Kanca 50.Yıl anısına Türkçede ilk olan Dövmecilik hakkında Kitabı yayınladı Kitabın yazarı Ar-ge müdürü Taner Makastır kitabın oluşum sürecini ve içeriğini bizlerle paylaştı.
Kendiniz hakkında bilgi verir misiniz?
1973, Kütahya - Simav doğumluyum, Simav’daki ilk ve orta öğrenimimden sonra Bursa Işıklar Askeri Lisesinden mezun oldum. Lisans eğitimimde ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra 1996 yılında Kanca A.Ş.’de Ar-Ge Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Aynı yıl, ODTÜ Makine Mühendisliğinde başladığım yüksek lisans eğitimimi Türkiye’de ilk defa uyguladığımız soğuk dövme teknolojisi üzerine bir tez ile bitirdim. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsünde Yönetici Geliştirme Programını tamamladım.
Kitap fikri nereden çıktı?
Dövmecilik hakkında kitap yazma önerisi yaklaşık bir yıl önce Genel Müdürümüz Alper Beyden geldi. Alper Beyin Avrupa Dövmeciler Federasyonu (Euroforge) Başkan yardımcılığındaki ilişkileri sayesinde daha öncesinde Almanya Dövmeciler Birliğinin (IMU – Industrieverband Massivumformung e. V.) hazırladığı bir tanıtım videosunu Türkçeleştirmiş ve Türkiye genelinde meslek liselerine dağıtmıştık. Okul müdürlerinden ve meslek öğretmenlerinden gelen teşekkür yazılarının birçoğu, Anadolu’nun ücra köşelerinde eğitim gören meslek lisesi öğrencilerine bu videonun aktardığı bilginin ne kadar değerli bir hizmet olduğundan bahsediyordu. Anladık ki, ata zanaatı olan “dövmecilik” konusunda Ülkemizde eğitim amaçlı her türlü çalışma vs. büyük bir ihtiyaçmış. Eğitimcilerden gelen bu yazılar bize daha da güç ve heyecan verdi. Kolları sıvadık, işimizi yani “dövme teknolojisini” anlatacak bir kitap yazmaya karar verdik.
Kitap içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kitapta ilk olarak dövmeciliğin tarihi gelişimi hakkında kısa bir bilgilendirmeden sonra dövme parçanın kullanım alanları ve metal şekillendirmenin teorik temellerine değindik. Çeliği anlatmadan olamazdı, bu nedenle çeliğin üretim süreçlerini ve kullandığımız başlıca çelik alaşımlarını da anlattık. Dövme tezgâhları üzerine başlı başına bir kitap yazılabilir, biz sadece en yaygın kullanılan dövme tezgâhlarının özelliklerine değindik. Bu tezgâhlarda yapılan değişik dövme işlemleri, bunlar için kullanılan kalıp ve aparatlar, en sık karşılaşılan hata türleri ve kalite temin süreçleri ayrı ayrı bölümlerde ele aldığımız konular oldu. Özellikle müşterilerimiz için bir dövme parçanın geliştirilmesi sürecinde dikkate alınması gereken önemli konulara da ayrı bir başlıkta yer verdik. Kısacası, dövme parça ile ilgili A’dan Z’ye her konuya dokunduk ve bilgi vermeye çalıştık.
Kitabın hazırlanış sürecinden bahsedebilir misiniz?
İlk baştaki amacımız dövme teknolojisini tanıtım amacıyla yazılan Almanya Dövmeciler Birliğinin “Massivumformung kurz und bündig" isimli kitabını tercüme ederek yayımlamaktı. Gönüllü arkadaşlardan oluşan bir ekip içinde bu kitabın değişik bölümlerini paylaşarak tercüme ettik. Bu arada bu kitap içinde bazı bölümlerin geliştirilmesi gerektiğini düşündük. Farklı kaynaklardan alıntılar yaptık, bazı bölümleri ise tamamen yeniden yazdık, sayfa sayısı olarak baktığınız zaman kabaca %70 derleme %30 bizim özgün katkımızla oluştuğunu söyleyebilirim.