“Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Banisi; Çoban Mustafa Paşa” konulu panelin ev sahipliğini yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Osmanlı arşivlerinden vakfiyesini araştırıyoruz. Çalışmalarımızın sonuna geldik inşallah ocak ayında Çoban Mustafa Paşa Vakfiyesi kitabını çıkaracağız” dedi.
Gebze Teknik Üniversitesi, Gebze Belediyesi ve Gebze İlçe Müftülüğü işbirliği ile düzenlenen “Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Banisi; Çoban Mustafa Paşa” konulu panele Gebze İlçe Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün, Gebze İlçe Müftüsü Şaban Apaydın, Darıca İlçe Müftüsü Muharrem Bilgiç ve Gebzeliler katıldı. Panel Kur’an tilaveti ile başladı.
GEBZE’NİN TURİSTİ OLDUNUZ MU?
Kur’an tilavetinin ardından konuşan Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün konuşmasına Çoban Mustafa Paşa’yı konu alan panele konuk olan katılımcılara teşekkür ederek başladı. Rektör Görgün, “Bizim bu paneli düzenlememizdeki amaç, bölgemizin değerlerini en iyi şekilde nasıl anlatabiliriz bizim çalışmalarımız hep bu yönde oldu. Gebze Belediyesiyle birlikte bu tür programları daha öncede yapmıştık. Ben gençlere her zaman şunu söylüyorum; hiç Gebze’nin turisti oldunuz mu. Bir iki satırla üzerinizden geçtiğiniz değerleri gerçek anlamda anlamaya çalıştınız mı gerçekten Gebze’nin turisti oldunuz mu diyorum. Gebze gerçekten birçok değeri ile çok önemli bir bölge” ifadelerini kullandı.
TARİH MİLLETİN TOPLUMSAL HAFIZASIDIR
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgünün konuşmasının ardından kürsüye gelen Gebze İlçe Müftüsü Şaban Apaydın, “Allah çalışmalarımızı hayırlara vesile kılsın. Büyüklerimiz memleketimizin her tarafında bizlere şanla şerefle anacağımız bir tarih bıraktılar. Tarih bir milletin toplumsal hafızasıdır ve tarihine değer vermeyen milletler toplumsal hafızasını kaybederler ve ortada kalırlar” dedi.
GEBZE TARİHİ BİR KENT
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker panelde yaptığı konuşmasında Gebze’nin birçok değerinin olduğuna ve Gebze’nin sadece bir sanayi kenti olmadığına vurgu yaptı. Başka Köşker konuşmasına şu şekilde devam etti: “Değerimizi unutmamak değerlerimizi gün ışığına çıkarmak değerlerimize değer vermek bizim gibi asil bir milletin en önemli görevlerinden. 2009 yılında görevi devraldığımız yıldan buyana Gebze’nin sadece bir sanayi kenti olmadığını Gebze’nin tarihi bir kent olduğunu maneviyatının çok yüksek olduğunu ispatlama gayreti içerisinde olduk. Hünkar Çayırı’nın sadece bir piknik alanı olmadığının, sadece güreşlerin yapıldığı bir yer olmadığını Fatihin ruhaniyetinin orada olduğunu insanlara anlattık. Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanlarının bulunduğu bir kitap yaptırdık ve bu kitabın telif hakkı Gebze Belediyesine ait. Bunun için çok uğraştık ve başardık. Dünyanın neresine giderseniz gidin o kitapta Gebze Belediyesinin adını göreceksiniz.
ÇOBAN MUSTAFA PAŞA VAKFİYESİ KİTABI
Çoban Mustafa Paşa denildiği zaman tarihte birçok Çoban Mustafa Paşa karşımıza çıkıyor. Biz bunu netleştirmek için iki senedir araştırmalar yaptırıyoruz. Osmanlı arşivlerinden Çoban Mustafa Paşa vakfiyesini araştırıyoruz. Bu güne kadar kimse vakfiyesi ile ilgili bir çalışma yapmamış. Çalışmalarımızın sonuna geldik inşallah ocak ayında Çoban Mustafa Paşa Vakfiyesi kitabını çıkaracağız.”
TAHSİL SEVİYESİ BAKIŞ AÇILARINI DEĞİTİRDİ
Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan yaptığı konuşmasında tahsil seviyesinin yükselmesi sonucu insanların tarihine de de sahip çıktığına vurgu yaptı. Kaymakam Mehmet Arslan, “Eskiden bir tarihi eserle ilgili bilgiler yarım sayfayı geçmezdi. Türkiye’ye baktığımızda üniversite sayılarımız arttıkça Belediye Başkanlarımızın tahsil seviyeleri arttıkça bakış açıları değişti. Tarihi değerlerimiz gün yüzüne çıkarılmaya sahiplenilmeye başlandı” dedi. Panelde konuşmacılar Çoban Mustafa Paşa Külliyesi hakkında ve Çoban Mustafa Paşa’nın hayatı hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Selamlama konuşmalarının ardından katılımcı panelistler Prof. Dr. İlknur Aktuğ, Doç. Dr. Meryem Gürbüz, Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol, Dr. Serkan Angı Çoban Mustafa Paşa hakkında değerlendirmelerde ve paylaşımlarda bulundu.