Gebze bölgesinde yüzlerce dernek faaliyet gösteriyor. Birçokları il ve ilçe derneği. Derneklerimizin birçoğu kendi çağında hizmetler yapıyor. Birçoğu da sadece tabela derneği. Örnek faaliyetler yapan derneklerden bir tanesi de Gebze Ordulular Derneği. Regaip Kandili dolayısıyla örnek bir faaliyete imza atarak ilk kez Çoban Mustafa Paşa Cami’nde mevlit okutarak bunu da televizyonlar üzerinden canlı yayınladı. 
Derneklerin amaçları adında da yazıldığı gibi kültürel faaliyet yapmaktır. Kültürel faaliyet yapan derneklerimize teşekkür ediyoruz. Gebze Ordulular Derneği Gebze Müftülüğü ile işbirliği yaparak Ordu’dan uydu yayını yapan Kanal 52 ve Kocaeli Tv ile muhteşem bir canlı yayın programı gerçekleştirdi. Gebze Mustafa Paşa Cami’nin tanıtılmasına, Gebze’den okunan mevlidin tüm Türkiye’den duyulmasına aracılık ettiler. 
CANLI YAYINDA KONUŞTUM
Gebze Ordulular Derneği Başkanı mevlit öncesi gerek Ordu tarihi gerekse Çoban Mustafa Paşa ve Gebze ile ilgili konuşma yapmamızı istedi. Mevlit öncesi canlı yayında yaptığım konuşmada Gebze’nin önemini, Çoban Mustafa Paşa’nın kişiliği, yaptığı hizmetler ve Çoban Mustafa Paşa külleyesi ile ilgili bilgiler verdim. Mimar Sinan’ın ilk eserlerinden olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi her bakımdan mimarlık şaheseri ve örnek bir tarihi eser olduğunu, Çoban Mustafa Paşa’nın Fatih döneminde Enderun mekteplerine alındığını, ikinci Beyazıt döneminde devlet kademesinde hizmete başladığını, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’a bakanlık ve başbakanlık yaptığını açıkladım. 
İpek yolu üzerinde bulunan Gebze’nin bir menzil kasabası olduğunu, gerek İstanbul’dan gelen kervanların ilk duraklama yeri Gebze, Anadolu’dan İstanbul’a gelen kervanların da ilk durak yerlerinin Gebze olduğunu anlatarak Gebze’yi canlı yayın aracılığı ile tüm Türkiye’ye tanıtmaya çalıştık.
TRABZON İŞGAL EDİLİNCE VİLAYET MERKEZİ ORDU’YA TAŞINMIŞTI
Ordu TV ve Kocaeli TV’den canlı yayınlanan Gebze Ordulular Derneği’nin programında Ordu tarihi ile ilgili bilgiler vererek, 1916’da Ruslar tarafından Trabzon’un işgal edilmesinden sonra vilayet merkezinin Ordu’ya taşındığını, Birinci Cihan Harbi sonuna kadar Ordu’nun Doğu Karadeniz’de vilayet merkezi olduğunu belgelerle açıkladık. Ordu ve Giresun birinci Cihan Harbi’nde Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt’tan gelen yüzbinlerce muhaciri koruyup kolladığını, onlara sahip çıktığını söyleyerek Ordu’nun vilayet merkezi olarak, Birinci Cihan Harbinde yaptığı hizmetleri anlattım.
ORDU’DA KURULAN BAYRAMLI DEVLETİ TRABZON PONTOS’TAN VERGİ ALMIŞTI
Trabzon’un Fatih tarafından fetih edilmesinden önce Ordu’nun çok önemli bir konuma sahip olduğunu, Selçuklular döneminde Ordu Eskipazar’da kurulan Hacı Emir ve Bayramlı Devletleri’nin Trabzon Pontos’tan 69 sene vergi aldığını, bu Türk beylikleri ile ilgili ilk kez televizyon ekranlarında bu bilgilerin paylaşıldığını söyledim. Bu beyliklerle ilgili araştırma yapan merhum Prof. Dr. Faruk Sümer ve Prof. Dr. Bahattin Yediyıldız beylere teşekkür etmeyi ihmal etmedim. Ordu ve Giresun Birinci Cihan Harbi’nde çok büyük sıkıntılar çekmiş, Harşıt’tan Rusları 16 ay geçirmediği gibi Trabzon, Rize ve Artvin bölgesinden yüzbinlerce muhaciri korumuş ve kollamıştır.
GEBZE ORDULULAR DERNEĞİ’NE TEŞEKKÜR
Gebze Ordulular Derneği örnek bir hizmet yaptı. Benimle birlikte program öncesi dernek başkanı Sayın Erkan Güngör, Prof. Dr. Âdem Bey ve birçok isim konuşmalar yaptı. Bu organizasyonda emeği geçenleri teşekkür ediyorum. Doğu Karadeniz ile ilgili daha önce kaleme aldığım araştırma yazısı ile sizleri baş başa bırakmak istiyorum. Yazıyı http://www.gebzegazetesi.com/dogu-karadenizde-devr-i-alem-makale,1204.html adresindeki linkten okuyabilirsiniz.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981