İSMAİL KAHRAMAN/ MAKALE
25 Mayıs tarihinde Polatlı'da Sakarya meydan muharebesinin yapıldığı alanda Türk Hava Kurumu balonu ile 580 metre yükseklikten belgesel çekimi yapmanın heyecanı içindeyim. Dua tepe, Zafertepe ve Sakarya şehitliklerinin havadan belgesel görüntülerini çekerek tarihe not düştük. Yüzlerce metre yükseklikten Firigya’nın başkenti, üçbin yıllık Gordion antik kenti ve Sakarya porsuk ırmağının birleştiği yerler muhteşem gözükmekte. 124 Tümülüs mezarın bulunduğu bölgede Kral Midas’ında mezarını çektim.
ANADOLU BİR BAŞKA GÜZEL
Bu zamana kadar dünyanın 80’den fazla ülkesini Belgesel görüntülerle ekranlara taşıdık. Ama ilk kez Anadolu coğrafyasında semadan belgesel çekimi gerçekleştirdik. Gerçekten çok farklı bir duygu. Gordion antik kenti üzerinde belgesel çekimlerimiz güzel anlara neden oldu. Sakarya nehrinin nazlı nazlı ve kıvrım kıvrım akışını izlerken, Firigya medeniyetini havadan görme imkanımız oldu. Üstad Necip Fazıl Sakarya şiirinde diyor ya hani, “İnsan bu su misali kıvrım kıvrım akar ya, Bir yanda akan benim öbür yanda Sakarya..”gerçekten bir yanda Sakarya akıyor öbür yanda biz akıyoruz, insan, tarih her şey akıyor, Anadolu coğrafyası binlerce yıllık geçmişiyle bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış köklü bir medeniyet. İşte bu medeniyetlerden birisi de Kral Midas’ın memleketi Gordiondu. Belgesel çekiminde çok önemli bir aşamayı gerçekleştirmenin mutluluğunu sizlerle paylaşarak
GORDİON ANTİK KENTİ
Gordion Antik Kenti, Ankara’nın Polatlı ilçesine 29 km uzaklıkta olan tarihi bir kenttir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu yer, daha çok Friglerin başkenti olmasıyla bilinmektedir. Adını da Frig Kralından almış olan bu antik kentin yerleşim yeri olarak ne zaman kullanılmaya başlandığı bilinmemektedir. Ancak sadece Friglerin bu bölgeye yerleşme tarihinin MÖ. 9. yüzyıldan önce olduğu tespit edilmiştir.
Gordion Antik Kenti içinde yapılan çalışmalar sayesinden tarih öncesi çağlarda buraya yerleşen medeniyetlerin Makedonya tarafından geldiği zannedilmektedir. Çünkü şehirdeki kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan tarihi eserler daha çok batı kültürüne benzemektedir.
Tarihi şehrin kapısı devasadır ancak günümüze kadar sadece 9 metrelik bir kısmı ulaşmıştır. Yumuşak bir kireç taşından yapılmış olan Gordion Antik Kentinin kapısı uzun bir koridora açılmaktadır. Kentte kral ailesine ait pek çok yapı göze çarpmaktadır. Yine kral ailesi ve soylular için yapılmış olan mezarlıklar da antik şehrin en dikkat çeken taraflarındandır.
Antik kentle ilgili ilk arkeolojik çalışmalar 1901 yılında yapılmıştır. Gordion şehrinde bulunan tarihi eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Uygarlıkları Müzesi içinde sergilenmektedir. Bu iki müze haricinde kentin olduğu yerden yaklaşık 2 km olan müzede de sergilenene tarihi eserler bulunmaktadır.