banner1106
 Vali Güzeloğlu’na Akçakoca Gazi Çağrısı başlıklı yazımız Kocaeli kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. Akçakoca Gazi’ye bugüne kadar gerçek anlamda sahip çıkılamaması Kocaeli’nin büyük bir eksikliğiydi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun özel ilgisi ile geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Akçakoca Gazi Sempozyumu önemli bir başlangıçtı. Sempozyuma katılan uluslararası akademisyenlerin Akçakoca Gazi’nin vefat ettiği Kandıra bölgesine götürememesi, Anıt mezarını ziyaret ettirememesi büyük bir eksiklikti. Keşke bu akademisyenler anıt mezarını ziyaret edip, Kandıra bölgesiyle ilgili de araştırma yaparak, sempozyumun Akçakoca Gazi oturumunu Kandıra’da düzenlemeliydi. 
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu, Akçakoca Gazi’nin anıt mezarının bulunduğu Baba tepeye sahip çıkarak, mescidin aslına uygun olarak yapılmış olması büyük bir hizmet. Kendisine kamuoyu adına teşekkürü bir borç biliyorum. 
VALİ’DEN AKÇAKOCA GAZİ SELAMI
Akçakoca Gazi ile ilgili geçen hafta yazdığım “Vali Güzeloğlu’na Akçakoca Gazi Çağrısı” başlıklı yazım üzerine dün sabah Kültür Turizm İl Müdürü Sayın Adnan Zanburkan arayarak, “Yazınızı Sayın Valimiz okumuş. Bizim aracılığımız ile sizlere selam söylüyor. Yazı ile ilgili gerekli araştırma ve bölgede inceleme yapılması için bir ekip oluşturduk. Bölgede ekibimiz şuanda çalışma başlattı. Ciddi araştırmalar yapılacak ve konuyu her yönüyle araştırıp, kamuoyunu bilgilendireceğiz. Akçakoca Gazi’nin gerçek mezarının bulunması konusunda gerekli ilmi araştırmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Gerçekten Sayın Valimizin, kültür konularında duyarlılığını yakından bilip takdir eden birisiyim. Vali bey, Akçakoca Gazi’ye sahip çıkarak bilimsel araştırmalar yapması Kocaeli kültür tarihi açısından önemli. Sayın Valimize teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. 
Kültür Turizm İl Müdürü Sayın Adnan Zanburkan, bizzat sözü edilen Lokmanlı Köyü’ne gideceğini ve burada araştırma yapacağını söyleyerek, önemli bir çalışma başlatması sadece Lokmanlı Köyü değil, Kandıra köyleri açısından da önemli. Köy kültürü çok önemli. Köylerin tarih ve kültür değerleri ortaya çıkartılmalı ve gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Bu konuda çalışma yapan Kültür Turizm İl Müdürlüğü’ne de teşekkürü bir borç biliyorum.
NE YAZMIŞTIK?
Vali Güzeloğlu’na Akçakoca Gazi Çağrısı (20 TEMMUZ 2015 GEBZE GAZETESİ)
Kocaeli bölgesi tarih ve kültür bakımından çok büyük zenginliklere sahip. Ama ne acıdır ki bu tarih ve kültür zenginliklerini ne Kocaeliler olarak kendimiz tanıyoruz ne de buraları Türkiye tanıyor. Kocaeli Orhangazi döneminin Büyük komutanlarından Akçakoca Gazi tarafından fethedilmiş, ilimiz Kocaeli’nin adı da Bu büyük komutandan Akçakoca’nın eli anlamına gelmektedir. 
Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından “Akçakoca Gazi Sempozyumu” düzenlendi. Biz de bu sempozyuma araştırmacı gazeteci  Devri Alem Belgesel programı yapımcısı olarak “Akçakoca Gazi’den günümüze Marka Kent Gebze” bildirisi sunarak tarihimize karşı vefa borcumuzu ödedik. Ama sempozyuma katılan om sayıda Bilim adamı maalesef Akçakoca Gazi’nin mezarının bulunduğu kandıra bölgesine götürülmedi. Keşke bu Akademisyenler Kandıra bölgesinde bilimsel araştırmalar yapabilselerdi. 
 AKÇAKOCA GAZİ’NİN MEZARI NEREDE?
Büyük Komutan Akçakoca Gazi’nin mezarının Başbakanlık Osmanlı arşiv belgelerinde Kandıra Baba Tepesi değil Lokmanlı köyünde olduğu söylenmekte bu konuda ciddi araştırma ve çalışmalar yapılamadığı için gerçek ortaya çıkarılamıyor. Aslında Kandıra bölgesiyle ilgili ciddi bir kültür ve tarih araştırması da yok. 
