Fatma Kaplan Hürriyet, bir ayda 119 kişinin gıda zehirlenmesinden hastanelik olduğunu, bir çocuğun ise öldüğüne dikkat çekerek bu konuda alınacak önlemlerin gıda mühendislerinden geçtiğini dile getirdi.
GIDA MÜHENDİSİNİN İŞİNİ ZABITA YAPAMAZ
Konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e yanıtlaması üzere soru önergesi sunan CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, gıda denetimlerini sadece son kullanma tarihine bakarak yapan zabıta gibi meslek gruplarının değil yıllarca eğitimini alan gıda mühendislerinin yapması gerektiğine değindi. Açıklamasına devam eden Hürriyet, “Gıda Güvenliği politikası çerçevesinde yapılan denetimlerde etkin ve güvenilir denetim mekanizması için Gıda Mühendislerinin yer almasını, yıllardır başka meslek gruplarına yaptırılan gıda denetimlerini Gıda Mühendislerinin yapması gerekmektedir. Ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen gıda denetim verileri incelendiğinde maalesef birçok gıda işletmesinin yılda bir kez bile denetlenemediği görülmektedir” dedi.
BİR AYDA 119 KİŞİ HASTANELİK OLDU, BİR ÇOCUK ÖLDÜ
Sadece bir ayda basına yansıyan dört zehirlenme vakasında 119 kişinin hastaneye kaldırıldığını da hatırlatan Hürriyet, “Ağustos ayı içerisinde Tekirdağ’da gıda zehirlenmesinden kurtuldukları için şükür yemeği veren aile yine zehirlenmiş ve zehirlenen 25 kişi hastaneye kaldırıldı. Kütahya’da tavuk dürümden yedikten sonra rahatsızlanan 15 kişi, Kırşehir’de özel harekât polisi yetiştiren eğitim merkezindeki 70 öğrenci, Samsunspor Futbol Kulübü’nün 9 futbolcusu da gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu. Son olarak ise Ekim ayında Ağrı salamdan zehirlenen 6 yaşındaki Beritan Hacıoğlu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Buradan da anlaşılacağı gibi gıda mühendislerinin yaptığı işi, başka meslek grubundan insanlar yaptığında üzücü olaylarla karşı karşıya kalıyoruz”
2500 GIDA MÜHENDİSİ ATAMA BEKLİYOR
650 binden fazla gıda işletmesinin bulunduğu Türkiye’de gıda mühendisi sayısının bin 500’ü geçmediğini belirterek açıklamasına devam eden Milletvekili Hürriyet, “2012-2013 yıllarından bu yana kadro sözü verilen 2 bin 500 gıda mühendisinin dahi ataması yapılmamıştır. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, halka güvenilir gıda ulaştırması yönündeki hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için atamaların bir an önce gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu atamaların gerçekleşmemesi halinde gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek imkansız olacaktır” dedi.