İHH İnsani Yardım Vakfı, mazlum coğrafyalarda savaş yahut fena hayat şartları itibariyle babasını kaybederek, yetim kalan çocukların her çeşitli ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.
İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye dahil 45 ülkede 40'a yakın yetimhane kurduklarını ve 46 bin civarında yetim çocuğa bakarak baba yokluğunu hissettirmemeye çalıştıklarını söyledi.
Yetimhanelerin iri çoğunluğunun yoksulluk ve açlığın en üst kurda yaşandığı Afrika ülkelerinde olduğunu anlatım eden Dede, bununla beraber Arnavutluk, Bosna Hersek, Çeçenistan, Ekvador, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Tacikistan bu şeklinde devletlerde 7 bine yakın yetim çocuğun da bakımını üstlenmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Mağduriyetin en ağırını hiç bir şeyden habersiz masum çocukların yaşadığını dile getiren Dede, 'Türkiye'de takribî 6 bin 200 yetime bakıyoruz. Savaşın izlerinin en ağır biçimde hissedildiği ülkelerden Filistin'de 13 bin, Irak'ta 3 bin 600, yıllardır iç savaşın devam ettiği Somali'de 4 bin ve Suriye'de ise bin 200 yetim çocuğun bakımını üstleniyoruz. Dünya genelinde bakımını üstlendiğimiz 45 ülkede 46 bin yetim çocuğumuz var. Sadece Türkiye değil, dünyanın dört bir tarafındaki yetimlere ulaşmaya çalışıyoruz' diye konuştu.
Yetim kalan çocukların yaşadıkları devletlerde tehlikelere karşı korumasız olduklarına dikkati çeken Dede, şunları kaydetti:
'Yetimler, organ ve fuhuş mafyası başta olmak üzere her çeşitli saldırıya karşı savunmasız haldeler. Art niyetli kişiler, gruplar bu çocukları kendi saflarına çekmek için sıkı gayret harcıyor, ellerinden kim tutarsa, kim karınlarını doyurur, ihtiyaçlarını karşılarsa onların birlikte olacaklar. O sebeple biz insanlık hesabına elimizden geldiğince bu çocuklara destekçi olmaya çalışıyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Libya'nın mühim kahramanlarından Ömer Muhtar da yetimdir. Ömer Muhtar adaleti tesis etmek için gayret gösterirken, Putin'in yapmış oldukları ortadadır. Yetimlere katkı ederken bu düşünceyle yaklaşmak gerekiyor.'
Körfez Savaşı'ndan sonra 4-5 milyon çocuğun yetim kaldığını ve şu anda o çocukların yurt yönetiminde söz sahibi olacak yaşlara geldiğini anlatan Dede, tıpkı durumun Filistin için de geçerli olduğunu anlatım etti.
Bir yetimin maaş maliyeti 90 lira
Mazlum coğrafyalarda ulaşabildiklerinden çok çok daha çok yetim çocuk olduğunu ifade eden Dede, bu çocuklara katkı için hayırseverlerin desteği ile 40 ülkede kapasiteleri 30 ila 400 şahıs içerisinde değişen yetimhaneler yaptırdıklarını, bir yetimhanenin takribî 250-300 bin dolar maliyetinin olduğunu vurguladı.
Yetimhanelerde kalan çocukların her çeşitli tehlikeden ırak itimat içerisinde hayatlarını idame ettirebildiklerini ve eğitimlerini sorunsuzca bir biçimde tamamlayabildiklerini belirten Dede, 'Vatandaşlarımızdan yetimler meselesi için daha çok katkı bekliyoruz. Bir yetimin maaş masrafı 90, yıllık ise bin 80 lira civarında. 90 lira küçük bir meblağ bu şeklinde görülebilir lakin bilhassa Afrika ülkelerindeki kişiler 90 lirayla bir ay geçimini sağlayabiliyor. Düzenli şekilde ödeme yapmak isteyenlerin yanı dizi vatandaşlarımızın kendi belirledikleri tutar kadar da bağış kabul ediyoruz' biçiminde konuştu.