Akçakoca Gazi’nin mezarının Kandıra Lokmanlı köyünde olduğunu söyleyen vatandaşların daveti üzerine bölgede araştırma yapıp belgesel çektik. Konuyla ilgili de ayrıntılı bir haber hazırladık. Bizzat mezarını bulunduğu yerde araştırma yaptık. Her biri 700 yıllık meşe ağaçlarının olduğunu tespit ettik. Buradan Kocaeli Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’ndan bu bölgede ciddi bir bilimsel araştırma yapılması için ilgili ve yetkilileri harekete geçirmesini arzu ediyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nu bizzat Lokmanlı köyünde söz konusu bölgeye gidip bizzat görmesini istiyoruz. 
Kocaeli Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığının Lokmanlı Köyü ve Tarihi mezarların olduğu yerde araştırma yapmasını, yapılan araştırmaları kamuoyu ile paylaşmasını arzu ediyoruz. 
Tarih ve Kültür değerlerimize büyük önem veren sayın Vali’miz ve sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan başta Akçakoca Gazi olmak üzere milli ve manevi Kahramanlarımızla ilgili araştırmalar yaptırıp, tarih ve kültür bilinci oluşturmasına yönelik plan ve programlar yapmasını arzu ediyoruz. Bu konuda yaptığımız haberin resimli olarak bir özetini tüm kamuoyu le paylaşıyoruz. Haber birlikte okuyalım;
AKÇAKOCA’YA VEFASIZLIK!
Devr-i Alem Programı ve Gebze Gazetesi ekibi Kandıra’yı fetheden Akçakoca’nın köyü Lokman’lı da çok önemli bilgilere ulaştı. Akçakoca’nın soyundan olan Lokmanlı köyü sakini Mustafa Sayan, Anıt Mezarı Baba Tepesi’nde olan Akçakoca’nın Lokmanlı’da öldüğünü, eski anıt mezarının olduğu yeri çevirdiklerini, buraya yetkili kişi ve kurumların sahip çıkmasını gerektiğini söyledi.
Devr-i Alem Programı ve Gebze Gazetesi ekibi Akçakoca’nın Köyü’nde çeşitli araştırma ve incemeler yaptı. Toprakları çok verimli, insanları sıcak olan Lokman’lı , yeni yasa ile Kandıra’ya bağlı bir mahalle. Devr-i Alem ekibini köyde Muhtar Cavit Ölmez, Akçakoca’nın soyundan olduğunu söyleyen Mustafa Sayan karşılıyor. Köyün içinde araştırma yapıktan sonra, köy halkına göre Akçakoca’nın vefat ettiği ve köyü hâkim tepeye çıkıyoruz. İzmit  Öğretmenevinde aşçı olarak çalışan Mustafa Sayan hem anne ve hem baba tarafından Akçakoca’ ile akraba olduklarını söyleyerek başlıyor konuşmasına. Akçakoca’nın Kandıra’yı fethettikten sonra bu köye karargahını kurduğunu söyleyen Mustafa Sayan, Akçakoca’nın  köyde lokma dağıtığını ve bundan dolayı buranın önce Lokmalı daha sonra Lokmanlı köyü  olarak değiştiğini söylüyor. Bu tepede başka mezarların bulunduğunu, eskiden burada anıt mezar olduğunu belirten Sayan, definecilerin para aradığını ve mezarları tahrip ettiğini söyledi. 
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Evet sonuç olarak Akçakoca Gazi’ye büyük bir vefa borcumuz var. Baba tepe de anıt mezar Akçakoca gazinin şan ve şerefine uygun olarak Büyükşehir Belediye başkanı sayın Karaosmanoğlu tarafından çok güzel düzenlendi, mescit aslına uygun olarak yapıldı. Başkan Karaosmanoğlu’na minnet ve şükran borcumuz var. Bizim burada gündeme getirdiğimiz anıt mezarın taşınması noktası değil, Lokmanlı köyünde ki Akçakoca gazi ile ilgili tarihi belgelerin ortaya çıkarılması. Bu noktada hem Vali Güzeloğlu’na hem de Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na tarihi görev düşüyor.
Evet, sonuç olarak konuyla ilgili daha önce yazdığımız yazıyı sizinle paylaştım. Kandıra bölgesi ile ilgili yazdığımız Kandıra ve Kefken’de Devr-i Alem başlıklı köşe yazımızı, http://yenigebze.com.tr/Koseyazisi-10521-kandira-ve-kefken-de-devr-i-alem.html adresindeki linkten sizinle paylaşıyor , Akçakoca Gazi başta olmak üzere Milli ve manevi kahramanlarımızı minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.


banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Sadettin Bayram 11 ay önce

Teşekkür ederim

banner376

banner375

banner377

banner981