilerinin bir daha yaşanmaması için yeni yüksek gerilim hattı çekilmesi için çalışmalar başladı. 47 kilometresi ilimizden geçecek olan Düzce Akçakoca ile İstanbul Çekmeköy arasında 180 kilometre uzunluğunda planlanan yeni yüksek gerilim hattı yaklaşık 90 milyon liraya mal olacak. Yüksek gerilim hattının Kocaeli’de Kandıra; Sarıgazi, Karlı, İncecik, Pelitpınarı, Seyitaliler, Sarıcaali, Sinanlıbilallı, Sarıahmetler, Elmacık, Topluca, Kocakaymaz, Goncaaydın, Hüdaverdiler, Sepetçi, Üğümce, Karadivan, Şerefsungur, Deliveli, Çalyer, Akçağıl, Nasuhlar, Tatarahmet, Çakmaklar, İzmit; Bulduk, Derince; Terziler, Karagöllü, Körfez; Alihocalar, Gebze; Duraklı, Hatipler, Ahatlı, Mudarlı ilçe ve mahallelerinden geçmesi bekleniyor.
ÇEVRE ETKİLENMEYECEKTİR
Maden Mühendisi Ulaş Erdik, “Bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmelerde en önemli etkenlerden olan elektriktir. Kocaeli’de yaklaşık 48 kilometreden geçecek. 50 metre genişliğinde yapılan koridorda çalışmalar sürecektir. Belirli alanlarda kamulaştırma yapılacaktır. Proje güzergahında mümkün olduğunca yerleşim yerlerinden ve hassas alanlardan uzak durulmuştur. 31 mahalle var hatta ve en fazla Kandıra’dan geçiyor. Proje 2 aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan biri inşaattır. 45 kişilik ekiple 24 ayda inşaat aşamasının bitmesi planlanıyor. Faaliyetten kaynaklı çevre kirletme durumu sadece inşaat aşamasında olacak hafriyat vb. etkilerdir. Enerji iletim hattında ne inşaat aşamasında ne de işletme aşamasında hiçbir konut gürültüden etkilenmeyecektir. Çevre ve ekolojik denge gözetilmiştir” dedi.
MUHTARLARIN TALEBİ
Kandıra Ağaçağıl muhtarı Mehmet Şentük, “Daha önceki güzergahta çok mağduriyet yaşadık. Özellikle direk yerlerinin tespit edilip mahalle halkının rızasının alınmasını istiyorum” dedi. Körfez Alihocalar Orhan Arslan ise, “Kamulaştırma insanları mağdur etmemek adına neden daha hızlı ve çabuk yapılmıyor? İnsanlar mağdur ediliyor” ifadelerini kullandı. Şerefsungur Muhtarı Muhammet Yiğit, “Bizim ekili arazilerimiz var. Bir önceki çalışmalarda herkesin ekini, fındıklığı mahvoldu. Bu kez o kamyonları köylüler geçirmeyecek. Bizim zararımız var. Bize hiçbir şey söylenmedi” dedi. Gebze Hatipler Köyü Muhtarı Halil Gün, “Müteahhit bozduğu tarlalar için tutanak tutacak diyorsunuz ama bunu köylü bilmiyordu. Aynı sıkıntılar yaşanmasın” dedi.
DEVLETTE ALACAĞINIZ KALMAZ
TEİAŞ yetkilisi Ramazan Karadayı ise, “Orada çalışan müteahhitlere mutlaka zararınızdan dolayı tutanak tutturun. Ben çalışmalar hangi mahallede, nerede ne olmuş şeklinde kontrol edemem. Bana muhtarların ulaşması lazım. Ben bu konuda sizden yardım istiyorum. Güzergah mevcut. Kamulaştırmanın en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Müteahhitlerin sizin izniniz olmadan bahçelerinize girme hakkı yok. Eğer tutanak tutmuyorsa bahçenize sokmayın. Biz kontrol teşkilatı olarak sizlere şunu söyleyebiliriz. Orada müteahhitle değil TEİAŞ yetkilisini bularak onunla muhatap olun. Sizleri mağdur etmemeye çalışıyoruz. Devlette kimsenin alacağı kalmaz” ifadelerini kullandı.