"Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi" olarak 6 Kasım Pazar günü hizmete açılacak Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli'deki SEKA Kağıt Fabrikası'nda, kağıdın yapım serüveni görüntüler eşliğinde ziyaretçilere anlatılacak.
Dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 1934 yılında temeli atılan fabrika, 1936 yılında dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar ve beraberinde kentte gelen 2 tren dolusu davetli ile açıldı.
Yıllık 12 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan ve o yıllarda dünyanın en modern tesislerinden olan fabrika, 18 Nisan 1936'da ilk yerli kağıdı üretti.
Fabrika sayesinde, ülkenin kağıttaki ithal bağımlılığı sona erdi, gazeteler Kocaeli'de üretilen milli kağıtlara basılmaya başlandı. Kuruluş sürecinde "zarar eder" şeklinde tartışmalara sebep olan fabrika, kısa sürede daha da büyüyerek, bölgedeki binlerce insanın ekmek kapısı oldu.
Fabrika alanında bulunan spor tesisleri ve sinema salonları, Kocaelililerin sosyal ihtiyaçlarını da büyük ölçüde karşıladı.
-Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılacak
Özelleştirme Yüksek Kurulunca 1997 yılında bünyesinde bulunduğu Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları AŞ'nin (SEKA) özelleştirme kapsamına alınmasıyla yatırımları durdurulan fabrika, işçilerin ve bölge insanının tepkisi nedeniyle uzayan sürecin ardından 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi ve üretim faaliyeti sonlandırıldı.
Belediye, bu tarihten sonra fabrikanın bin 100 dönümlük arazisi üzerinde Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesini başlattı.
Kıyı kesimini kapsayan alanda yapılan çalışmalar sonucu 2006 yılında son halini alan "Sekapark", ülkenin en büyük eğlence ve dinlence alanlarından biri olarak hizmete girdi.
Yaklaşık 3,5 yıl süren restore çalışmaları kapsamında, üretimde kullanılan tarihi makinelerin de onarıldığı fabrika, 6 Kasım Pazar günü Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılacak.